Dla wegetarian: Gotowany kalafior z sosem z sera pleśniowego
Gotowany kalafior z sosem z sera pleśniowego
Oto przepis na gotowany na parze kalafior z sosem z sera pleśniowego rokpol
Składniki
- 1 główka kalafiora
- 100 gramów Kamiennogórskiego sera pleśniowego KaMos
- 100 gramów serka topionego
- 1 kostka rosołowa lub bulionetka drobiowa
- szklanka śmietany 36%
- opcjonalnie natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Kalafior podziel na różyczki i lekko podgotuj na parze. Jeśli nie masz odpowiedniego naczynia, wykorzystaj duży garnek i sitko, na którym położysz różyczki. Zagotuj 350 ml wody i rozpuść w niej kostkę rosołową lub bulionetkę. Zmniejsz ogień i wlej śmietanę, po czym ponownie zagotuj całość. Znów zmniejsz ogień, dodaj pokrojony w kawałki serek topiony i cały czas mieszając podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj pokruszony ser pleśniowy i opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Smacznego!