Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi
Oto przepis dla miłośników kaszki kukurydzianej
Składniki na danie: Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi
1 szklanka kaszy kukurydzianej
5 szklanek wody
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżka masła
300 g sera Gouda MSM Mońki
300 g pomidorków koktajlowych
1 mały pęczek świeżego tymianku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wykonanie:
Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.