Dla wegetarian: Gotowany kalafior z sosem z sera pleśniowego
Gotowany kalafior z sosem z sera pleśniowego
Oto przepis na gotowany na parze kalafior z sosem z sera pleśniowego rokpol
Składniki
- 1 główka kalafiora
- 100 gramów Kamiennogórskiego sera pleśniowego KaMos
- 100 gramów serka topionego
- 1 kostka rosołowa lub bulionetka drobiowa
- szklanka śmietany 36%
- opcjonalnie natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Kalafior podziel na różyczki i lekko podgotuj na parze. Jeśli nie masz odpowiedniego naczynia, wykorzystaj duży garnek i sitko, na którym położysz różyczki. Zagotuj 350 ml wody i rozpuść w niej kostkę rosołową lub bulionetkę. Zmniejsz ogień i wlej śmietanę, po czym ponownie zagotuj całość. Znów zmniejsz ogień, dodaj pokrojony w kawałki serek topiony i cały czas mieszając podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj pokruszony ser pleśniowy i opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Smacznego!
Ja najczęściej jem kalafiora gotowanego na parze z bułką tartą, albo zapiekanego pod beszamelem. Takiego jeszcze nie jadłam.
Uwielbiam kalafior, moge jesc go codziennie. Takiego przepisu nie znam ale chetnie go wyprobuje.
Koleżanka po ugotowaniu smaży go w jajku i bułce tartej, smakuje bosko!
Ja się pisze na takie danie.
Mimo tego, że śmierdzi podczas gotowania lubię kalafior
Uwielbiam, najbardziej z sosem czosnkowym.
Ciekawy przepis…spróbuję go chociaż nie jestem wegetarianką, gdyż uwielbiam kalafior pod każdą postacią:)