Dieta kapuściana – przepis na zupę kapuścianą i przykładowy jadłospis
Spis treści:
Kapusta jak powszechnie wiadomo jest zdrowa, zarówno surowa jak i ta kiszona zawiera w sobie bardzo dużo witaminy C, posiada także szerokie właściwości lecznicze, pobudza pracę jelit, pobudza przewód pokarmowy do większej aktywności, a co ważne dla osób pragnących utracić wagę jest niskokaloryczna. Dietę kapuścianą obok diety którą jest dieta grejpfrutowa, stosuje wiele osób, jest znana również z tego, że stosowało ją z powodzeniem wiele znanych osób i gwiazd. Przygotowanie potraw w trakcie diety jest bardzo proste, nawet dla nie najlepszych kucharek. Dieta kapuściana zapewnia efekty po tygodniu, które zauważymy w postaci utraty nawet 4-5 kilogramów. Czy zatem po miesiącu stosowania diety kapuścianej efekt będzie odpowiednio lepszy? Zdecydowanie nie! Dlaczego? Kuracji kapuścianej nie wolno stosować dłużej niż tydzień! W trakcie tygodnia stosowania tej diety, tracimy wprawdzie nawet 8 kg, ale jest to związane z wydalaniem nadmiaru wody z organizmu – a nie tłuszczu. Dieta kapuściana może więc być wstępem do innej, zbilansowanej diety. Po miesiącu od stosowania diety kapuścianej efekt utraty kilogramów może nawet zniknąć, jeśli powrócimy do nawyków żywieniowych sprzed stosowania diety.
Dieta kapuściana – przepis na zupę
Przepisów na zupę kapuścianą jest wiele. Poniżej znajdziecie najpopularniejszy skład na tę zupę, która jest podstawą diety kapuścianej.
Składniki zupy kapuścianej:
– główka kapusty,
– 6 cebul, najlepiej ze szczypiorem,
– 2 zielone papryki,
– 6-12 pomidorów, lub 2 puszki pomidorów,
– pęczek selera naciowego,
– przyprawy: pieprz, pietruszka, curry, koper, oraz według uznania np bazylia, czosnek, estragon.
Sposób wykonania zupy kapuścianej:
Pokrojone wszystkie warzywa (pomidory obrać ze skórki) wrzucić do garnka i zalać gotowaną wodą. Gotować, aż jarzyny będą miękkie. UWAGA: nie można zupy solić, nie można dodawać żadnych tłuszczy, ani bulionów. Taka porcja zupy wystarcza na około tydzień.
Dieta kapuściana – zasady
Zupę kapuścianą, która jest podstawą diety kapuścianej można jeść w dowolnych ilościach i o dowolnych porach. Najlepiej przechowywać ją w lodówce i małymi porcjami podgrzewać. W czasie stosowania siedmiodniowej diety według poniżej podanego rozkładu określonych posiłków nie można pić alkoholu, nie można pić gazowanej wody, nie można jeść chleba, mącznych produktów, żadnej soli, oraz tłuszczu. Można jeść ziemniaki i mięso, ale tylko według przepisu. Oczywiście jak każda dobra dieta – trzeba dużo pić wody, niesłodzonej herbaty, można kawę, soki owocowe i odtłuszczone mleko.
Dieta kapuściana – jadłospis na 7 dni:
Dzień 1
Zupa kapuściana i owoce z wyjątkiem bananów.
Dzień 2
Zupa kapuściana i warzywa gotowane lub na surowo. Nie wolno jeść fasoli, kukurydzy, groszku i grochu. A najlepsze będą warzywa zielone. Nie wolno jeść owoców. Na obiadokolację dwa ziemianki ugotowane bez soli, ewentualne z dodatkiem masła.
Dzień 3
Zupa kapuściana, owoce i warzywa. Pomijamy banany i ziemniaki.
Dzień 4
Zupa kapuściana i trzy banany. Do tego można wypić dowolną ilość odtłuszczonego mleka.
Dzień 5
Zupa kapuściana, wołowina lub pierś z kurczaka i pomidory. Można zjeść o,25 – 0,5 kg mięsa i około 6 pomidorów. Z mięsa może to być także indyk bądź chuda ryba. Mięso należy ugotować lub zapiec bez tłuszczu. Zupa kapuściana musi być zjedzona chociaż raz.
Dzień 6
Zupa kapuściana, wołowina i warzywa głównie zielone. Wołowinę można zastąpić chudą rybą, piersią z kurczaka czy indyka.
Dzień 7
Zupa kapuściana, jarzyny oraz ugotowany ciemny ryż. Soki warzywne i woda do picia.
Dieta kapuściana – wady
Bez wątpienia na plan pierwszy wysuwa się tutaj monotonia tej diety. Z uwagi na brak różnorodnych składników, dieta ta wiąże się z niedoborem witamin i minerałów w okresie jej stosowania. W efekcie stosowania tej diety można czuć się zmęczonym i osłabionym. Dlatego ta dieta może trwać tylko tydzień. Kolejną wadą tej diety, jak i innych diet przynoszących natychmiastowy spadek wagi jest możliwość wystąpienia efektu jo-jo.
Dla kogo dieta kapuściana?
I tu Was rozczarujemy – niestety prawie dla nikogo! Tak monotonnej diety, ubogiej w składniki odżywcze nie powinny stosować osoby z problemami zdrowotnymi, kobiety w ciąży i karmiące oraz młodzież i dzieci.
Pamiętajmy, że zdrowa dieta, dzięki której schudniemy w tydzień około 1 kg.