Dla wegetarian: Bakłażany po prowansalsku
Czas przygotowania dania: Bakłażany po prowansalsku – 90 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki na: Bakłażany po prowansalsku
- 2 bakłażany
- 2 łyżki Przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka bazylii
- 200 g sera camembert
- 100 g sera beaufort
- 1 szczypta pieprzu
- 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażany wzdłuż na plastry. Aby nadać im zdecydowany smak, posyp przyprawą Knorr i odstaw na godzinę. W ten sposób usuniesz z nich także gorzki smak.
- Odsącz je za pomocą ręcznika papierowego z nadmiaru wody i obsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Tak przygotowane plastry posmaruj koncentratem pomidorowym i ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami – na przemian z pokrojonym w plastry serem camembert.
- Po ułożeniu ostatniej warstwy bakłażanów, posyp je pokruszonym serem beaufort i skrop oliwą. Danie piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 25 minut.
Zobacz także: Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym