Dieta na trądzik: co jeść, a czego unikać, by poprawić stan cery?
Trądzik to przykra dolegliwość, która dotyka nie tylko nastolatków, ale coraz częściej również dorosłe osoby. Jej leczenie jest żmudne i długotrwałe, a często także kosztowne. Jaki wpływ na stan naszej cery ma jedzenie? Czy istnieje dieta na trądzik, która pozwoli nam pożegnać się z tym problemem raz na zawsze?
Spis treści:
Czy dieta na trądzik istnieje? Na ten temat dermatolodzy spierają się już od wielu lat. Oczywiście, głównym powodem nadprodukcji sebum prowadzącej do zatykania się porów i tworzenia się stanów zapalnych są zaburzenia hormonalne. Dlatego właśnie trądzik jest problemem przede wszystkim młodych osób, ludzi żyjących w permanentnym stresie oraz kobiet, które właśnie odstawiły antykoncepcję. Nie da się jednak zaprzeczyć, ze niewłaściwa dieta potrafi znacznie pogorszyć stan cery, doprowadzić do zmian trądzikowych na plecach, dekolcie i twarzy – zaś odpowiednie odżywianie znacząco go poprawić. Co więc jeść, jeżeli trądzik jest naszym problemem, a których produktów lepiej unikać?
Dieta na trądzik: o jakich produktach zapomnieć?
Czekolada: zdrowa czy nie?
Jeśli chodzi o wywoływanie trądziku, złą sławą cieszy się czekolada. Czy jednak rzeczywiście osoby z trądzikiem powinny zrezygnować z jej spożywania? Badania nie wykazują negatywnego wpływu jedzenia czekolady na naszą skórę. Powód jest nieco inny. Sama czekolada nie wywołuje trądziku – gorzka, zawierająca powyżej 70% kakao, jest wręcz zdrowa, zawiera bowiem mnóstwo magnezu, potasu oraz polifenoli. Prawdą jest jednak, że jedzenie dużej ilości cukru i nabiału zwiększa produkcję sebum, pogarsza więc stan cery u osób, które cierpią na trądzik. Warto więc odstawić mleczną czekoladę, zwłaszcza taką, która zawiera dużo cukru i dodatki w rodzaju wysoko przetworzonego nadzienia, nie mówiąc już o czekoladowych batonikach.
Warto dodać, że zbyt wysoka waga sama w sobie sprzyja powstawaniu trądziku. Kobiety z dużą nadwagą zazwyczaj mają we krwi zbyt dużo androgenów, które sprzyjają przetłuszczaniu się cery, powstawaniu wyprysków, a także zbyt bujnemu owłosieniu na twarzy i ciele, a osłabieniu włosów na głowie.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym
Niebezpieczny jest nie tylko cukier jako taki, ale też każde jedzenie, które podnosi poziom cukru we krwi. Białe pieczywo, biały ryż, smażone lub pieczone ziemniaki, owoce z puszki oraz wszelkie gotowe sosy, takie jak ketchup, melasa czy majonez zawierający cukier, prowadzą do podwyższenia poziomu insuliny we krwi. Niestety, wysoki indeks glikemiczny mają także niektóre świeże owoce, takie jak banany czy arbuzy, oraz kasza kuskus.
Jeżeli masz trądzik, nie musisz od razu całkowicie odstawiać wszystkich produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Lepiej byłoby jednak nie spożywać ich codziennie. Warto też zrezygnować ze wszelkich wysoko przetworzonych produktów, takich jak chipsy czy kakao rozpuszczalne – zazwyczaj mają wysoki indeks glikemiczny, nie mówiąc już o innych ich wadach…
Fast foody
Może się to wydawać oczywiste – w końcu wszystkie zdrowe diety odrzucają jedzenie fast foodów. Warto zauważyć, że jedzenie tak nazywane zazwyczaj jest kombinacją wielu szkodliwych czynników. Jest wysoko przetworzone, często smażone, zawiera mnóstwo cukru, soli i tłuszczu. Lepiej więc nie ulegać pokusie i zamiast wpadać do barów oferujących szybkiego hamburgera z frytkami przygotowywać sobie zdrowe jedzenie, które będziemy zabierać ze sobą.
