DIY: błyszczyk do ust z różą. Zamknij lato w puzderku i schowaj do torebki!
Zapach kwiatów i owoców dzikiej róży to kwintesencja polskiego lata, spędzonego na relaksie w rodzinnym ogrodzie. Jeśli należysz do osób, które nie wyobrażają sobie, że ten odurzający aromat przeminie wraz z nadejściem jesieni i zawsze zaopatrują się na tę okazję w słoiczki pachnącej konfitury z płatków róży, mamy dla Ciebie przepis, w którym zakochasz się z wzajemnością. Oto prosta recepta na domowy błyszczyk do ust z różą!
Przedstawiamy łatwą do samodzielnego odtworzenia recepturę na naturalny, domowy błyszczyk do ust z różą! Zobacz, jak wykonać pomadkę w kremie, która pozwoli Ci nawilżyć i wygładzić usta oraz podkreślić ich naturalny odcień, pozostawiając na wargach uwodzicielsko piękny zapach i smak różanej konfitury! Zamykając go w maleńkim pudełeczku będziesz mogła wszędzie zabrać ze sobą wspomnienie lata i obdarować nim swoje najlepsze przyjaciółki!
DIY: błyszczyk do ust z różą. Zamknij lato w puzderku i schowaj do torebki!
Błyszczyk do ust z różą
Składniki:
- 10 g konfitury z płatków róży (najlepiej jeśli użyjemy samej galaretki oddzielonej od całych płatków)
- 10 ml oleju ryżowego
- 10 g rafinowanego masła shea
- 5 g wosku pszczelego
- opcjonalnie: 1/3 łyżeczki drobinek różowej lub złotej miki
Sposób wykonania:
W kąpieli wodnej roztapiamy masło shea i wosk. Do roztopionej mikstury dolewamy olej ryżowy i zdejmujemy całość z ognia. Dodajemy konfiturę z róży i bardzo dokładnie mieszamy. Teraz wsyp do balsamu drobinki wybranej miki (dzięki temu Twoje usta będą delikatnie połyskiwać) i jeszcze raz wymieszaj miksturę. Przełóż gotowy błyszczyk do małego pojemniczka (na przykład pustego pudełeczka po zużytym balsamie, miniaturowego słoiczka lub sekretnika na łańcuszku (to rozwiązanie prezentowałyśmy Wam, pisząc o domowych perfumach) i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia – wystarczy godzina oczekiwania.
Warto wiedzieć
Błyszczyk do ust z różą, szczególnie dziką, to doskonałe rozwiązanie na jesienne dni. Oprócz walorów typowo kosmetycznych, będzie on posiadał także właściwości zdrowotne. Wspomoże nasz organizm działaniem uspokajającym i poprawiającym apetyt. „Zjadany” przypadkowo z warg wystarczy, by zmniejszyć nadkwaśność żołądka, podkręcić przemianę materii i usprawnić trawienie. Jego przygotowanie jest zaś na tyle łatwe i szybkie, że nie ma sensu się nad nim zastanawiać. Zwłaszcza, gdy posiadamy już w swojej spiżarni naturalną konfiturę z róży (słoiczki z tym przetworem znajdziemy z pewnością na targach i u wystawców festiwali lokalnych produktów)!