Dla wegetarian: Gołąbki z bakłażanem

Tradycyjne gołąbki to danie mięsne owinięte w liście kapusty i duszone w sosie pomidorowym. Nadzieniem, które wszyscy znamy jest mięso mielone i ryż lub kasza. Istnieje wiele wersji gołąbków. Poniżej przedstawiamy wersję jako danie wegetariańskie
Ilość: 10 sztuk

Składniki na danie: Gołąbki z bakłażanem

• 150 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus
• 1 główka młodej kapusty
• 1 bakłażan
• 1 szklanka ryżu
• 1 czerwona cebula
• 2 ząbki czosnku
• ½ szklanki pestek słonecznika
• ½ łyżeczki płatków chilli
• ½ łyżeczki kuminu
• 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki + do podania
• 3 łyżki oleju do smażenia
• sól, pieprz do smaku
• opcjonalnie majeranek do pieczenia

 

 

 

Sposób wykonania:

W garnku zagotuj 1,5 litra wody, posól i wrzuć dokładnie wypłukany wcześniej ryż. Gotuj 12 minut i odcedź.

Bakłażana pokrój w grubą kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, na dość mocnym ogniu i smaż bakłażana – aż lekko się zarumieni. Gotowego zdejmij z patelni, delikatnie odciśnij z tłuszczu. Następnie podsmaż cebulę z czosnkiem i przyprawami. Chilli i kumin powinny się podgrzać – wtedy wydobywamy z nich najwięcej smaku. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika – podgrzej, aż lekko się zrumienią.

W misce wymieszaj ryż z warzywami, dodaj natkę, słonecznik, dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie. Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście. Wytnij głąb i włóż do gotującej się wody, wyciętym głąbem do dołu na 5 minut. Następnie odwróć na ok. minutę i wyjmij na sitko. Gdy ostygnie, delikatnie ściągnij liście.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Koncentrat bulionu warzywnego Krakus (150 ml) rozrób w 100 ml gorącej wody. Na każdy liść daj 2 łyżki farszu, zawiń ciasno i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu posyp gołąbki świeżym majerankiem. Zalej przygotowanym bulionem, przykryj i zapiecz przez ok. 60 minut. Podaj posypane natką pietruszki lub z sosem pomidorowym.

Pomysły na inne wersje gołąbków:

Gołąbki z kaszą jaglaną

Gołąbki z kaszą jaglaną

Składniki na danie: Gołąbki z kaszą jaglaną  1 szklanka kaszy jaglanej 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jaja 3 cebule 1 kapusta 2 puszki pomidorów bez skórki 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżeczka cynamonu mielonego
Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie

Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie

Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie Potrawa wigilijna - Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie - wg Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę Składniki na gołąbki z kaszą gryczaną:
Pomysł na „postną kuchnię” – Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym

Pomysł na „postną kuchnię” – Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym

Rozpoczął się 40-dniowy okres Wielkiego Postu. Tradycja nakazuje nam w tym czasie ograniczyć spożywanie niektórych potraw i słodyczy. W dawnej Polsce poszczono jedząc przez ten 40 dniowy okres wyłącznie żur, śledzie, kapustę, takie typowo postne

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (195 głosów, średnia: 4,84 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. luna341  26 czerwca 2017 20:53

    Ciekawe połączenie smaków

    Odpowiedz
    • martucha180  27 czerwca 2017 09:55

      To prawda.

      Odpowiedz
  2. martucha180  27 czerwca 2017 09:55

    Z ziemniakami jadłam, z bakłażanem nie.

    Odpowiedz
  3. agata20  28 czerwca 2017 17:23

    Taka wersja gołąbków jak dla mnie jest mega:)

    Odpowiedz
  4. Jaworka  29 czerwca 2017 08:27

    Może być bardzo smaczne bakłażana lubię więc myślę że będzie nam smakowało z chęcią wypróbuje ten przepis bo danie lekkie i dobre na upalne dni

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany