Dla wegetarian: Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi

Jarmuż,-szpinak-i-makaron

Składniki (na 4 porcje):

  • Międzybrodzki Makaron świderek – 250 g
  • świeży pocięty jarmuż – 2 szklanki
  • świeży, młody szpinak – 4 garście
  • czosnek – 1 ząbek
  • pomidorki koktajlowe – 100 g
  • oliwa – 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • oregano
  • bazylia

 

Wykonanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
  2. Jarmuż przelewamy wrzątkiem na sicie.
  3. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i jarmuż. Smażymy przez ok. 5 min – aż jarmuż zmięknie.
  4. Do podsmażonego jarmużu dodajemy młody szpinak, szczyptę suszonego oregano i bazylii.
  5. Ugotowany makaron dodajemy do tak przygotowanego sosu, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy przez 2 minuty.
  6. Całość wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi pomidorkami i listkami bazylii.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (266 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasia87g  17 czerwca 2016 09:26

    nie jestem wege ale chętnie spróbuje

    Odpowiedz
  2. Coolturkajakaja  17 czerwca 2016 10:19

    Może być bardzo smaczny. Uwielbiam szpinak i jarmuż!

    Odpowiedz
  3. marrika  17 czerwca 2016 14:48

    Jarmuż jest ohydny

    Odpowiedz
    • Karolina  18 czerwca 2016 11:17

      Też nie przepadam, a próbowałam się przekonac wiele razy różnymi koktajlami i nic.

      Odpowiedz
    • Aneta  20 czerwca 2016 15:46

      A ja jestem innego zdania 🙂 Jakiś czas temu robiłam fit „bigos” z jarmużu i był naprawdę smaczny! 🙂

      Odpowiedz
  4. macierzanka  17 czerwca 2016 18:41

    Lubię potrawy wegetariańskie. Mam na działce szpinak,więc z chęcią spróbuję.Dodaję go gdzie tylko mogę,nawet do jajecznicy.

    Odpowiedz
  5. Aromer0209  17 czerwca 2016 18:52

    uwielbiam szpinak dlatego chętnie wypróbuje przepis 🙂

    Odpowiedz
  6. monicitia  17 czerwca 2016 21:45

    A mnie jakoś nie przekonuje…

    Odpowiedz
  7. A.  18 czerwca 2016 19:40

    Uwielbiam makaron i szpinak! Z pewnością wypróbuję przepis. Musi być pyszne!

    Odpowiedz
  8. blogujemytestujemy  20 czerwca 2016 11:51

    Wygląda bardzo smakowicie…chyba zrobię w domu

    Odpowiedz
  9. martucha180  20 czerwca 2016 13:42

    Dla mnie bez jarmużu

    Odpowiedz
  10. Aneta  20 czerwca 2016 15:47

    Wegetarianką nie jestem, a takie danie chętnie przyrządzę w swojej kuchni 🙂

    Odpowiedz
  11. Jaworka  27 czerwca 2016 11:19

    Ostatnio polubilam szpinak więc to danie z chęcią wypróbuję jest lekkie i na upały idealne

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany