Dieta Garstkowa 140 przepisów na zdrowie – dr n. med. Anna Lewitt

Przedstawiamy kolejny – drugi już – poradnik dr Anny Lewitt, autorki bestsellera „Jedzenie to leczenie”. Opisana w pierwszym poradniku Dieta Garstkowa teraz przybliżona jest czytelnikom poprzez 140 przepisów na smaczne i zdrowe potrawy. Od śniadania do kolacji, pięć posiłków (zgodnie z zasadami Diety Garstkowej), zostało podzielonych na cztery pory roku. Przepisy są proste w realizacji, mało czasochłonne (od 15 do 30 minut na przygotowanie) oraz wykorzystują składniki dostępne w polskich sklepach.

Dieta Garstkowa - Anna Lewitt

Dodatkowo w poradniku „Dieta Garstkowa. 140 przepisów na zdrowie” dr Lewitt przypomina zasady diety swojego autorstwa, która jest najprawdopodobniej jedynym skutecznym programem dla wszystkich osób, które chcąc się odchudzić i poprawić jakość swojego życia, nie chcą rezygnować z tego czym jest przyjemność jedzenia. Jak pisze autorka dieta to styl życia, który obejmuje zdrowe żywienie, ruch, pracę, odpoczynek i rozrywkę.

 

Katarzyna Bosacka, dziennikarka TVN Style„Być na diecie, ale jeść smacznie i dużo? Tak, to możliwe! Polecam tę książkę”

Tomasz Kammel, dziennikarz telewizyjnyPoradnik dr Anny Lewitt wnosi wiele nowego w kwestii zdrowego jedzenia. Owsianka według jej przepisu jest bezkonkurencyjna! Polecam.”

Grażyna Wolszczak, aktorka – Wspaniała kontynuacja książki „Jedzenie to leczenie”! W poradniku dr Lewitt nie znalazłam powielanych w kółko tych samych norm i zasad, lecz zupełnie świeże poglądy na zdrowy styl odżywiania. Proponowane dania są oryginalne i bardzo smaczne. Polecam!”

Edyta Jungowska, aktorka – Okazuje się, że osoba z nadwagą może być niedożywiona! Przepisy Dr Lewitt pokażą ci jak się żywic żeby się odżywić, a przy okazji zrzucić to i owo. Pozdrawiam życząc wytrwałości w jedzeniu sobie i Państwu.”

Katarzyna Kwiatkowska, aktorka – Jedną z mądrzejszych rzeczy, jakie możemy w życiu zrobić – to być dla siebie dobrymi. Dbanie o siebie poprawi nie tylko stan naszego zdrowia, a przede wszystkim psychiki. Więcej siły to więcej uśmiechu nie tylko dla nas, ale przede wszystkim dla naszych bliskich. Dlatego wszystkich namawiam do stosowania diety – ale mówiąc dieta nie mam na myśli rygoru i ograniczeń tylko cały styl życia: sport, aktywność, zdrowe zbilansowane jedzenie i dużo śmiechu. Ania Lewitt napisała kolejna książkę, w której pełno wspaniałych wskazówek ułatwiających nam codzienne sprawianie sobie zdrowych przyjemności. Wystarczy przejrzeć przepisy, żeby przestać się bać burczenia w brzuchu i innych przykrych spraw – dzień można zacząć np. sałatką z awokado, na drugie śniadanie zjeść tartę ze śliwkami, widzimy tu takie potrawy jak pieczeń rzymska z jajkiem, lasagna z bakłażanem czy grillowane krewetki na sałacie – słowem uczta. Ania podpowiada jak przyrządzić te wszystkie potrawy w taki sposób, żeby miały jak najmniej kalorii a smakowały wspaniale. Nie raz próbowałam jej kuchni i każdemu polecam.”