Tłuszcze zwierzęce
Powszechnie uważa się, że wysokotłuszczowa dieta nasila trądzik. Zwłascza tłuste wędliny i nabiał oraz smalec prowadzą do zwiększenia produkcji sebum. Warto też wspomnieć o tym, że cera pogarsza się pod wpływem… hormonu wzrostu IGF-1, który zazwyczaj wzrasta pod wpływem dużej ilości białka i nabiału w diecie. Jeżeli więc nie jesteś nastolatką, która wciąż rośnie, najlepiej ogranicz tłuszcze zwierzęce. Oczywiście, trzeba zachować tu umiar – dieta przesadnie bogata w tłuszcze roślinne także może doprowadzić do przetłuszczania się cery, zaś masło zawiera nieco zdrowotnych składników. Ogólnie można zgodzić się co do zasady, że w przypadku trądziku powinniśmy spożywać niewiele tłuszczów, a te, które spożywamy, powinny być tłuszczami bardzo wysokiej jakości. Uważaj więc na skład masła, oleju i wszelkich innych tłuszczy, które kupujesz. Zwracaj też uwagę na to, jak były przechowywane.
Sól i ostre przyprawy
Sama sól nie jest aż tak szkodliwa, jak bywa przedstawiana. Jej nadmiar jednak źle wpływa na organizm. W przypadku trądziku lepiej używać soli morskiej, niż jodowanej, jod bowiem może pogorszyć stan cery. Warto także zrezygnować z częstego jedzenia ostrych przypraw, które wzmagają przetłuszczanie się cery.
Jak dieta na trądzik jest najlepsza? Co wprowadzić do jadłospisu, gdy masz nieestetyczne krostki?
Cynk pod każdą postacią
Znakomity wpływ na cerę trądzikową ma cynk, który wspomaga gojenie się ran oraz poprawia odporność. Warto więc nie tylko suplementować go, łykając tabletki, ale także zwiększyć ilość produktów zawierających cynk w naszej diecie. Swego rodzaju pułapką jest fakt, że najwięcej cynku zawierają takie produkty, jak wątroba cielęca, dynia czy tłusty ser ementaler, które zarazem mogą pogorszyć stan cery z innych powodów – podróby to duża ilość białka, dynia ma wysoki indeks glikemiczny, a ser zawiera wiele tłuszczy zwierzęcych. Dlatego lepiej postawić na takie produkty, jak kakao (byle nisko przetworzone!), kasza gryczana, migdały, warzywa strączkowe, żytnie pieczywo czy nasiona słonecznika.
Błonnik
Produkty, które zawierają dużo błonnika, pomagają oczyścić organizm z toksyn, które są jedną z przyczyn powstawania trądziku. Najwięcej błonnika znajduje się w kaszach, brązowym ryżu, a także owocach i warzywach takich jak awokado, rzepa, seler, szpinak, soczewica, jabłka, gruszki, maliny, jeżyny czy porzeczki.
Witamina A oraz E
Te witaminy, jak wiadomo, najlepiej działają wspólnie. Witamina A ma silne właściwości regenerujące naskórek, zaś witamina E jest silnym przeciwutleniaczem. Podczas ich suplementowania uważaj jednak, by nie przedawkować – w przeciwieństwie do witaminy C te witaminy nie rozpuszczają się w wodzie, a w tłuszczu, w razie przedawkowania nie zostają więc od razu wydalone. Witaminę A znajdziesz w marchwi, pomidorach, pomarańczach, brzoskwiniach czy papryce, ale także w brokułach i szpinaku. Z kolei witamina E występuje w olejach roślinnych, orzechach oraz sałacie, kapuście i szpinaku. Zielone warzywa liściaste zawierają też witaminę B6, która również wspomaga leczenie trądziku.
Kwasy Omega-3
Kwasy Omega-3 prowadzą do zwiększenia produkcji kolagenu, a zmniejszenia produkcji sebum, wspomagają więc leczenie trądziku. Znajdują się przede wszystkim w rybach, ale także w soi, oleju lnianym i rzepakowym.
Probiotyki
Pamiętaj, że zdrowy układ trawienny to gwarancja odporności. Aby cieszyć się piękną skórą, zadbaj o dobry stan jelit, przyjmując probiotyki.
Stosując dietę na trądzik, pamiętaj, że odpowiednia dieta może znacznie złagodzić przebieg tej choroby, nie jest jednak w stanie jej całkowicie wyleczyć. Aby pozbyć się trądziku, należy przede wszystkim ustalić jego przyczynę. Pomocna będzie wizyta u dermatologa, a także sprawdzenie poziomu hormonów.