Dla wegetarian: Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki (na 4 porcje):
- Międzybrodzki Makaron świderek – 250 g
- świeży pocięty jarmuż – 2 szklanki
- świeży, młody szpinak – 4 garście
- czosnek – 1 ząbek
- pomidorki koktajlowe – 100 g
- oliwa – 2 łyżki
- sól, pieprz
- oregano
- bazylia
Wykonanie
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
- Jarmuż przelewamy wrzątkiem na sicie.
- W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i jarmuż. Smażymy przez ok. 5 min – aż jarmuż zmięknie.
- Do podsmażonego jarmużu dodajemy młody szpinak, szczyptę suszonego oregano i bazylii.
- Ugotowany makaron dodajemy do tak przygotowanego sosu, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy przez 2 minuty.
- Całość wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi pomidorkami i listkami bazylii.