 

dr n. med. Anna Lewitt – stopień naukowy w dyscyplinie medycyna, specjalność żywienie, uzyskała na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Założycielka Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki – EGO. Twórczyni autorskiego programu „Skuteczne Odchudzanie”. Specjalizuje się w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych, przede wszystkim nadwagi i otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób serca, anoreksji i bulimii. Pracuje również jako dietetyk i Trener Żywienia® w Centrum Medycznym Damiana oraz w Lux-Med. Jako ekspert wypowiada się w licznych czasopismach poświęconych zdrowemu żywieniu, występuje także w programach radiowych i telewizyjnych.

 

Książka otrzymała szereg pochlebnych opinii autorytetów z dziedziny medycyny, m.in.:

Prof. nadzw. dr hab. Ewa Kozdroń, Kierownik Katedry Rekreacji, AWF„Problem otyłości w XXI wieku określany jest mianem epidemii. Nie ulega więc wątpliwości, że z punktu widzenia zdrowia współczesnego człowieka, jest to bardzo ważny temat. Gratuluję Autorce dr n. med. Annie Lewitt, która w tak profesjonalny, a zarazem dostępny sposób przybliża trudną teoretyczną wiedzę oraz udziela praktycznych wskazówek dotyczących skutecznych działań nie tylko w walce z nadwagą i otyłością ale również w profilaktyce chorób niezakaźnych (cywilizacyjnych) oraz w prowadzeniu tzw. zdrowego stylu życia. Jest to poradnik, który powinien znaleźć się w podręcznej bibliotece każdego kto chce zadbać o swoje zdrowie.”

Prof. zw. dr. hab. n. med. Elżbieta Piontek, diabetolog Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” – „Nadwaga i otyłość stanowią poważny problem zdrowia publicznego w Polsce i na świecie. Główna przyczyna nasilenia się problemu otyłości w ostatnich dziesięcioleciach wynika z braku troski o kondycję fizyczną oraz zwiększenia spożycia żywności i napojów o wysokiej gęstości energetycznej i z wysoką zawartością tłuszczu, soli i cukru w połączeniu z niewystarczającym spożyciem owoców i warzyw. Niniejszy poradnik poświęcony jest zdrowej kuchni, a zaproponowane przez autorkę przepisy kulinarne są zgodne z zasadami zdrowego odchudzania. Czytelnik ma do dyspozycji opracowane przez panią dr. n. med. Annę Lewitt gotowe zestawy posiłków, które są zbilansowane pod względem składników pokarmowych i urozmaicone oraz z pewnością zaspokoją gusta wytrawnych smakoszy.”

Prof. dr. hab. n. med. Jerzy Socha, gastroenterolog Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” – Poradnik dr Anny Lewitt jest, moim zdaniem, pozycją wartościową i wyróżnia się pośród innych, które miałam okazję przeczytać. Autorka łączy dietetykę w najlepszym wydaniu z tradycją kulinarną naszych babć. Efekt jest wyśmienity! Przepisy są niebanalne, zdrowe i przepyszne. Książkę szczerze polecam!”

Prof . dr hab. Iwona Wawer Wydział Farmaceutyczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego – Dieta „garstkowa” to kolejna propozycja dr Anny Lewitt dla wszystkich osób, które chciałyby cieszyć się dobrym zdrowiem, a szczególnie dla tych, które powinny schudnąć. Jak to zrobić skutecznie? Ruszać się, pić wodę i jeść smaczne potrawy, które proponuje autorka. Zaletą książki są przepisy oraz duża dawka optymizmu. Nie musisz cierpieć na restrykcyjnej diecie, jedz racjonalnie i ciesz się życiem!”

 

Sponsorzy: HELIO, Eisberg, Ustronianka
Patronaty medialne: Superlinia, Kuchnia, polki.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (126 głosów, średnia: 4,36 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  20 czerwca 2013 20:26

    Po raz pierwszy spotykam się z dietą garstkową,przyznaję zaciekawiła mnie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany