Dla wegetarian: Omlet z ziemniakami – czyli tortilla de patatas

Omlet z ziemniakami

Składniki na danie: Omlet z ziemniakami 

  • 2 jajka
  • 2 ugotowane średnie ziemniaki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kawałek sera gruyère
  • TABASCO® Habanero Sauce
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • masło lub oliwa z oliwek o smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbij widelcem na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy, im więcej powietrza „wtłoczymy” ubijając jajka).
  2. Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero Sauce, następnie dodaj posiekany szczypiorek.
  3. Ziemniaki pokrój na kawałki, przysmaż na oliwie lub maśle z pokrojonym drobno czosnkiem i gałązką rozmarynu.
  1. Zalej je masą z jajek, posyp obficie startym serem gruyère, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cała masa dobrze się zetnie.
  2. Omlet podawaj z kwaśną śmietaną i, w przypadku miłośników mocnych wrażeń, z większą ilością TABASCO® Habanero Sauce.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (229 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. IwonaLFC  2 grudnia 2015 21:15

    Prosta i smaczna propozycja warta wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  2. Żanett  2 grudnia 2015 21:58

    Omleta z ziemniakami jeszcze nie robiłam 🙂

    Odpowiedz
  3. Aneta  3 grudnia 2015 12:26

    Nie jestem wegetarianką, ale takiego omleta chętnie zjem 🙂

    Odpowiedz
  4. martucha180  3 grudnia 2015 13:13

    bez tabasco

    Odpowiedz
  5. lilkawodna  3 grudnia 2015 15:44

    Bardzo smakowity przepis!

    Odpowiedz
  6. ava  5 grudnia 2015 12:23

    Wersja ostra jest dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  7. Kmakolagwa  5 grudnia 2015 19:23

    Muszę wypróbować.

    Odpowiedz
  8. Patriszia  13 grudnia 2015 20:28

    Bardzo fajny prosty przepis 🙂

    Odpowiedz
  9. vea89  18 grudnia 2015 15:29

    Brzmi apetycznie, muszę koniecznie wypróbować ten przepis! 🙂

    Odpowiedz
  10. Hidari11  2 czerwca 2016 13:17

    Średnio mi pasują ziemniaki do jajek w formie omleta.

    Odpowiedz
  11. mama88  3 października 2016 13:30

    Co prawda nie lubię przesadnie ostrych potraw ale ta mnie zachęciła do wypróbowania. Tylko te Tabasco jednak zamienię na coś mniej ostrego.

    Odpowiedz
  12. AnnStyl  29 stycznia 2017 19:09

    Fajny przepis i szybkie danie. Wygląda apetycznie i chyba tak też smakuje. Niewiele składników, a efektowne danie. Choć przyzna, że tabasco jednak u mnie nie gości, zbyt ostre. Wolę łagodniejsze przyprawy ale to nie problem akurat w tym wypadku.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany