Dieta: Wielkość porcji – czy ma znaczenie?
To, co jemy ma znaczenie, ale wcale nie mniejsze jak wielkość porcji i ich częstotliwość. Na czym poleca portion guidance? Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Ta te pytania staramy się odpowiedzieć wspólnie z Agnieszką Piskałą, specjalistką ds. żywienia firmy Nestlé
Zobacz także: Witamina C – czy działa przeciwzmarszczkowo i kiedy?
Wielkość porcji – czy ma znaczenie? – Jest zmienna
Zacznijmy od historii. Porównując spożywane porcje niektórych produktów dawniej a teraz, wnioski są niepokojące – otóż porcje się powiększyły, z czego tak naprawdę nie zdajemy sobie sprawy. – Porównajmy np. butelkę napoju typu cola. Dawniej była ona mniejsza i zawierała 97 kcal. Obecnie jest większa, a jej wartość energetyczna ma aż 242 kcal! Tak samo jest np. z pudełkiem popcornu. Dawniej mała porcja miała 270 kcal, obecnie to już 630 kcal. – mówi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji „Konkursu Żywieniowego” dla studentów i absolwentów NHW. – I właśnie takie dane pokazują, że musimy wiedzieć, jakie porcje produktów powinniśmy spożywać w ciągu dnia – dodaje Piskała.
Wielkość porcji – czy ma znaczenie? – Porcje są w Twoich rękach!
Jak najłatwiej sprawdzić, ile i jakich produktów w ciągu dnia powinniśmy spożywać? Nie ma nic prostszego! To właśnie nasza ręka może nam pokazać np. ile warzyw spożywać w ciągu dnia.
- Warzywa – dwie dłonie złożone w „miseczkę” pokażą, jaką porcję warzyw możemy zjeść „na jeden raz”. W ciągu dnia zaleca się spożycie 3 porcji warzyw. Jedną z tych porcji może zastąpić szklanka soku warzywnego.
- Owoce – zaciśnięta pięść pokaże, jaka powinna być jedna porcja owoców. Zalecenia mówią, że w ciągu dnia powinniśmy spożyć 2 porcje owoców i jedną z nich może zastąpić szklanka soku owocowego.
- Mięso – to wewnętrzna, środkowa część dłoni pokaże nam, jaka powinna być jednorazowa porcja mięsa. Powinna się ona zmieścić na śródręczu i nie nachodzić na palce. Zalecane jest spożywanie 1 porcji mięsa dziennie.
- Tłuszcze – to kciuk nam podpowie, ile mamy ich spożywać. Od góry kciuka, aż do jego zgięcia – to właśnie jest odpowiednia miarka i dobra porcja tłuszczów. Dziennie rekomendowane są 3 porcje.
Wielkość porcji – czy ma znaczenie? – Mierz porcje tym, co masz pod ręką
Nasza dłoń jest najdokładniejszą miarą dobrych porcji, ale nie tylko ona może wskazać odpowiednie porcje produktów. Przedmioty codziennego użytku też nam w tym pomogą.
- Warzywa – jeśli nie wiesz, ile warzyw jednorazowo możesz zjeść, spójrz na swoją komputerową myszkę. To właśnie jej wielkość pokazuje dobrą porcję warzyw. Przydatna wiedza zwłaszcza w czasie pracy przy biurku.
- Owoce – co jest podobnego do pięści? Taką wielkość powinna mieć porcja owoców.
- Mięso – lubisz grać w karty? Bo to właśnie wielkość karty jest wskaźnikiem odpowiedniej porcji mięsa.
- Tłuszcze – przypadkowo masz przy sobie kości do gry? To właśnie taka jedna kostka obrazuje, jaka powinna być porcja tłuszczów.
- Ser żółty – i znowu kości do gry. Tym razie 2 kostki pokażą Ci, ile sera możesz zjeść w jednej porcji.
- Makaron – nie wiesz, jak odmierzyć odpowiednią porcję makaronu typu spaghetti? Spójrz, jaką średnicę ma moneta 2 zł. Porównaj, czy Twoja porcja makaronu jest taka sama. Jeśli tak – masz idealną porcję.
***
Ogólnopolski projekt żywieniowy firmy Nestlé, Natalia Honorata Witalna, skierowany do studentów i absolwentów, jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów z obszarów zdrowia i prawidłowego odżywiania. Inicjatywa Nestlé, pod patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki, dziennika Metro oraz Parlamentu Studentów Rzeczypospolitej Polskiej, realizowana jest w ramach strategii Nutrition, Health & Wellness popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Ma na celu praktyczne przygotowanie do podjęcia pracy, wsparcie rozwoju i kariery zawodowej osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Projekt realizowany jest od 2012 roku. Obecnie trwa jego IV edycja.
Umarłabym z głodu zanim odmierzyłabym porcje :p
Trochę tu sprzeczności. Na początku napisane jest „Warzywa – dwie dłonie złożone w „miseczkę” pokażą, jaką porcję warzyw możemy zjeść „na jeden raz”, a w drugim punkcie ” jeśli nie wiesz, ile warzyw jednorazowo możesz zjeść, spójrz na swoją komputerową myszkę”. Nijak się ma jedna miara do drugiej. Albo ser żółty. Taka ilość sera nie pokryłaby nawet jednej kanapki. Paranoja, już wolę być gruba 😛
Ja też! Jestem wysoka i szczupła, moje piąstki są małe, więc… moja garsteczka dobra dla dziecka.
W odchudzaniu wszystko ma znaczenie.
Wielkość ma zawsze znaczenie:-).
Trzeba jeść częściej i mniejsze porcje.
Nie muszę sie odchudzać a warzywa lubie jeść więc ich nie ograniczam
Zwariowałabym gdybym miała odmierzać jedzenie ;p To nie dla mnie ;p
To jest racja, że wielkość porcji ma znaczenie, bo obciążenie żołądka, choć poza naszą świadomością, niesie informacje do systemu nerwowego, ośrodka głodu, sytości- dlatego czasem nam burczy w brzuchu, kiedy mamy puste żołądki, choć nie mamy możliwości lub chęci jeść.
Porcje przyspieszają albo spowalniają metabolizm. Małe porcje i bardzo rzadko mogą spowodować odpowiedź obronną w postaci spowolnienia metabolizmu lub odkładania. Najlepszy jest złoty środek- nie za dużo, nie za mało, nie za często, nie za rzadko.
Świetny artykuł. Wielkośc porcji ma ogromne znaczenie. Ja stosuje zawsze taki trik, że nakładam posiłek na mniejszy talerz. Wydaje się wtedy, że jest jej więcej.
Jedząc takie porcje z pewnością bym podjadała między posiłkami i obawiam się, że miałoby to gorszy skutek niż jedzenie większych porcji niż te podane w artykule
Do wszystkiego trzeba podchodzić z rozsądkiem 🙂 Często czytam o różnych dietach a i tak wybieram z nich to co mi najbardziej pasuje – jak ćwiczę i jem niewiele wyniki jest dobry .