Dietetycznie świąteczne potrawy: Ryba w pomidorach i świąteczny Talerz Rozmaitości

Czy osoby na diecie muszą zrezygnować ze świątecznych przysmaków? Zdecydowanie nie, dietetyczne świąteczne potrawy są właśnie dla nich! Wystarczy pamiętać o kilku najważniejszych zasadach i wskazówkach dietetyka: Najczęstszym błędem, jaki popełniamy w Święta jest ograniczanie posiłków w ciągu dnia, aby podczas przyjęcia zjeść więcej. Jeśli mamy ochotę spróbować kilku dań, nakładajmy mniejsze porcje, róbmy przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami i wybierajmy lekkostrawne propozycje, jak np. sałatki, w których kaloryczny majonez zastąpiono dressingiem – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Naturhouse.

Talerz rozmaitości

Składniki:

  • 2 jaja
  • 4 plastry chudej szynki
  • 3-4 duże pieczarki
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • mieszanka ulubionych sałat

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku  z cytryny
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • szczypta cukru trzcinoweg

Przygotowanie:

Składniki sosu dokładnie wymieszać, odstawić. Jajka ugotować na półtwardo, pokroić na połówki lub ćwiartki. Szynkę podsmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Pieczarki umyć, pokroić na kawałki, posolić i poddusić na oliwie. Pomidorki usmażyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Sałaty opłukać, osuszyć, porwać na kawałki, wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Porcję sałaty ułożyć na talerzu. Na sałacie rozłożyć pomidorki, pieczarki, cebulę, jajka i szynkę, polać sosem.

Ryba w pomidorach

Zgodnie z tradycją na świątecznym stole nie może zabraknąć potraw rybnych. – Odpowiednio przyrządzone są nie tylko niezwykle smacznie, ale przede wszystkim cenne dla naszego zdrowia. Dostarczają wielu składników odżywczych – witamin, soli mineralnych, pełnowartościowego białka oraz kwasów omega-3 – mówi Zofia Urbańczyk. Aby ryba zachowała swoje właściwości i walory smakowe, zamiast smażenia na tłuszczu wybierzmy inne metody obróbki: gotowanie, pieczenie lub grillowanie. Warto również sięgać po najzdrowsze gatunki, takie jak: pstrąg, flądra, sola oraz karp.

Składniki:

  • 500g filetów z ryby morskiej
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • 2-3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta cukru trzcinowego
  • ½ kostki warzywnej (np. KILUVA)
  • kilka gałązek oregano lub natki pietruszki

Przygotowanie:

Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą, oprószyć pieprzem i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, rozgnieść i posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, pomidory oraz tymianek; dodać szczyptę cukru trzcinowego i połowę kostki warzywnej (np. KILUVA), dusić, aż pomidory częściowo się rozgotują. Upieczone filety ułożyć na półmisku, obok włożyć pomidory. Rybę udekorować ziołami.

 

Więcej przepisów polecanych przez dietetyków Naturhouse można znaleźć w książce „Gotuj zdrowo i ze smakiem” dostępnej w Centrach Dietetycznych Naturhouse.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (242 głosów, średnia: 4,41 z 5)
zapisuję głos...