Dieta zasadowa w walce z refluksem
W dzisiejszych czasach co piąta osoba żyjąca w kraju wysokorozwiniętym cierpi na chorobę refluksową. W walce z objawami choroby, przede wszystkim pieczeniem w przełyku, stosuje się leki neutralizujące współczynnik ph w żołądku. Wskazana jest również odpowiednia dieta, która pozwala zachować współczynnik kwasów i zasad w żołądku na prawidłowym poziomie.
Dieta w profilaktyce refluksu
Amerykańska dietetyczka, dr J. Kaufman kilka lat temu przeprowadziła badanie na grupie 20 osób. Miało ono zobrazować wpływ stosowania diety zasadowej na pacjentów cierpiących na chorobę refluksową. Grupa obejmowała wyłącznie osoby niereagujące na terapię farmakologiczną. Badani przez dwa tygodnie spożywali wyłącznie pokarmy o obniżonej kwasowości (współczynnik ph powyżej 5). Po zakończeniu badań okazało się, że u większości uczestników nastąpiła dostrzegalna poprawa, natomiast kila osób całkowicie pozbyło się dolegliwości.
Współczynnik ph pokarmu
U osób cierpiących na chorobę refluksową doktor Kaufman diagnozowała podwyższone wydzielanie pepsyny. Jest to enzym, który wydzielany jest przez komórki gruczołowe żołądka. U części pacjentów pepsyny są też wytwarzane też w samym przełyku, dlatego neutralizacja kwasów żołądkowych nie będzie dla nich wystarczająca. Badania doktor Kaufman udowodniły, że u takich chorych może być pomocna dieta oparta na produkty o podwyższonym ph.
Dieta zasadowa
Aby pokarm określić jako kwaśny jego współczynnik ph powinien wynosić od 1 (bardzo kwaśny) do 5 (mało kwaśny). Natomiast produkty alkaliczne zaczynają się od ph równego 8 do 14. W żołądku człowieka występuje natomiast kwasowość na poziomie od 1 do 4. Produkty przetworzone przeważnie charakteryzują się dużą kwasowością, ze względu na zawarte w nich konserwanty. Dlatego w diecie zasadowej należy unikać gotowych dań, zawierających w składzie dużo polepszaczy.
Zalecane produkty
Dieta osób cierpiących na chorobę refluksową powinna opierać się na warzywach i owocach o odczynie zasadowym, nie niższym niż 5ph. Są to m.in. dojrzałe banany, melony, brokuły, rośliny strączkowe, marchew, gruszki, brukselka i oliwa z oliwek. Dozwolone są też cytryny oraz limonki, które mimo iż kwaśne w smaku, w organizmie dają odczyn zasadowy. Z mięs dopuszczalne są wyłącznie chude ryby i drób.
Oprócz przetworzonej żywności w diecie zasadowej należy unikać tłustych mięs i nabiału, czekolady, napojów gazowanych, kofeiny, żurawiny, zbóż, alkoholu, pomidorów, cebuli oraz czosnku. Reakcję refluksową mogą też wywoływać orzechy, ogórki oraz ostre przyprawy.
Czytaj więcej o refluksie i zgadze na www.controloccontrol.pl.