Dla wegetarian: Lasagne z warzywami

Lasagne z warzywami

fot. mat. prasowe Barilla

Lasagne z warzywami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min

STOPIEŃ TRUDNOŚCI: Łatwe

Składniki dla 2 osób:

  • 5 płatów Lasagne Barilla
  • 100 g cukinii
  • 150 g szparagów
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g brokułów
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 450 ml mleka
  • 30 g masła
  • 15 g mąki
  • 100 g tartego sera Parmigiano Reggiano

Sposób przygotowania:

  1. Pokroić warzywa: cukinię w półplasterki, szparagi i brokuły na małe kawałki, pomidorki koktajlowe na połówki.
  1. Podgrzać oliwę na dużej patelni z całym ząbkiem czosnku. Dodać warzywa i smażyć, aż nie będą surowe, ale nadal chrupiące. Dorzucić pomidorki koktajlowe, doprawić solą i pieprzem i gotować przez kolejne 2 minuty.
  1. Sos beszamelowy: podgrzać mleko. W osobnym rondlu stopić masło. Dodać mąkę i gotować przez 3 minuty, aż do uzyskania koloru złoto-żółtego i orzechowego aromatu. Dolać gorące mleko do masła i mąki i mieszając trzepaczką gotować przez  5 minut. Doprawić solą, pieprzem i 75 g sera Parmigiano.
  1. Nasmarować naczynie tłuszczem. Na spodzie umieścić warstwę sosu beszamelowego, następnie płat lazanii i warstwę warzyw. Kontynuować do uzyskania maksymalnie  4 warstw*. Posypać wierzchnią warstwę pozostałym serem Parmigiano. Piec  w temperaturze 220°C przez około 30 minut.

*zależy od wielkości naczynia

Zobacz także inny przepis na wegetariańską lasagne

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (238 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...