Dietetyk radzi: jak czuć się lekko w karnawale
Liczne imprezy, wyjścia są często powodem do sięgania po niezbyt zdrowe i wysokokaloryczne potrawy. Alkohol i nieprzemyślane menu sprawiają, że czujemy się ciężko, towarzyszą nam dolegliwości żołądkowe i w dodatku przybieramy na wadze. Wspólnie z naszym ekspertem radzimy jak czuć się lekko w karnawale.
Nasza ekspertka, dietetyczka Barbara Dąbrowska-Górska radzi by niezdrowe przekąski, jak ciężkie majonezowe sałatki, krakersy, czipsy, paluszki zastąpić zdrowszymi przekąskami typu „finger food”, czyli takich, które możemy jeść trzymając w rękach. Świetnie do tego nadadzą się suszone śliwki kalifornijskie, warzywa pokrojone w paseczki i maczane w lekkostrawnym dipie. Poniżej znajduje się więcej rad naszej ekspertki jak czuć się lekko w karnawale.
Jak czuć się lekko w karnawale – Zrezygnuj z produktów bogatych w sól
Sól powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, a to zaś sprawia, że trudniej jest dopiąć karnawałowe kreacje. Najwięcej znajdziesz jej w wędlinach, daniach gotowych, produktach kiszonych i serach żółtych. Stawiaj na produkty, które z natury nie zawierają soli (np. śliwki kalifornijskie, jabłka).
Jak czuć się lekko w karnawale – Nie wychodź z domu głodna
Przed imprezą zjedz lekki, ale sycący posiłek. Zadbaj, aby znalazły się w nim produkty białkowe (np. pierś z kurczaka, mozzarella, tofu) oraz dodatki z wysoką zawartością błonnika pokarmowego – świeże warzywa, pestki słonecznika/dyni, suszone owoce. Takie danie pozwoli Ci zapanować nad apetytem i dokonać rozsądnych wyborów żywieniowych w trakcie imprezy.
Jak czuć się lekko w karnawale – Triki imprezowe – metoda 80/20 i „cienka wstążeczka”
Przy stole zastosuj metodę 80/20. Niech 80% tego, co jesz będzie zdrowe i wysoko odżywcze, ale zostaw sobie 20% na szaleństwa – w końcu to karnawał! Jeśli mimo wszystko boisz się, że przesadzisz, zawiąż sobie wokół talii, pod ubraniem, cienką wstążeczkę – nie za ciasno, ale też nie luźno. Napinająca się wstążeczka da Ci znać, kiedy należy się zatrzymać.
Jak czuć się lekko w karnawale – Nie wypijaj kalorii
Uważaj na kolorowe drinki. Alkohol w połączeniu z wysoko słodzonymi napojami zamienia się w prawdziwą bombę kaloryczną. Najpopularniejsze drinki mają od 150 do nawet 300 kcal w szklance, co oznacza, że w trakcie jednej imprezy możesz spożyć nawet 1000 kcal dodatkowo. Wybieraj czerwone wino wytrawne. Każdą lampkę popijaj szklanką wody, dzięki temu usprawnisz usuwanie alkoholu z organizmu.
Jak czuć się lekko w karnawale – Tańcz!
Nie ma lepszego, karnawałowego sposobu na spalenie kalorii niż intensywny taniec. Zostań królową parkietu, co pozwoli Ci spalić nawet 350 kcal w ciągu godziny zabawy.
Jak czuć się lekko w karnawale – Zjedz solidne śniadanie
Wyśpij się, a potem zjedz śniadanie ułatwiające regenerację. Dobrym pomysłem będzie jaglanka z orzechami włoskimi i śliwkami kalifornijskimi. Kasza jaglana zawiera węglowodany złożone, które dodają energii i stabilizują poziom cukru we krwi, orzechy są źródłem sycącego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, zaś suszone śliwki zawierają duże ilości miedzi i manganu – składników o działaniu przeciwutleniającym, które pozwolą zniwelować negatywny wpływ zmęczenia i związanego z nim stresu oksydacyjnego. 3 suszone śliwki dodane do takiego śniadania stanowią 1 z 5 zalecanych, dziennych porcji warzyw i owoców.
PRZEPIS: Jaglanka z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami (4 porcje)
Składniki:
• 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (około 180g)
• szczypta soli
• 4 łyżki soku z granatu niesłodzonego
• 4 łyżki ziarenek granatu
• 3 suszone śliwki kalifornijskie pokrojone w drobne paseczki
• garść posiekanych orzechów włoskich
• łyżeczka nasion chia lub siemienia lnianego
• 2 łyżki syropu z agawy/miodu
Przygotowanie:
Aby pozbawić kaszę goryczki, należy przepłukać ją kilkakrotnie wodą i gotować z 2 szklankami wody lub mleka roślinnego oraz szczyptą soli około 10 minut, aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Po ugotowaniu dodać do kaszy sok z granatu i syrop z agawy/miód. Do jaglanki wsypać nasiona chia/siemię lniane, dodać orzechy i suszone śliwki, wymieszać. Wierzch posypać ziarenkami granatu.
Smacznego!
Polecamy również: Smartfood – idealna dieta dla ciała i umysłu