Dieta w ciąży – dietetyczne zmiany u przyszłej mamy

Zanim na świecie pojawi się maleństwo przed każdą przyszłą mamą pojawia się pytanie, jak najlepiej i najzdrowiej przeżyć te cudowne dziewięć miesięcy. Zero stresu, nieforsowny wysiłek fizyczny, miłe spacery, specjalna gimnastyka dla ciężarnej, krzepiący i odpowiednio długi sen… To wszystko jak najbardziej wskazane, ale najważniejsza jest odpowiednia dieta. A odpowiednia to taka, która i maleństwu, i mamie zapewni wszystko co najlepsze i skutecznie zapobiegnie tak częstym w ciąży, uciążliwym zaparciom.

Dieta w ciąży  – Wartościowy błonnik

Często nazywany bywa naturalną miotełką naszego organizmu. I nie bez powodu, bo to nic innego jak roślinne włókna, które przemieszczają się przez przewód pokarmowy prawie niezmienione, wymiatając z niego wszelkie zbędne substancje. Błonnik doskonale wiążę  wodę w jelitach, dzięki czemu przyspiesza wydalanie niestrawionych resztek pokarmowych i skutecznie zapobiega zaparciom. A na nie skarży się niemal połowa przyszłych mam. Dlatego, aby nie miały one kłopotów z wypróżnianiem i mogły regularnie korzystać z toalety, na ich talerzach powinna się znaleźć odpowiednia porcja produktów z błonnikiem. A gdzie ich szukać? Na przykład w niektórych owocach, takich jak jabłka, grejpfruty, porzeczki, suszone morele i śliwki oraz w warzywach korzeniowych – surowych lub lekko obgotowanych. Bogate    w błonnik są też tak lubiane orzechy, pestki, nasiona… Źródłem błonnika są także wszelkie produkty pełnoziarniste, takie jak ciemne pieczywo, płatki owsiane, otręby. Jak wprowadzić je wszystkie do diety przyszłej mamy? Wystarczą naprawdę małe zmiany, by wspaniale urozmaicić jej codzienne menu i zapobiec zaparciom.

  1. Na pożywne śniadanie dla przyszłej mamy proponujemy domowe muesli z płatków owsianych zalanych wieczorem przegotowaną i letnią wodą, a rano posypanych posiekanymi orzechami, rodzynkami, pestkami.
  2. Na drugie śniadanie lub podwieczorek zasmakuje przyszłej mamie kanapka z pełnoziarnistego chleba i twarożku lub chudej wędliny, ozdobiona zieloną sałatą i pomidorami.
  3. Do każdego posiłku dobrze jest dodać ulubione warzywo lub owoc.
  4. Przynajmniej trzy razy w tygodniu na talerzu przyszłej mamy powinny znaleźć się różnego rodzaju kasze, którymi można np. zastąpić ziemniaki do drugiego dania.
  5. Pożywnym pomysłem na pyszny podwieczorek a nawet kolację jest warzywno-owocowy koktajl lub modne smoothie.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (241 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...