Dla miłośników surrealizmu i dobrego jedzenia: wydanie unikatowej książki kucharskiej Salvadora Dali
Kiedy myślimy o Salvadorze Dali, zwykle przywołujemy myślą frapujące zegarki z surrealistycznych obrazów Mistrza. Ale słynny z ekstrawagancji Artysta był również swego rodzaju kulinarnym koneserem, a w 1973 roku wydał on nawet swoją własną książkę kucharską pod tytułem Les Diners de Gala. Została ona wydrukowana tylko raz i tylko w nakładzie ok. 400 egzemplarzy. Właśnie teraz wydawnictwo Taschen postanowiło wydać ją ponownie po ponad 40. latach.

Wydawca zdecydował się na ponowne wydanie książki kucharskiej we wszystkimi jej dziwnymi i wspaniałymi rycinami. 136 przepisów kulinarnych, które były inspiracją dla legendarnych kolacji, które Dali i jego żona Gala wydawali dla przyjaciół: na przykład paszteciki z żaby, kotlety cielęce nadziewane ślimakami. Wszystkim tym recepturom towarzyszą odpowiednio surrealistyczne ilustracje Dalego.
Cena książki: 49,99 EUR
Poniżej znajdziecie kilka zdjęć z tej niesamowitej książki

(148 głosów, średnia: 4,48 z 5)