Dietetycznie świąteczne potrawy: Ryba w pomidorach i świąteczny Talerz Rozmaitości

Czy osoby na diecie muszą zrezygnować ze świątecznych przysmaków? Zdecydowanie nie, dietetyczne świąteczne potrawy są właśnie dla nich! Wystarczy pamiętać o kilku najważniejszych zasadach i wskazówkach dietetyka: Najczęstszym błędem, jaki popełniamy w Święta jest ograniczanie posiłków w ciągu dnia, aby podczas przyjęcia zjeść więcej. Jeśli mamy ochotę spróbować kilku dań, nakładajmy mniejsze porcje, róbmy przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami i wybierajmy lekkostrawne propozycje, jak np. sałatki, w których kaloryczny majonez zastąpiono dressingiem – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Naturhouse.

Dietetyczne przepisy świąteczne

Talerz rozmaitości

Składniki:

  • 2 jaja
  • 4 plastry chudej szynki
  • 3-4 duże pieczarki
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • mieszanka ulubionych sałat

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku  z cytryny
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • szczypta cukru trzcinoweg

Przygotowanie:

Składniki sosu dokładnie wymieszać, odstawić. Jajka ugotować na półtwardo, pokroić na połówki lub ćwiartki. Szynkę podsmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Pieczarki umyć, pokroić na kawałki, posolić i poddusić na oliwie. Pomidorki usmażyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Sałaty opłukać, osuszyć, porwać na kawałki, wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Porcję sałaty ułożyć na talerzu. Na sałacie rozłożyć pomidorki, pieczarki, cebulę, jajka i szynkę, polać sosem.

Ryba w pomidorach

Zgodnie z tradycją na świątecznym stole nie może zabraknąć potraw rybnych. – Odpowiednio przyrządzone są nie tylko niezwykle smacznie, ale przede wszystkim cenne dla naszego zdrowia. Dostarczają wielu składników odżywczych – witamin, soli mineralnych, pełnowartościowego białka oraz kwasów omega-3 – mówi Zofia Urbańczyk. Aby ryba zachowała swoje właściwości i walory smakowe, zamiast smażenia na tłuszczu wybierzmy inne metody obróbki: gotowanie, pieczenie lub grillowanie. Warto również sięgać po najzdrowsze gatunki, takie jak: pstrąg, flądra, sola oraz karp.

Składniki:

  • 500g filetów z ryby morskiej
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • 2-3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta cukru trzcinowego
  • ½ kostki warzywnej (np. KILUVA)
  • kilka gałązek oregano lub natki pietruszki

Przygotowanie:

Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą, oprószyć pieprzem i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, rozgnieść i posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, pomidory oraz tymianek; dodać szczyptę cukru trzcinowego i połowę kostki warzywnej (np. KILUVA), dusić, aż pomidory częściowo się rozgotują. Upieczone filety ułożyć na półmisku, obok włożyć pomidory. Rybę udekorować ziołami.

 

Yves Rocher

Więcej przepisów polecanych przez dietetyków Naturhouse można znaleźć w książce „Gotuj zdrowo i ze smakiem” dostępnej w Centrach Dietetycznych Naturhouse.

Yves Rocher

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (199 głosów, średnia: 4,39 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. efffciaa  15 kwietnia 2016 10:43

    Nie przepadam za dietetycznymi potrawami , zwłaszcza na świątecznym talerzu . Jak święta to muszą być święta , a odchudzać się i ostro ćwiczyć to można jak się święta skończą 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany