Dieta w okresie ciąży wpływa na późniejsze zachowanie potomstwa

Dieta jest niezwykle istotna dla optymalnego rozwoju umysłowego człowieka, a coraz więcej badań pokazuje, że także odżywianie kobiety ciężarnej oraz sposób żywienia we wczesnym okresie życia dziecka wpływają na długoterminowe zdrowie człowieka, dobre samopoczucie i rozwój mózgu. Wszystkie składniki odżywcze są ważne w tym procesie.

Kobieta w ciazy

Naukowcy z projektu NUTRIMENTHE przeprowadzili 5-letnie badania europejskich rodzin z dziećmi, które były obserwowane od urodzenia do 9 roku życia. Przyjrzeli się wpływowi witamin z grupy B, kwasu foliowego, karmienia piersią, karmienia butelką, żelaza, jodu i kwasów tłuszczowych omega 3 na rozwój behawioralny, poznawczy i emocjonalny dzieci.

Okazało się, że kwas foliowy, który jest zalecany kobietom ciężarnym w trakcie pierwszego trymestru ciąży, redukuje ryzyko problemów behawioralnych we wczesnym dzieciństwie.

Olej rybny jest również bardzo wartościowy, nie tylko ze względu na zawartość omega 3, które przyczyniają się do budowy komórek mózgowych, ale też ze względu na zawartość jodu, który wpływa korzystnie na zdolności czytania,które badano w 9. roku życia uczestników.

Prof. Cristina Campoy, która kierowała tym projektem, zwraca uwagę, że długoterminowe badanie w tym zakresie było naprawdę potrzebne. – Badania krótkoterminowe bowiem są niezdolne do wykrycia prawdziwego wpływu odżywiania we wczesnym etapie życia. Mózg bowiem potrzebuje czasu, aby dojrzeć, a wczesne niedobory mogą być o wiele bardziej szkodliwe, niż nam się wydaje. – dodaje.

Jednak wiele innych czynników może wpłynąć na umysłowe zdolności człowieka, choćby na przykład poziom wykształcenia rodziców, status społeczno-ekonomiczny rodziny, wiek rodziców, a także genetyczne podłoże kobiety i jej potomka. Może to wpływać na to, w jaki sposób niektóre składniki odżywcze są przetwarzane i przenoszone w trakcie ciąży i karmienia piersią, i w jaki sposób w ostateczności wpływają na zdolności umysłowe.

Badanie to zostało zaprezentowane na kongresie naukowym Nutrimenthe International Conference na Granada Conference and Exhibition Centre w dniach 13 – 14 września.

Źródło:http://www.biomedical.pl/aktualnosci/dieta-w-okresie-ciazy-wplywa-na-pozniejsze-zachowanie-potomstwa-11929.html

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (135 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kmakolagwa  17 marca 2015 10:57

    Warto zapamiętać na przyszłość 🙂

    Odpowiedz
  2. india24  13 maja 2015 08:03

    Ciekawe, chętnie przeczytałabym więcej na temat tego badania.

    Odpowiedz
    • Kika07645  17 kwietnia 2017 15:52

      Ja tez. Lubię wszelkie badania jesli chodzi o dzieci, polecam przeczytać książkę „Wiek dziecięcy” jesli interesują Panią rożne badania z udziałem dzieci 🙂

      Odpowiedz
  3. Kika07645  17 kwietnia 2017 15:51

    Fajnie, ze mozna wspierać rozwój dziecka juz e życiu płodowym, ale z drugiej strony to wielka odpowiedzialność nas mam, aby dbać o prawidłowe odżywianie 🙂

    Odpowiedz
  4. Hidari11  10 kwietnia 2018 15:35

    Znajoma ze studiów urodziła naprawdę spore dziecko- prawie 4600 g przy 59 cm długości. Nie wiem, czy to przypadkiem nie jest trochę za duża waga, czy nie będzie sprzyjała rozwojowi cukrzycy i problemom w przyszłości z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Niestety, nie mam fachowej wiedzy w tym temacie, ale wydaje mi się, że koleżanka powinna teraz ostrożnie przyglądać się, w jakim tempie i jak dziecko będzie przybierać na wadze.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany