Dieta na trądzik jadłospis. Najlepsze przepisy!
Często mówi się, że trądzik mogą nasilać produkty żywnościowe. Wśród najczęstszych źródeł problemu wymienia się mleko, węglowodany, cukier, gluten, zboża lub nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6. Jednak na każdego szkodliwie może działać, co innego! Co jeść, a czego unikać? Jakie dania mogą pomóc w walce z trądzikiem? Podpowiadamy!
Dokucza ci trądzik na twarzy lub trądzik na plecach? Pomyśl o zmianie diety. Dieta na trądzik powinna być bogata w witaminy (szczególnie A, E, B6, B2), a także minerały (w tym: cynk, krzem, selen oraz siarkę). Najlepiej, by w jadłospisie uwzględnić produkty, które działają zapobiegawczo i łagodząco na trądzik. Codzienne menu można skomponować samemu lub z pomocą specjalisty. Ważne jest, by obserwować swój organizm! Pozwoli to sprawdzić, jakie artykuły żywnościowe powodują nasilenie problemów skórnych.
Dieta na trądzik jadłospis: co jeść?
Dieta na trądzik powinna być bogata w substancje, które normalizują wydzielanie sebum, tonizują skórę, regulują pracę gruczołów łojowych oraz działają oczyszczająco, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Najlepiej więc jeść dużo czerwonych oraz pomarańczowych warzyw oraz owoców (pomidory, marchew, melon, papryka), ryb, czosnku, szpinaku, drożdży, jajek, roślin strączkowych, soi oraz chleba pełnoziarnistego.
Dieta na trądzik jadłospis: przepisy
Idealne dania diety antytrądzikowej powinny zawierać niewielką ilość tłuszczu, dużo zielonych i czerwonych warzyw lub owoców, ryby oraz zioła. W jadłospisie najlepiej jest unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, tłustych mięs, nadmiaru soli oraz ostrych przypraw. Oto przykładowe menu z kilkoma przepisami.
Śniadanie
Koktajl detoksykujący
Składniki: 2 stare buraki ćwikłowe, 3 ząbki czosnku, 1 starty seler, 5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki, łyżka startego chrzanu, pieprz, sól
Przygotowanie: Zmiksować składniki, dodać przyprawy. Ew. można rozcieńczyć koktajl odrobiną wody niegazowanej.
lub: kromka chleba pełnoziarnistego z chudym serem twarogowym i kiełkami
Obiad
Sałatka z brokułów i jajek
Składniki: brokuły, jajka ugotowane na twardo, czerwona papryka, szczypior, pomidory, szpinak, jogurt naturalny, ząbek czosnku, zioła.
Przygotowanie: Ugotować brokuły w lekko osolonym wrzątku. Jajka ugotować na twardo, pokroić. Do miski wrzucić pokrojone pomidory, paprykę, jajka i liście szpinaku. Całość polać jogurtem z dodatkiem starego czosnku, ziół i szczypiorku.
Sałatka ze szpinaku i sera feta
Składniki: świeży szpinak, cebula, ogórek, pomidorki koktajlowe, ser feta, oliwa, biały ocet winny, sól, pieprz
Przygotowanie: Umyć, osuszyć, pokroić warzywa. Składniki wymieszać, dodać fetę pokrojoną w kostkę. Wymieszać nieco octu z oliwą, pieprzem i solą. Sosem polać sałatkę.
Łosoś zapiekany z warzywami
Składniki: cukinia, żółta papryka, cytryna, filet z łososia, przyprawy
Przygotowanie: Położyć na folii plastry cukinii i papryki. Na warzywach położyć przyprawiony filet ryby, a na niego plastry cytryny. Przykryć folią. Piec 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
lub: ryba w sosie szpinakowym, sałatka z pieczonych papryk
Kolacja
Koktajl tonizująco-oczyszczający
Składniki: 100 ml soku pomidorowego, cytryna, ogórek, bazylia
Przygotowanie: Ogórki pokroić i zmiksować z bazylią. Wymieszać z sokiem pomidorowym i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Lub: sałatka z granatem, pomidorem i szczypiorkiem
Warto pamiętać, by dietę skonstruować na podstawie obserwacji własnego organizmu. Powinna być skomponowana według osobistych upodobań i z uwzględnieniem indywidualnych przeciwwskazań.