Dla wegetarian: Omlet z ziemniakami – czyli tortilla de patatas

Omlet z ziemniakami

Składniki na danie: Omlet z ziemniakami 

  • 2 jajka
  • 2 ugotowane średnie ziemniaki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kawałek sera gruyère
  • TABASCO® Habanero Sauce
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • masło lub oliwa z oliwek o smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbij widelcem na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy, im więcej powietrza „wtłoczymy” ubijając jajka).
  2. Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero Sauce, następnie dodaj posiekany szczypiorek.
  3. Ziemniaki pokrój na kawałki, przysmaż na oliwie lub maśle z pokrojonym drobno czosnkiem i gałązką rozmarynu.
  1. Zalej je masą z jajek, posyp obficie startym serem gruyère, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cała masa dobrze się zetnie.
  2. Omlet podawaj z kwaśną śmietaną i, w przypadku miłośników mocnych wrażeń, z większą ilością TABASCO® Habanero Sauce.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (269 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...