Dla wegetarian: Lasagne z warzywami

Lasagne_warzywa

Lasagne z warzywami:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min

STOPIEŃ TRUDNOŚCI: Łatwe

Składniki dla 2 osób:

  • 5 płatów Lasagne Barilla
  • 100 g cukinii
  • 150 g szparagów
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g brokułów
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 450 ml mleka
  • 30 g masła
  • 15 g mąki
  • 100 g tartego sera Parmigiano Reggiano

Sposób przygotowania:

  1. Pokroić warzywa: cukinię w półplasterki, szparagi i brokuły na małe kawałki, pomidorki koktajlowe na połówki.
  1. Podgrzać oliwę na dużej patelni z całym ząbkiem czosnku. Dodać warzywa i smażyć, aż nie będą surowe, ale nadal chrupiące. Dorzucić pomidorki koktajlowe, doprawić solą i pieprzem i gotować przez kolejne 2 minuty.
  1. Sos beszamelowy: podgrzać mleko. W osobnym rondlu stopić masło. Dodać mąkę i gotować przez 3 minuty, aż do uzyskania koloru złoto-żółtego i orzechowego aromatu. Dolać gorące mleko do masła i mąki i mieszając trzepaczką gotować przez  5 minut. Doprawić solą, pieprzem i 75 g sera Parmigiano.
  1. Nasmarować naczynie tłuszczem. Na spodzie umieścić warstwę sosu beszamelowego, następnie płat lazanii i warstwę warzyw. Kontynuować do uzyskania maksymalnie  4 warstw*. Posypać wierzchnią warstwę pozostałym serem Parmigiano. Piec  w temperaturze 220°C przez około 30 minut.

*zależy od wielkości naczynia

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (213 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  4 lutego 2015 11:42

    Bardzo chętnie! Smacznego!

    Odpowiedz
  2. macierzanka  4 lutego 2015 12:17

    Przepis łatwy ,danie wygląda smakowicie ,na pewno zrobię.

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  4 lutego 2015 12:22

    wygląda tak, że ślinka cienkie.

    Odpowiedz
  4. martucha180  4 lutego 2015 12:57

    Zgłodniałam!

    Odpowiedz
  5. gusia.  5 lutego 2015 08:52

    Wygląda znakomicie!

    Odpowiedz
  6. Kmakolagwa  14 lutego 2015 14:24

    Przepysznie wygląda

    Odpowiedz
  7. lilka  10 kwietnia 2015 12:20

    nigdy jeszcze nie jadlam lasagne… wesrsja wegetarianka to cos dla mnie:)z warzywami wyglada bardzo apetyvznie,tylko nie wiem gdzie mozna dostac same platy lasagne,

    Odpowiedz
  8. Agnieszka  23 czerwca 2015 20:39

    Orginalny pomysł na lasagne!

    Odpowiedz
  9. truskawka89  24 sierpnia 2015 12:24

    musi być pyszna

    Odpowiedz
  10. Ewcia  21 lutego 2016 16:25

    wygląda apetycznie!

    Odpowiedz
  11. malgosia  7 lipca 2016 11:43

    Kolejny przepis ,który bardzo mi się podoba, szczególnie, że muszę ostatnio zmieniać swoją kuchnię pod swe córki , ponieważ nie jedzącą ostatnio mięsa a jak już to bardzo mało.Problemem, jest tylko mój kochany mąż, ponieważ on nie uznaje obiadu bez sztuki mięsa i ziemniaka.

    Odpowiedz
  12. sandra  10 sierpnia 2016 22:24

    Bardzo lubię lasagne. Chociaż zawsze robię z warzywami i mięsem mielonym. Ale ten przepis wegetariański również wypróbuję

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany