Dla wegetarian: Lasagne z warzywami

fot. mat. prasowe Barilla
Lasagne z warzywami
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: Łatwe
Składniki dla 2 osób:
- 5 płatów Lasagne Barilla
 - 100 g cukinii
 - 150 g szparagów
 - 50 g pomidorków koktajlowych
 - 200 g brokułów
 - 1 łyżka oliwy extra virgin
 - 1 ząbek czosnku
 - 450 ml mleka
 - 30 g masła
 - 15 g mąki
 - 100 g tartego sera Parmigiano Reggiano
 
Sposób przygotowania:
- Pokroić warzywa: cukinię w półplasterki, szparagi i brokuły na małe kawałki, pomidorki koktajlowe na połówki.
 
- Podgrzać oliwę na dużej patelni z całym ząbkiem czosnku. Dodać warzywa i smażyć, aż nie będą surowe, ale nadal chrupiące. Dorzucić pomidorki koktajlowe, doprawić solą i pieprzem i gotować przez kolejne 2 minuty.
 
- Sos beszamelowy: podgrzać mleko. W osobnym rondlu stopić masło. Dodać mąkę i gotować przez 3 minuty, aż do uzyskania koloru złoto-żółtego i orzechowego aromatu. Dolać gorące mleko do masła i mąki i mieszając trzepaczką gotować przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i 75 g sera Parmigiano.
 
- Nasmarować naczynie tłuszczem. Na spodzie umieścić warstwę sosu beszamelowego, następnie płat lazanii i warstwę warzyw. Kontynuować do uzyskania maksymalnie 4 warstw*. Posypać wierzchnią warstwę pozostałym serem Parmigiano. Piec w temperaturze 220°C przez około 30 minut.
 
*zależy od wielkości naczynia
Zobacz także inny przepis na wegetariańską lasagne


 (238 głosów, średnia: 4,65 z 5)