Dieta: Wielkość porcji – czy ma znaczenie?
To, co jemy ma znaczenie, ale wcale nie mniejsze jak wielkość porcji i ich częstotliwość. Na czym poleca portion guidance? Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Ta te pytania staramy się odpowiedzieć wspólnie z Agnieszką Piskałą, specjalistką ds. żywienia firmy Nestlé
Zobacz także: Witamina C – czy działa przeciwzmarszczkowo i kiedy?
Wielkość porcji – czy ma znaczenie? – Jest zmienna
Zacznijmy od historii. Porównując spożywane porcje niektórych produktów dawniej a teraz, wnioski są niepokojące – otóż porcje się powiększyły, z czego tak naprawdę nie zdajemy sobie sprawy. – Porównajmy np. butelkę napoju typu cola. Dawniej była ona mniejsza i zawierała 97 kcal. Obecnie jest większa, a jej wartość energetyczna ma aż 242 kcal! Tak samo jest np. z pudełkiem popcornu. Dawniej mała porcja miała 270 kcal, obecnie to już 630 kcal. – mówi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji „Konkursu Żywieniowego” dla studentów i absolwentów NHW. – I właśnie takie dane pokazują, że musimy wiedzieć, jakie porcje produktów powinniśmy spożywać w ciągu dnia – dodaje Piskała.
Wielkość porcji – czy ma znaczenie? – Porcje są w Twoich rękach!
Jak najłatwiej sprawdzić, ile i jakich produktów w ciągu dnia powinniśmy spożywać? Nie ma nic prostszego! To właśnie nasza ręka może nam pokazać np. ile warzyw spożywać w ciągu dnia.
- Warzywa – dwie dłonie złożone w „miseczkę” pokażą, jaką porcję warzyw możemy zjeść „na jeden raz”. W ciągu dnia zaleca się spożycie 3 porcji warzyw. Jedną z tych porcji może zastąpić szklanka soku warzywnego.
- Owoce – zaciśnięta pięść pokaże, jaka powinna być jedna porcja owoców. Zalecenia mówią, że w ciągu dnia powinniśmy spożyć 2 porcje owoców i jedną z nich może zastąpić szklanka soku owocowego.
- Mięso – to wewnętrzna, środkowa część dłoni pokaże nam, jaka powinna być jednorazowa porcja mięsa. Powinna się ona zmieścić na śródręczu i nie nachodzić na palce. Zalecane jest spożywanie 1 porcji mięsa dziennie.
- Tłuszcze – to kciuk nam podpowie, ile mamy ich spożywać. Od góry kciuka, aż do jego zgięcia – to właśnie jest odpowiednia miarka i dobra porcja tłuszczów. Dziennie rekomendowane są 3 porcje.
Wielkość porcji – czy ma znaczenie? – Mierz porcje tym, co masz pod ręką
Nasza dłoń jest najdokładniejszą miarą dobrych porcji, ale nie tylko ona może wskazać odpowiednie porcje produktów. Przedmioty codziennego użytku też nam w tym pomogą.
- Warzywa – jeśli nie wiesz, ile warzyw jednorazowo możesz zjeść, spójrz na swoją komputerową myszkę. To właśnie jej wielkość pokazuje dobrą porcję warzyw. Przydatna wiedza zwłaszcza w czasie pracy przy biurku.
- Owoce – co jest podobnego do pięści? Taką wielkość powinna mieć porcja owoców.
- Mięso – lubisz grać w karty? Bo to właśnie wielkość karty jest wskaźnikiem odpowiedniej porcji mięsa.
- Tłuszcze – przypadkowo masz przy sobie kości do gry? To właśnie taka jedna kostka obrazuje, jaka powinna być porcja tłuszczów.
- Ser żółty – i znowu kości do gry. Tym razie 2 kostki pokażą Ci, ile sera możesz zjeść w jednej porcji.
- Makaron – nie wiesz, jak odmierzyć odpowiednią porcję makaronu typu spaghetti? Spójrz, jaką średnicę ma moneta 2 zł. Porównaj, czy Twoja porcja makaronu jest taka sama. Jeśli tak – masz idealną porcję.
***
Ogólnopolski projekt żywieniowy firmy Nestlé, Natalia Honorata Witalna, skierowany do studentów i absolwentów, jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów z obszarów zdrowia i prawidłowego odżywiania. Inicjatywa Nestlé, pod patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki, dziennika Metro oraz Parlamentu Studentów Rzeczypospolitej Polskiej, realizowana jest w ramach strategii Nutrition, Health & Wellness popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Ma na celu praktyczne przygotowanie do podjęcia pracy, wsparcie rozwoju i kariery zawodowej osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Projekt realizowany jest od 2012 roku. Obecnie trwa jego IV edycja.