Dla wegetarian: Masala ze słodkich ziemniaków i bakłażana

Masala ze słodkich ziemniaków i bakłażana

Składniki na danie: Masala ze słodkich ziemniaków i bakłażana

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 45 dag słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w 2,5 cm kawałki
  • 1 mały bakłażan pokrojony w 2,5 cm kawałki
  • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona, bez nasion
  • 2 łyżki pasty carry (średnio ostrej)
  • 40 dag pokrojonych pomidorów
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman Less Salt
  • 300 ml wywaru warzywnego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 15 dag jogurtu naturalnego
  • świeża kolendra posiekana do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni, dodaj cebulę i smaż delikatnie przez 5 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj przez kolejne 5 minut.
  2. Następnie dodaj bakłażan i cukinię i smaż przez kolejne 5 minut jeszcze przed dodaniem czerwonej papryki. Po czym wymieszaj wszystkie składniki z pastą curry.
  3. Dodaj pomidory, sos sojowy Kikkoman Less Salt oraz wywar z warzyw i doprowadź do wrzenia.
  4. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne 30 minut, lub do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
  5. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z jogurtem i wlej do patelni. Duś wszystko na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotuj 2-3 minuty dłużej, następnie posyp kolendrą i podawaj z gotowanym ryżem, indyjskim pieczywem i czatnim.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (198 głosów, średnia: 4,77 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  17 listopada 2015 11:25

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz
  2. Agnieszka  17 listopada 2015 12:26

    Przepyszne!

    Odpowiedz
  3. macierzanka  17 listopada 2015 12:57

    Świetne danie ,zrobię wkrótce.

    Odpowiedz
  4. sylwiawes  17 listopada 2015 13:08

    Bardzo ciekawy i pysznie wyglądający przepis:) Muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz
  5. mama_kazala  17 listopada 2015 13:08

    ja wegetarianka daje APPROVED!
    🙂

    Odpowiedz
  6. Żanett  17 listopada 2015 13:54

    Bardzo fajnie się prezentuje 🙂

    Odpowiedz
  7. bbo  17 listopada 2015 15:21

    Dla mnie to bardzo egzotyczne danie, ale chętnie spróbuje 🙂

    Odpowiedz
  8. Jaworka  17 listopada 2015 17:01

    Lubie próbować nowości i chętnie też spróbuję

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  17 listopada 2015 22:19

    Fajny przepis zawsze można dodać mięso:-)

    Odpowiedz
  10. Ewelina  18 listopada 2015 07:12

    mniam, wygląda pysznie!

    Odpowiedz
  11. Wusia  18 listopada 2015 09:29

    Choć nie jestem wegetarianką przepis bardzo mi się podoba.

    Odpowiedz
  12. Aneta  19 listopada 2015 16:04

    Wygląda apetycznie, może kiedyś wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  13. Patriszia  22 listopada 2015 23:23

    Wygląda bardzo smacznie 🙂

    Odpowiedz
  14. luna341  19 lutego 2016 19:08

    To danie prezentuje sie obłędnie.Szukałam pomysłu na ciekawy obiad i proszę znalazłam.Jestem bardzo ciekawa tego smaku tym bardziej,że smak batatów jest mi obcy.Podobno sa to słodkie ziemniaki.Mysle,ze w zestawieniu z bakłażanem,cukinią,pomidorami i curry bedą smakować wybornie.

    Odpowiedz
  15. AnnStyl  29 stycznia 2017 19:43

    Pycha. Danie wygląda niesamowicie i zapewne tak też smakuje. Bardzo lubię bataty i bakłażany, wiec to połączenie i wykonanie jak najbardziej mi odpowiada. Chętnie bym skosztowała trochę bo składniki są dobrze dobrane.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany