Dieta w okresie jesienno-zimowym – czego powinniśmy jeść więcej?

Okres jesienno-zimowy jest czasem zwiększonego ryzyka zachorowania na grypę i przeziębienie. Ważne jest więc podejmowanie działań profilaktycznych, które uchronią przed zakażeniami wirusowymi i bakteryjnymi. Duże znaczenie dla odporności naszego organizmu ma to, co jemy. Sprawdź, jak komponować dietę w tym okresie, aby zachować zdrowie.

Spis treści:

Jesień i zima sprzyja utracie odporności

Co sprawia, że akurat jesienią i zimą częściej chorujemy? W przychodniach lekarskich panuje tłok? Przyczyn jest co najmniej kilka. Temperatura za oknem spada, mamy mniejszy dostęp do światła słonecznego, a warunki pogodowe są często niesprzyjające. Dodatkowym problemem jest ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Wszystko to składa się na obniżenie odporności organizmu i spadek naszego samopoczucia. Można jednak temu zapobiegać, przestrzegając zdrowej, zbilansowanej diety.

Warunki atmosferyczne panujące w miejscu naszego zamieszkania, mają duży wpływ na to, co powinniśmy spożywać i jakich wartości odżywczych nasz organizm w szczególności potrzebuje w większej ilości. Nie należy przegrzewać organizmu, ani nadmiernie go wychładzać.

Co włączyć do diety jesienią i zimą?

W okresie jesieni i zimy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, które są źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dietę można jednak urozmaicić w inny sposób, włączając do niej warzywa kapustne, korzeniowe, cebulowe i strączkowe. Oprócz tego warto do jadłospisu dodać jabłka, będące źródłem witamin, czarny bez, który sprzyja walce z przeziębieniami, czy gruszki, które powinny w większych ilościach spożywać osoby mające problemy trawienne.

W diecie na sezon grypowy powinny znaleźć się produkty wspomagające odporność organizmu, a więc zawierające antyoksydanty. Będzie to żywność mająca w składzie: witaminy C, z grupy B, cynk, witaminę E czy probiotyki. Do diety warto włączyć:

  •   owoce jagodowe, w tym truskawki, maliny, borówki, nawet w formie mrożonej;
  •   przyprawy, np. cynamon, kurkuma, goździki, bazylia, oregano, tymianek;
  •   paprykę czerwoną, zawierającą duże ilości witaminy C;
  •   mięso, ryby, warzywa i owoce, orzechy i nasiona – wszystkie produkty zawierające witaminę B6 czy B12;
  •   produkty zawierające cynk, np. mięso, owoce morza, jaja, nabiał, nasiona, orzechy i zboża pełnoziarniste;
  •   probiotyki – zawarte w kiszonkach, jogurtach, kefirach.

Więcej na temat zdrowej, pełnowartościowej diety, którą warto stosować również jesienią i zimą, można poczytać na stronie https://enel.pl/enelzdrowie/.

Jak uzupełnić niedobory witaminy D3?

Kiedy słońca za oknem jest coraz mniej, rzadziej też możemy mieć z nim styczność, a to prowadzi do ograniczenia produkcji cennej witaminy D w ciele człowieka. Badania wskazują, że znaczna część Polaków ma wyraźny niedobór tej witaminy. Tymczasem jej odpowiednia podaż ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ wspiera go we wchłanianiu wapnia i fosforu, zapewnia właściwą mineralizację kości. Wspomaga ona również układ odpornościowy.

Z uwagi na krótszy dzień i kapryśną pogodę, jesienią i zimą w naszej diecie powinny znaleźć się produkt zdolne uzupełnić zapotrzebowanie na witaminę D3, w tym:

  •   tłuste ryby morskie,
  •   oleje rybie,
  •   mięso czerwone,
  •   produkty mleczne.

Dieta rozgrzewająca – na zimne jesienno-zimowe dni

W okresie jesieni i zimy powinniśmy jeść więcej produktów, które są w stanie ogrzać organizm niejako od środka. W czasie chłodów nasze ciało zużywa sporo energii, dlatego powinniśmy postarać się jeść ciepłe posiłki, w tym rozgrzewające zupy, ziołowe napary czy herbaty, które zawierają antyutleniacze, skutecznie likwidujące wolne rodniki. Z drugiej strony z dbałości o figurę najlepiej powstrzymać się od picia herbat z dużym dodatkiem miodu czy czekolady na gorąco. Zbyt duża ilość cukru w diecie nie jest dla nikogo wskazana.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (16 głosów, średnia: 4,88 z 5)
zapisuję głos...