I Fit Grill! Dietetyczne przepisy na grilla

Planujesz grilla, ale jesteś na diecie? Zamiast tłustej kiełbasy, karkówki i kaszanki, wybierz chude mięso oraz warzywa lub owoce! Będzie równie smacznie, ale bardziej kolorowo, a przede wszystkim – zdrowo!

Długi weekend tuż-tuż! A jak majówka, to i grill… Powoli rozpoczyna się sezon na biesiadowanie pod chmurką i coraz chętniej spotykamy się na świeżym powietrzu z bliskimi oraz przyjaciółmi. Jak przygotować smaczne potrawy i nie zaszkodzić sylwetce? Specjalnie dla Was przygotowałyśmy kilka fit propozycji, które są sycące, zdrowe oraz kolorowe! Na pewno wśród nich znajdziecie dania, które przypadną do gustu nie tylko Wam, ale też nawet najbardziej wymagającym gościom! Oto dietetyczne przepisy na grilla!

źródło: www.pixabay.com

Pomysły na owocowe desery z grilla, które zachwycą Twoich przyjaciół!

Pomysły na owocowe desery z grilla, które zachwycą Twoich przyjaciół!

Początek wakacji to oficjalne otwarcie sezonu grillowego. Spotykamy się wtedy z rodziną i przyjaciółmi na działkach, nad jeziorem lub w mniejszych przydomowych ogródkach, by wspólnie wypoczywać, spożywając potrawy smażone na ruszcie. W stałym repertuarze potraw

Fit Grill: Jak i co grillować?

Zdrowe grillowanie wymaga przestrzegania kilku zasad! Po pierwsze – nie należy grillować potraw zbyt długo! Nie powinno się jeść zwęglonych skórek. Po drugie – nie należy grillować na zamiennikach brykietu lub otwartym ogniu. To nie tylko przypala jedzenia, ale może też sprawiać, że staje się ono toksyczne. Po trzecie warto dbać o dodatki i przyprawy – szczególnie te, które zawierają dużo witamin oraz minerałów. Co najlepiej grillować?

Potrawy z grilla nie muszą być wcale ciężkie czy kaloryczne! Wystarczy, że zamienisz tłuste mięsa i dodatki na ryby (łosoś, dorsz, pstrąg) oraz drób (kurczak, indyk), a do dań dodasz więcej warzyw (cukinia, bakłażan, pieczarki kukurydza, papryka, ziemniaki, cebula, szparagi, pomidory) czy owoców (ananas, gruszka, banan, brzoskwinia, jabłko). Fit dania mogą Cię zaskoczyć smakiem, wyglądem i aromatem!

Dietetyczne przepisy na grilla

pixabay.com

Dietetyczne przepisy na grilla: smaczne i zdrowe propozycje

Dietetyczne przepisy na grilla to nie tylko świetne rozwiązanie dla osób na diecie, ale też dla tych, które poszukują nowych smaków. Oto kilka prostych, smacznych, aromatycznych i zdrowych receptur!

Szaszłyk warzywny

Składniki: 2 cukinie, 1 papryka czerwona, 1 czerwona cebula, kilkanaście pieczarek, pomidory koktajlowe, rzodkiewka, przyprawy: sól, rozmaryn, ostra papryka, odrobina oleju

Przygotowanie: Cukinię, cebulę i rzodkiewkę pokrój w plastry, paprykę w kwadratowe kawałki, z pieczarek odetnij nóżki. Warzywa nabij na patyk wraz z pomidorkami. Szaszłyki posmaruj olejem i przyprawami. Grilluj ok. 15 minut, obracając co jakiś czas.

Skrzydełka kurczaka

Przepis: kilka skrzydełek kurczaka, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka papryki wędzonej, suszona papryka chili, sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, olej

Przygotowanie: Przygotuj marynatę z oliwy, soli oraz ziół. Zamocz w niej kurczaka i schowaj go do lodówki na 60 minut. Następnie wrzuć skrzydełka na ruszt i grilluj przez ok. 30 minut, aż się zarumienią.

Faszerowane bakłażany

Składniki: 1 duży bakłażan, 1/3 opakowanie fety, 2-3 łyżki jogurtu greckiego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie: Pokrój bakłażana w duże plastry. Posyp go solą i odstaw na 30 minut. W międzyczasie zrób farsz. Wymieszaj fetę, jogurt, sól, pieprz i czosnek. Wrzuć bakłażany na grill. Gdy warzywa się zarumienią, posmaruj je farszem.

Łosoś z grilla

Składniki: 200 g filetów z łososia, olej, sól, biały pieprz, pół cytryny

Przygotowanie: Delikatnie posmaruj rybę olejem i połóż na ruszcie. Grilluj filety, aż się zarumienią. Na końcu dopraw solą, pieprzem i skrop cytryną.

Ziemniaki po prowansalsku

Składniki: 4 duże ziemniaki, zioła prowansalskie, olej, kminek, gałka muszkatołowa, sól i pierz

Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Pokrój je na grube plastry i ułóż na tacce do grillowania. Skrop je olejem i dopraw przyprawami. Gdy się zarumienią, obróć je na drugą stronę.

Grillowany ananas

Składniki: 1 świeży ananas

Przygotowanie: Obierz ananasa ze skórki i pokrój w plastry. Połóż na tacce lub bezpośrednio na ruszcie i grilluj przez ok. 20 minut z obu stron. Podawaj z gałką lodów.

Frytki warzywne

Składniki: ziemniak, marchewka, pietruszka, curry, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku

Przygotowanie: Obierz warzywa i pokrój w paski. Posyp przyprawami, rozłóż na tackach i przykryj folią aluminiową, grilluj 15 minut.

Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej

Składniki: 1 pęczek szparagów zielonych lub białych, 16 plastrów szynki parmeńskiej, 1 łyżka olejku, pieprz biały

Przygotowanie: Odłam od umytych szparagów zdrewniałe końce, obierz końcówki. Zawiń każdego szparaga w plaster szynki, następnie skrop oliwą i oprósz pieprzem. Grilluj na tacce aluminiowej, aż szparagi zmiękną i się zarumienią.

Najlepsze dania z grilla – pomysły na różne dania

Najlepsze dania z grilla – pomysły na różne dania

Grill kojarzony jest przede wszystkim z mało wyszukanymi daniami mięsnymi zakrapianymi piwem. Do tego tematu można jednak podejść bardziej kreatywnie i z większym wyczuciem smaku. Jak wyczarować wykwintne dania z rusztu i przełamać grillową nudę?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (133 głosów, średnia: 4,88 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany