Dieta dla włosów – co warto jeść dla poprawy kondycji włosów farbowanych?

Piękne włosy to efekt odpowiedniej pielęgnacji, odpowiednich zabiegów, genów i… diety! Poddawanie ich farbowaniu, czy innym zabiegom chemicznym może je uszkodzić, osłabić. Jak powinna wyglądać dieta dla włosów, szczególnie tych farbowanych?

fot. freepik

Obecność witamin i minerałów w naszej diecie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety często zapominamy, że sposób w jaki się odżywamy i to co jemy ma również ogromny wpływ na wygląd i stan naszych włosów. Dlatego warto jeść takie produkty, które wzmocnią włosy od wewnątrz. Co zatem jeść? Mleko, wątróbka, świeże owoce, zielone warzywa, ryby, jajka czy orzechy to jedne z wielu produktów, które zawierają właściwe składniki odżywcze i elementy.

Dieta dla włosów farbowanych

Każdy rodzaj włosów potrzebuje wzmocnienia w postaci odpowiedniej diety, a włosy farbowane zwłaszcza. Kolor uzyskany dzięki preparatom chemicznym w wyniku promieni słonecznych, wysokich temperatur czy czynników środowiskowych niszczy się, a struktura włosa ulega uszkodzeniu. Aby zwiększyć trwałość koloru i przywrócić połysk kosmykom, warto wprowadzić w swój jadłospis dietę śródziemnomorską bogatą w owoce i warzywa, ryby oraz rośliny strączkowe, ryż i makaron.

Co jeść stosując dietę śródziemnomorską?

Niestety nie zawsze uda nam się zaplanować i skrupulatnie skontrolować to co zjemy. Błędy żywieniowe często wpływają niekorzystnie na nasze włosy. Dlatego warto spożywać proste potrawy, łatwe do przyrządzenia, które korzystnie wpłyną na stan naszych włosów. Stosując dietę śródziemnomorską takim posiłkiem może być sałatka nicejska, która dostarczy nam odpowiednich witamin i minerałów (m.in. witaminy E, C, czy beta-karoten), oraz pozwoli zwalczyć poziom złego cholesterolu.

Sałatka nicejska (2 porcje)

  • 2 garści młodego szpinaku
  • 2 jajka
  • 4-6 filecików anchois
  • mała czerwona cebula
  • 1/4 szklanki czarnych oliwek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 długiego ogórka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • sól, pieprz

Jajka ugotuj na półtwardo, obierz, pokrój na ćwiartki. Do miseczek nałóż szpinak, na wierzchu rozłóż plasterki ogórka, połówki pomidorków, krążki cebuli i fileciki anchois. Dodaj oliwki i jajko, a całość skrop sosem – połączoną oliwą i octem. Dopraw do smaku.

 


Oprócz prawidłowej diety działającej od wewnątrz, warto również wzmacniać włosy od zewnątrz za pomocą odpowiednich kosmetyków. Produkty Montibello z linii Treat NaturTech Colour Protect opracowane zostały zgodnie z koncepcją Tricho Nutrition – Dieta Dla Włosów, która zawiera potężną mieszankę aktywnych składników niezbędnych dla włosów. Linia do włosów farbowanych to esencja śródziemnomorskiej diety. Bogata w metabolity przeciwutleniające uzyskane z oliwek i odżywczych substancji błonotwórczych, chroni włosy przed promieniowaniem UVA i UVB, uszkodzeniami termicznymi, wilgocią i negatywnymi skutkami mycia – mówi Leszek Ligęza, wieloletni ekspert fryzjerski Montibello.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (131 głosów, średnia: 4,38 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  13 czerwca 2016 14:39

    Ciekawy artykuł, nie pomyślałabym o tym, że odpowiednia dieta może wspomóc nasze, farbowane, włosy. Dobrze wiedzieć, sama jestem posiadaczką farbowanych 🙂

    Odpowiedz
  2. Uśmiechnij się :)  15 czerwca 2016 09:11

    Mogłabym takie przepisy realizować codziennie, bardzo lubię poszczególne składniki, a ich połączenie musi być przepyszne. Dodatkowo, jeśli taka dieta miałaby wpłynąć pozytywnie na moją czuprynę, to z chęcią wcinałabym sałatki codziennie 😉

    Odpowiedz
  3. inu  15 czerwca 2016 18:10

    nie zachęciło mnie ani nie zniechęciło, ale możliwe że się skuszę na nia, lubie jeść warzywa i owoce 😉

    Odpowiedz
  4. mama_kazala  16 czerwca 2016 09:57

    piękno pochodzi ze środka!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany