Dla wegetarian: Gotowany kalafior z sosem z sera pleśniowego

Gotowany kalafior z sosem z sera pleśniowego

Oto przepis na gotowany na parze kalafior z sosem z sera pleśniowego rokpol

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 100 gramów Kamiennogórskiego sera pleśniowego KaMos
  • 100 gramów serka topionego
  • 1 kostka rosołowa lub bulionetka drobiowa
  • szklanka śmietany 36%
  • opcjonalnie natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Kalafior podziel na różyczki i lekko podgotuj na parze. Jeśli nie masz odpowiedniego naczynia, wykorzystaj duży garnek i sitko, na którym położysz różyczki. Zagotuj 350 ml wody i rozpuść w niej kostkę rosołową lub bulionetkę. Zmniejsz ogień i wlej śmietanę, po czym ponownie zagotuj całość. Znów zmniejsz ogień, dodaj pokrojony w kawałki serek topiony i cały czas mieszając podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj pokruszony ser pleśniowy i opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Smacznego!

Kalafior-z-sosem-z-sera-plesniowego-rokpol-Fotolia

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (185 głosów, średnia: 4,44 z 5)
loading... zapisuję głos...