Dla wegetarian: Lasagne z warzywami
Lasagne z warzywami
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: Łatwe
Składniki dla 2 osób:
- 5 płatów Lasagne Barilla
- 100 g cukinii
- 150 g szparagów
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 200 g brokułów
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 1 ząbek czosnku
- 450 ml mleka
- 30 g masła
- 15 g mąki
- 100 g tartego sera Parmigiano Reggiano
Sposób przygotowania:
- Pokroić warzywa: cukinię w półplasterki, szparagi i brokuły na małe kawałki, pomidorki koktajlowe na połówki.
- Podgrzać oliwę na dużej patelni z całym ząbkiem czosnku. Dodać warzywa i smażyć, aż nie będą surowe, ale nadal chrupiące. Dorzucić pomidorki koktajlowe, doprawić solą i pieprzem i gotować przez kolejne 2 minuty.
- Sos beszamelowy: podgrzać mleko. W osobnym rondlu stopić masło. Dodać mąkę i gotować przez 3 minuty, aż do uzyskania koloru złoto-żółtego i orzechowego aromatu. Dolać gorące mleko do masła i mąki i mieszając trzepaczką gotować przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i 75 g sera Parmigiano.
- Nasmarować naczynie tłuszczem. Na spodzie umieścić warstwę sosu beszamelowego, następnie płat lazanii i warstwę warzyw. Kontynuować do uzyskania maksymalnie 4 warstw*. Posypać wierzchnią warstwę pozostałym serem Parmigiano. Piec w temperaturze 220°C przez około 30 minut.
*zależy od wielkości naczynia
Zobacz także inny przepis na wegetariańską lasagne