Najlepsza dieta przed i po treningu
Trening w duecie z odpowiednią dietą potrafi zdziałać cuda. Dzięki takiemu połączeniu możemy prędko zrzucić zbędne kilogramy, osiągnąć wymarzoną sylwetkę, ujędrnić i wysmuklić ciało. Aby trening przyniósł oczekiwane rezultaty ważne jest nie tylko właściwe dobranie ćwiczeń, ale także to, co spożywamy przed i po treningu. Sprawdź, z czego powinna się składać dieta przed i po treningu, a także jakie produkty i kiedy pomogą Ci zwiększyć efektywność ćwiczeń.
Najlepsza dieta przed i po treningu
Energia przed treningiem
Ćwiczenia fizyczne w pewnym sensie wytrącają organizm z równowagi i przyspieszają liczne procesy fizjologiczne, w tym budowę mięśni. Spożycie przed treningiem posiłku bogatego w węglowodany (czyli cukry proste, złożone i sacharydy) dostarczy jednak ciału niezbędnej energii. Aby trening był efektywny powinniśmy zjeść posiłek maksymalnie na 2 godziny przed rozpoczęciem ćwiczeń. Wówczas wartości odżywcze w nim zawarte wpłyną na poziom glikogenu mięśniowego i przygotują organizm do wysiłku. Jeśli zjemy posiłek bezpośrednio przed treningiem zwiększy się natomiast poziom insuliny wydzielanej przez trzustkę, co może wywoływać hipoglikemię i powodować przedwczesne zmęczenie.
Największą porcję energii potrzebnej podczas wysiłku fizycznego dostarczają węglowodany złożone. Zanim pójdziemy na siłownię czy do klubu fitness warto więc zjeść kasze, makaron, płatki zbożowe, pieczywo, rośliny strączkowe, warzywa korzeniowe, owoce lub wypić sok.
Drugim ważnym składnikiem odżywczym jest białko. To ono jest głównym budulcem mięśni. Jeśli chcemy więc utrzymać stałą masę lub ją rozbudować, w naszej diecie nie może zabraknąć białka. Podczas ćwiczeń wzrasta metabolizm, co sprawia, że zapotrzebowanie na białko zwiększa się nawet o 50%, zwłaszcza jeśli jest to trening siłowy czy szybkościowy. Ćwicząc regularnie do diety warto włączyć chude produkty mleczne: twaróg, mleko, jogurt, chude mięso i ryby, jaja, soję, warzywa strączkowe.
A czego unikać? Przede wszystkim ciężkostrawnych potraw, smażonych na głębokim tłuszczu oraz warzyw kapustnych(kapusta, brokuł, kalafior), które mogą powodować gazy i zaparcia.
Najlepsza dieta przed i po treningu
Potreningowa regeneracja
Podczas treningu tracimy zbędne kalorie, ale także witaminy: B1 i B2, które biorą udział w utlenianiu węglowodanów, witaminy antyoksydacyjne A, C, E oraz beta-karoten, które walczą z wolnymi rodnikami powstającymi podczas szybszego oddychania. Wraz z potem organizm traci także wiele składników mineralnych: sód, który przyspiesza wchłanianie wody oraz wapń i magnez, które wpływają pozytywnie na regenerację mięśni i przyspieszają proces odnowy biologicznej. Niezbędne jest więc ich niezwłoczne uzupełnienie. Pamiętać także należy o odpowiedniej ilości płynów. Odwodnienie organizmu wpływa bowiem negatywnie na wydolność fizyczną i zwiększa uczucie zmęczenia. Po treningu powinniśmy odczekać pół godziny zanim coś zjemy. A zjeść powinniśmy posiłki zawierające takie składniki, jakie organizm stracił podczas wysiłku. Aby przyspieszyć budowę i regenerację mięśni bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi sporej ilości białka.
Niezależnie od rodzaju wykonywanych treningów nie będzie on skuteczny jeśli nie zadbamy o właściwą dietę przed i po nim. Pamiętajmy, aby przed ćwiczeniami dostarczyć organizmowi energii natomiast po wysiłku pozwolić mu się zregenerować. Wówczas mamy pewność, że wraz z utratą kilogramów nie utracimy zdrowia.