Dieta na trądzik jadłospis. Najlepsze przepisy!

Często mówi się, że trądzik mogą nasilać produkty żywnościowe. Wśród najczęstszych źródeł problemu wymienia się mleko, węglowodany, cukier, gluten, zboża lub nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6. Jednak na każdego szkodliwie może działać, co innego! Co jeść, a czego unikać? Jakie dania mogą pomóc w walce z trądzikiem? Podpowiadamy!

Dokucza ci trądzik na twarzy lub trądzik na plecach? Pomyśl o zmianie diety. Dieta na trądzik powinna być bogata w witaminy (szczególnie A, E, B6, B2), a także minerały (w tym: cynk, krzem, selen oraz siarkę). Najlepiej, by w jadłospisie uwzględnić produkty, które działają zapobiegawczo i łagodząco na trądzik. Codzienne menu można skomponować samemu lub z pomocą specjalisty. Ważne jest, by obserwować swój organizm! Pozwoli to sprawdzić, jakie artykuły żywnościowe powodują nasilenie problemów skórnych.

Dieta na trądzik jadłospis.

pixabay.com

Dieta na trądzik jadłospis: co jeść?

Dieta na trądzik powinna być bogata w substancje, które normalizują wydzielanie sebum, tonizują skórę, regulują pracę gruczołów łojowych oraz działają oczyszczająco, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Najlepiej więc jeść dużo czerwonych oraz pomarańczowych warzyw oraz owoców (pomidory, marchew, melon, papryka), ryb, czosnku, szpinaku, drożdży, jajek, roślin strączkowych, soi oraz chleba pełnoziarnistego.

Dieta na trądzik jadłospis.

Dieta na trądzik jadłospis: przepisy

Idealne dania diety antytrądzikowej powinny zawierać niewielką ilość tłuszczu, dużo zielonych i czerwonych warzyw lub owoców, ryby oraz zioła. W jadłospisie najlepiej jest unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, tłustych mięs, nadmiaru soli oraz ostrych przypraw. Oto przykładowe menu z kilkoma przepisami. 

Śniadanie

Koktajl detoksykujący

Składniki: 2 stare buraki ćwikłowe, 3 ząbki czosnku, 1 starty seler, 5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki, łyżka startego chrzanu, pieprz, sól

Przygotowanie: Zmiksować składniki, dodać przyprawy. Ew. można rozcieńczyć koktajl odrobiną wody niegazowanej.

lub: kromka chleba pełnoziarnistego z chudym serem twarogowym i kiełkami

Obiad

Sałatka z brokułów i jajek

Składniki: brokuły, jajka ugotowane na twardo, czerwona papryka, szczypior, pomidory, szpinak, jogurt naturalny, ząbek czosnku, zioła.

Przygotowanie: Ugotować brokuły w lekko osolonym wrzątku. Jajka ugotować na twardo, pokroić. Do miski wrzucić pokrojone pomidory, paprykę, jajka i liście szpinaku. Całość polać jogurtem z dodatkiem starego czosnku, ziół i szczypiorku.

Sałatka ze szpinaku i sera feta

Składniki: świeży szpinak, cebula, ogórek, pomidorki koktajlowe, ser feta, oliwa, biały ocet winny, sól, pieprz

Przygotowanie: Umyć, osuszyć, pokroić warzywa. Składniki wymieszać, dodać fetę pokrojoną w kostkę. Wymieszać nieco octu z oliwą, pieprzem i solą. Sosem polać sałatkę.

Łosoś zapiekany z warzywami

Składniki: cukinia, żółta papryka, cytryna, filet z łososia, przyprawy

Przygotowanie: Położyć na folii plastry cukinii i papryki. Na warzywach położyć przyprawiony filet ryby, a na niego plastry cytryny. Przykryć folią. Piec 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

lub: ryba w sosie szpinakowym, sałatka z pieczonych papryk

Kolacja

Koktajl tonizująco-oczyszczający

Składniki: 100 ml soku pomidorowego, cytryna, ogórek, bazylia

Przygotowanie: Ogórki pokroić i zmiksować z bazylią. Wymieszać z sokiem pomidorowym i świeżo  wyciśniętym sokiem z cytryny.

Lub: sałatka z granatem, pomidorem i szczypiorkiem

Warto pamiętać, by dietę skonstruować na podstawie obserwacji własnego organizmu. Powinna być skomponowana według osobistych upodobań i z uwzględnieniem indywidualnych przeciwwskazań.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (124 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...