Fit Grill! Dietetyczne przepisy na grilla
Planujesz grilla, ale jesteś na diecie? Zamiast tłustej kiełbasy, karkówki i kaszanki, wybierz chude mięso oraz warzywa lub owoce! Będzie równie smacznie, ale bardziej kolorowo, a przede wszystkim – zdrowo!
Sezon na biesiadowanie pod chmurką to często obowiązkowy grill. Jak przygotować smaczne potrawy i nie zaszkodzić sylwetce? Specjalnie dla Was przygotowałyśmy kilka propozycji na fit grill. To sycące, zdrowe i lekkie potrawy – a zarazem kolorowe! Na pewno wśród nich znajdziecie dania, które przypadną do gustu nie tylko Wam, ale też nawet najbardziej wymagającym gościom! Oto dietetyczne przepisy na grilla!
Fit Grill: Jak i co grillować?
Zdrowe grillowanie wymaga przestrzegania kilku zasad! Po pierwsze – nie należy grillować potraw zbyt długo! Nie powinno się jeść zwęglonych skórek. Po drugie – nie należy grillować na zamiennikach brykietu lub otwartym ogniu. To nie tylko przypala jedzenia, ale może też sprawiać, że staje się ono toksyczne. Po trzecie warto dbać o dodatki i przyprawy – szczególnie te, które zawierają dużo witamin oraz minerałów. Co najlepiej grillować?
Potrawy z grilla nie muszą być wcale ciężkie czy kaloryczne! Wystarczy, że zamienisz tłuste mięsa i dodatki na ryby (łosoś, dorsz, pstrąg) oraz drób (kurczak, indyk), a do dań dodasz więcej warzyw (cukinia, bakłażan, pieczarki kukurydza, papryka, ziemniaki, cebula, szparagi, pomidory) czy owoców (ananas, gruszka, banan, brzoskwinia, jabłko). Fit dania mogą Cię zaskoczyć smakiem, wyglądem i aromatem!
Dietetyczne przepisy na grilla: smaczne i zdrowe propozycje
Dietetyczne przepisy na grilla to nie tylko świetne rozwiązanie dla osób na diecie, ale też dla tych, które poszukują nowych smaków. Oto kilka prostych, smacznych, aromatycznych i zdrowych receptur!
Szaszłyk warzywny
Składniki: 2 cukinie, 1 papryka czerwona, 1 czerwona cebula, kilkanaście pieczarek, pomidory koktajlowe, rzodkiewka, przyprawy: sól, rozmaryn, ostra papryka, odrobina oleju
Przygotowanie: Cukinię, cebulę i rzodkiewkę pokrój w plastry, paprykę w kwadratowe kawałki, z pieczarek odetnij nóżki. Warzywa nabij na patyk wraz z pomidorkami. Szaszłyki posmaruj olejem i przyprawami. Grilluj ok. 15 minut, obracając co jakiś czas.
Skrzydełka kurczaka
Przepis: kilka skrzydełek kurczaka, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka papryki wędzonej, suszona papryka chili, sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, olej
Przygotowanie: Przygotuj marynatę z oliwy, soli oraz ziół. Zamocz w niej kurczaka i schowaj go do lodówki na 60 minut. Następnie wrzuć skrzydełka na ruszt i grilluj przez ok. 30 minut, aż się zarumienią.
Faszerowane bakłażany
Składniki: 1 duży bakłażan, 1/3 opakowanie fety, 2-3 łyżki jogurtu greckiego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz
Przygotowanie: Pokrój bakłażana w duże plastry. Posyp go solą i odstaw na 30 minut. W międzyczasie zrób farsz. Wymieszaj fetę, jogurt, sól, pieprz i czosnek. Wrzuć bakłażany na grill. Gdy warzywa się zarumienią, posmaruj je farszem.
Łosoś z grilla
Składniki: 200 g filetów z łososia, olej, sól, biały pieprz, pół cytryny
Przygotowanie: Delikatnie posmaruj rybę olejem i połóż na ruszcie. Grilluj filety, aż się zarumienią. Na końcu dopraw solą, pieprzem i skrop cytryną.
Ziemniaki po prowansalsku
Składniki: 4 duże ziemniaki, zioła prowansalskie, olej, kminek, gałka muszkatołowa, sól i pierz
Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Pokrój je na grube plastry i ułóż na tacce do grillowania. Skrop je olejem i dopraw przyprawami. Gdy się zarumienią, obróć je na drugą stronę.
Grillowany ananas
Składniki: 1 świeży ananas
Przygotowanie: Obierz ananasa ze skórki i pokrój w plastry. Połóż na tacce lub bezpośrednio na ruszcie i grilluj przez ok. 20 minut z obu stron. Podawaj z gałką lodów.
Frytki warzywne
Składniki: ziemniak, marchewka, pietruszka, curry, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
Przygotowanie: Obierz warzywa i pokrój w paski. Posyp przyprawami, rozłóż na tackach i przykryj folią aluminiową, grilluj 15 minut.
Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej
Składniki: 1 pęczek szparagów zielonych lub białych, 16 plastrów szynki parmeńskiej, 1 łyżka olejku, pieprz biały
Przygotowanie: Odłam od umytych szparagów zdrewniałe końce, obierz końcówki. Zawiń każdego szparaga w plaster szynki, następnie skrop oliwą i oprósz pieprzem. Grilluj na tacce aluminiowej, aż szparagi zmiękną i się zarumienią.