Dla wegetarian: Masala ze słodkich ziemniaków i bakłażana

Masala ze słodkich ziemniaków i bakłażana

Składniki na danie: Masala ze słodkich ziemniaków i bakłażana

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 45 dag słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w 2,5 cm kawałki
  • 1 mały bakłażan pokrojony w 2,5 cm kawałki
  • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona, bez nasion
  • 2 łyżki pasty carry (średnio ostrej)
  • 40 dag pokrojonych pomidorów
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman Less Salt
  • 300 ml wywaru warzywnego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 15 dag jogurtu naturalnego
  • świeża kolendra posiekana do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni, dodaj cebulę i smaż delikatnie przez 5 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj przez kolejne 5 minut.
  2. Następnie dodaj bakłażan i cukinię i smaż przez kolejne 5 minut jeszcze przed dodaniem czerwonej papryki. Po czym wymieszaj wszystkie składniki z pastą curry.
  3. Dodaj pomidory, sos sojowy Kikkoman Less Salt oraz wywar z warzyw i doprowadź do wrzenia.
  4. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne 30 minut, lub do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
  5. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z jogurtem i wlej do patelni. Duś wszystko na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotuj 2-3 minuty dłużej, następnie posyp kolendrą i podawaj z gotowanym ryżem, indyjskim pieczywem i czatnim.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (265 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...