DIY: galaretki z alkoholem, czyli szampańskie jello shots na Sylwestra!

Organizujesz Sylwestra i chciałabyś zaskoczyć swoich gości niekonwencjonalnym podejściem do drinków? Przedstawiamy przepis na galaretki z alkoholem, który pozwoli Ci wyczarować pyszne szampańskie jello shots – idealne do zjedzenia w postaci samodzielnej alkoholowej przekąski lub jako dodatek do sylwestrowych bąbelków buzujących w kieliszku!

Galaretki z alkoholem, oryginalnie „jello shots”, to popularny sposób serwowania drinków na Zachodzie, który wciąż jeszcze nie przyjął się jednak na naszym gruncie. Jeśli więc zastanawiasz się nad efektownym i jednocześnie łatwym do zrealizowania pomysłem, który wprawi Twoich gości w osłupienie i wzbogaci imprezowy bar, wypróbuj naszą recepturę! Oprócz wyjątkowego smaku, znajomych olśni także forma galaretek – bardzo wieczorowa i pełna blichtru dzięki płatkom złota lub drobinkom jadalnego brokatu!

galaretki z alkoholem

Kolaż własny redakcji, źródło zdjęć: www.pinterest.com

DIY: galaretki z alkoholem, czyli szampańskie jello shots na Sylwestra!

W zależności od Twojej sylwestrowej wizji galaretki z alkoholem mogą być podane jako rodzaj deserowej przekąski, zjadanej łyżeczką z talerzyka (w tej wersji warto przygotować shoty w naczynkach lub foremkach (np. na ciastka, czekoladki czy muffinki), które nadadzą im fantazyjny kształt i wzbogacić o owoce – świetne będą jagody, truskawki (doskonale łączące się smakiem z nutami szampana), ziarenka granatu czy maliny.

Jello shots mogą stanowić także rodzaj shotów do wysysania z miniaturowego plastikowego kubeczka przez słomkę lub zjedzenia dołączoną do niego łyżeczką. 

 

My proponujemy Wam jednak wersję galaretkowych kostek, które wrzucicie do kieliszków i zalejecie szampanem. Wyjątkowe doznania wizualno-smakowe gwarantowane!

 

Szampańskie jello shots

 

Składniki:

  • 2 szklanki (szampana) wina musującego
  • 1,5 łyżki syropu z agawy
  • 4 pełne łyżeczki żelatyny
  • szklanka imbirowego piwa (np. Ginger Ale)
  • jadalne złote płatki (sprzedawane np. w sklepach internetowych jako złoto jadalne) lub jadalny brokat do ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Ustaw rondelek na małym ogniu i wlej do niego szampana. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Do dość gorącego szampana dodaj syrop z agawy i żelatynę. Szybko i dokładnie wymieszaj całość, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Zdejmij mieszankę z ognia. Dodaj do niej imbirowe piwo i znów zamieszaj. Gotową miksturę przelej do silikonowej foremki na kostki lodu (albo – w zależności od wybranej przez Ciebie opcji – do foremek na ciasteczka/czekoladki lub małych, plastikowych kubeczków). Posyp płatkami złota (w wersji glamour) lub jadalnym brokatem (ewentualnie posypką do ciasteczek). Możesz też wrzucić do środka wybrane mrożone owoce.

Gotowe kostki wsyp do wysokich kieliszków na szampana. Tuż przed podaniem, zalej je szampanem i serwuj gościom.

 

Sprawdź inne pomysły na serwowanie galaretek z alkoholem:

 

 

Potrzebujesz więcej pomysłów na sylwestrowe drinki? Sprawdź tu:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (176 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  28 grudnia 2017 09:58

    Pomysłowa… przystawka.

    Odpowiedz
  2. Margaretkaw  28 grudnia 2017 10:04

    Bardzo pomysłowe 🙂 Nietypowe podanie zwraca uwagę, wygląda to bardzo efektownie. Kto wie, czy się nie skuszę i nie zrobię. Najchętniej te galaretki z szampanem 🙂

    Odpowiedz
  3. Wusia  1 stycznia 2018 16:47

    Świetny pomysł

    Odpowiedz
  4. Ewcia  2 stycznia 2018 15:57

    Prosta, efektowna przystawka!

    Odpowiedz
  5. Aneta  3 stycznia 2018 16:12

    Świetnie wyglądają 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany