Dieta na zmęczenie: 8 naturalnych produktów, które pomogą Ci zapanować nad zimową ospałością!
Chroniczne zmęczenie i brak entuzjazmu dla codziennych spraw towarzyszące zimowym miesiącom to dla wielu z nas norma. Na szczęście istnieje wiele sposobów na zwalczanie objawów zimowej chandry, a jednym z nich jest odpowiednia dieta! Podpowiadamy, po jakie produkty warto sięgnąć, by raz na zawsze uporać się ze zmęczeniem!
Spis treści:
- Dieta na zmęczenie: 8 naturalnych produktów, które pomogą Ci zapanować nad zimową ospałością!
- 1. Szpinak – naturalny dopalacz
- 2. Banany – niwelują zmęczenie
- 3. Kakao – silny utleniacz
- 4. Fasola – naturalne źródło energii
- 5. Soja – dodaje energii
- 6. Orzechy laskowe – zawierają witaminę młodości
- 7. Natka pietruszki – łagodzi uczucie zmęczenia
- 8. Pestki dyni – naturalny energetyk
Dieta na zmęczenie: 8 naturalnych produktów, które pomogą Ci zapanować nad zimową ospałością!
Co roku, gdy skończą się Święta Bożego Narodzenia, przeminie Sylwester i pierwsze leniwe dni stycznia, zima staje się dla Ciebie wyłącznie czasem znużenia oraz senności? Brak słońca, niskie temperatury i ogólne zniechęcenie sprawiają, że po powrocie z pracy prawie nie wynurzasz się spod kołdry? Oto dieta na zmęczenie, dzięki której pokonasz zimowe przesilenie! Wystarczy, że włączysz do swojego zdrowego jadłospisu tych 8 składników.
1. Szpinak – naturalny dopalacz
To nie przypadek, że kreskówkowy siłacz Popeye odżywiał się właśnie szpinakiem! Bogactwo żelaza, witaminy A, C i E oraz przeciwutleniaczy czyni z tych zielonych listków doskonały naturalny „dopalacz”. Staraj się więc sięgać po nie szczególnie w krótkie zimowe dni. By jego dobroczynne składniki mogły zostać pobrane przez organizm powinno się jednak podawać go w towarzystwie tłuszczu. Świetnie smakuje podsmażony na maśle, z czosnkiem i gałką muszkatołową.
2. Banany – niwelują zmęczenie
Naukowcy potwierdzili, że spożywanie bananów niweluje uczucie zmęczenia. Dostarczają one organizmowi beta-karoten, witaminę C, witaminy z grupy B, a także magnez, żelazo, cynk i potas. Wspierają układ nerwowy, pracę serca, a dodatkowo na długo niwelują uczucie głodu. Lekkostrawność sprawia ponadto, że po spożyciu nie czujemy żadnego obciążenia, a jedynie przypływ energii.
3. Kakao – silny utleniacz
Naturalne gorzkie kakao jest silniejszym antyutleniaczem niż jagody acai i borówki. Pomagając oczyszczać organizm z toksycznych złogów, wpływa pozytywnie na nasz nastrój i usprawnia pracę całego ciała. Wysoka zawartość żelaza i magnezu szybko znosi stan zmęczenia i senności.
4. Fasola – naturalne źródło energii
Najlepsza jest biała oraz złota (fasola mung). Bogata w przeciwutleniacze, węglowodany i białko stanowi naturalne źródło energii. Co więcej, fasola mung to prawdziwa skarbnica żelaza i potasu. Dzięki tym składnikom usprawnia pracę mięśni i systemu nerwowego oraz wspomaga krew w transportowaniu większych ilości tlenu.
5. Soja – dodaje energii
Jest bogatym źródłem tiaminy, niacyny, kwasu foliowego, białka, wapnia, żelaza i magnezu. Ma zatem wszystko, czego potrzeba, by poczuć przypływ energii. Dodatkowo soja reguluje ciśnienie i podnosi poziom „dobrego” cholesterolu.
6. Orzechy laskowe – zawierają witaminę młodości
Wyróżniają się wysoką zawartością witaminy E, czyli tzw. witaminy młodości. Są również bogate w witaminę B, kwas foliowy, potas (wspierający pracę mięśni i obniżający ciśnienie), magnez i wapń. Ich spożywanie poprawia pamięć, usprawnia myślenie i skutecznie wspiera walkę ze stresem oraz zmęczeniem psychicznym.
7. Natka pietruszki – łagodzi uczucie zmęczenia
Bogata w błonnik, świetnie wymiatający zalegający w organizmie toksyny, pełna flawonoidów, a dodatkowo bogata w żelazo, witaminę C i kwas foliowy, działa krwiotwórczo, zapobiegając anemii. Zawarty w niej magnez, potas i wapń wspierają pracę mięśni i układu kostnego, pobudzając do działania i skutecznie łagodząc uczucie zmęczenia.
8. Pestki dyni – naturalny energetyk
Wysoka zawartość magnezu, cynku, żelaza, białka oraz witamin A, B, E i F czyni z nich doskonały naturalny energetyk. Ich zdolność do zwalczania pasożytów (o których bytności w naszym organizmie często nawet nie wiemy) pozwala dodatkowo odzyskać energię utraconą przez ich obecność i „podkradanie” cennych składników pokarmowych.