Dieta dr Ornisha – jadłospis według autora książki SPEKTRUM
Przedstawiamy Wam przykładowy jadłospis diety dr Ornisha , autora książki SPEKRTUM.
Doktor Dean Ornish jest niezwykle popularnym w Stanach Zjednoczonych kardiologiem i profesorem medycyny. Opracował program zmian w stylu życia, który potwierdzony badaniami klinicznymi jest w stanie zatrzymać choroby serca i nowotwór prostaty, a nawet zmusić do odwrotu!
Jakie to zmiany trybu życia dają tak cenne dla naszego zdrowia efekty? Jest to zmiana diety na niskotłuszczową, pełną owoców, warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych. Przede wszystkich chodzi o to, by produkty nie były przetworzone. Dodajmy do tego życie w harmonii i z umiejętnością radzenia sobie ze stresem w połączeniu z umiarkowaną aktywnością fizyczną.
Dieta dr Ornisha – Śniadanie: Pełnoziarniste tosty francuskie
DLA 1 OSOBY
2 białka jajek lub ½ szklanki zamiennika jajek
nieco soku pomarańczowego
szczypta cynamonu
odrobina ekstraktu waniliowego
1 kromka chleba pełnoziarnistego
świeże jagody
Zmieszaj białka jajek z sokiem pomarańczowym, cynamonem i ekstraktem waniliowym. Następnie namocz kromkę i odczekaj, aż chleb wchłonie większość płynu.
Posmaruj olejem patelnię o nieprzywierającej powierzchni. Smaż tost na średnim ogniu przez około 3 minuty po każdej stronie.
Dieta dr Ornisha – Lunch: Sałatka z fenkułu i rukolo w figowym sosie winegret
DLA 4 OSÓB
1 szklanka posiekanych suszonych fig
½ szklanki wody
½ szklanki niesłodzonego soku jabłkowego
1 ½ łyżki stołowej posiekanej szalotki
¼ szklanki octu z sherry
1 średniej wielkości bulwa fenkułu, pokrojona w cieniutkie pionowe plasterki
3 szklanki młodej rukoli lub mieszanki rukoli z młodym szpinakiem
Połowę fig ugotuj w wodzie. W blenderze lub malakserze zmiksuj ugotowane figi z wodą, sokiem jabłkowym, octem i szalotką. Fenkuł, rukolę i pozostałe figi ułóż na półmisku i polej dressingiem.
Dieta dr Ornisha – Obiad: Gulasz warzywny z kapusty włoskiej i fasoli
DLA 4 OSÓB
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki w płatkach
2 małe poszatkowane główki kapusty włoskiej
½ szklanki wywaru z warzyw
1 duża puszka (około 800 g) przecieru z włoskich pomidorów śliwkowych
1 puszka (około 550 g) opłukanej i osuszonej białej fasoli canellini
sól i świeżo zmielony pieprz
Kociołek ceramiczny posmaruj olejem i rozgrzej na średnim ogniu. Do naczynia wrzuć czosnek oraz paprykę. Gdy składniki zmiękną, dodaj poszatkowaną kapustę i gotuj ja do miękkości. Następnie dolej wywar z warzyw i dorzuć pomidory z fasolą. Potrawę dopraw solą i pieprzem. Gotuj tak długo, aż wszystkie smaki się wymieszają.
Dieta dr Ornisha – Przystawka/Kolacja: Kalafiorowe puree z czosnkiem i ziołami PRZ
DLA 4 OSÓB
1 duży kalafior
7 obranych i przekrojonych wzdłuż ząbków czosnku (możesz dodać więcej, jeśli zależy ci na bardziej czosnkowym smaku)
½ szklanki świeżych ziół (świetnie się nadają koperek, natka pietruszki, tymianek czy bazylia)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Usuń zielone liście kalafiora i wytnij jego głąb. Warzywo pokrój na dwuipólcentymetrowe kawałki, po czym zagotuj z czosnkiem w osolonej wodzie. Gdy kalafior będzie miękki, odcedź go, a następnie zmiksuj w robocie kuchennym, blenderze lub ręcznie, dodając zioła, sól i pieprz.