Dieta dla włosów – zobacz, jakiego jedzenia nie lubią Twoje włosy!

Pielęgnacja włosów, to nie tylko kosmetyki i masa odżywek, ale i odpowiednie nawyki żywieniowe. Jest wiele potraw i produktów, które odbijają się niekorzystnie na kondycji włosów. Włosy nie lubią nieprawidłowej stylizacji, złej pielęgnacji oraz nieodpowiedniej diety, czyli takiej, która obfituje w słodzone napoje, słone przekąski czy żywność głęboko smażoną. Zobacz, jakie składniki lepiej wyeliminować z jadłospisu, jeśli chcesz mieć zdrowe i mocne włosy!

Chelatowanie włosów efekty

Fot. Tamara Bellis on Unsplash

Jedzenie, którego nie lubią twoje włosy

Poniżej przedstawiamy Wam kilka kategorii produktów, które nie wpływają korzystnie na kondycje włosów. Oto, czego powinnaś unikać z myślą o zdrowych włosach:

1. Słodzone napoje

Częste spożywanie słodzonych napojów może przyczynić się nie tylko do rozwoju otyłości, ale również zaburzeń takich jak insulinooporność. Jest to to jedno z zaburzeń gospodarki węglowodanowej organizmu, gdy nasze tkanki, na których powierzchni znajdują receptory dla insuliny przestają reagować na ten hormon z odpowiednią mocą. Wówczas stają się oporne na działanie insuliny, stąd nazwa insulinooporność. Może ona wpływać na kondycję włosów, gdyż ta przypadłość może być powiązana z gorszym odżywieniem mieszka włosowego poprzez wpływ na obkurczenie naczyń krwionośnych. Oznacza to słabszy transport substancji odżywczych, witamin oraz składników mineralnych do mieszka,  a to może powodować spowolnienie porostu, osłabienie kondycji włosa, a nawet wypadanie włosów. Niekorzystne dla włosów są także wysokie stężenia insuliny, gdyż mogą one sprzyjać miniaturyzacji mieszka włosowego, które obserwuje się na przykład w łysieniu androgenowym.

Zaburzenie insulinooporności można kontrolować dietą. Jeśli więc borykamy się z tym zaburzeniem i wypadają nam włosy, warto skonsultować się zarówno z trychologiem, jak również z dietetykiem. Trycholog zweryfikuje m.in. kondycję skóry głowy i jakość włosów, a dietetyk może opracować indywidualnie dobraną dietę. – podpowiada Anna Mackojć z Instytutu Trychologii.

2. Słone przekąski

Słone przekąski mają wysoką gęstością energetyczną i niską gęstością odżywczą. Jedzenie ich daje nam dużą ilość kilokalorii i niewielką wartość odżywczą. Regularne sięganie po słone przekąski może skończyć się zaburzeniami hormonalnymi, otyłością, czy stanem zapalnym przyczyniającym się do wypadanie włosów.

Alkohol

Spożywanie alkoholu niesie ryzyko wielu chorób się m.in. o podłożu nowotworowym, może osłabiać także włosy przez występowanie mechanizmów, wpływających na funkcjonowanie różnych narządów. Jednym z nich jest na przykład długofalowy wpływ alkoholu na funkcjonowanie wątroby, która jest m.in. odpowiedzialna za funkcjonowanie gospodarki hormonalnej. Przewlekłe spożycie alkoholu niesie także ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych, na przykład niedoboru cynku, żelaza czy witamin z grupy B, czyli składników które mają istotne znaczenie dla stanu włosów.

Żywność głęboko smażona 

Nadmierne spożywanie żywności głęboko smażonej może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, gdyż jej spożycie może być powiązane z wystąpieniem stanów zapalnych w organizmie oraz sprzyjać powstawaniu wolnych rodników. To z kolei przekłada się na funkcjonowanie komórek w naszym organizmie, skutkując ich nieprawidłowymi podziałami. Co jest niezwykle istotne dla zdrowia włosów, gdyż aby włos mógł zdrowo rosnąć niezbędny jest prawidłowy mechanizm podziałów komórkowych. Spożycie akryloamidu, czyli związku chemicznego występującego m.in. w żywności głęboko smażonej, może wiązać się także ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego czy cukrzycy. Z kolei te zaburzenia mogą pośrednio wpływać na osłabienie kondycji włosów, a także ich wypadanie.

Produkty, które spożywamy mają istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, wpływają także pośrednio na stan naszych włosów. Dlatego warto wyeliminować z jadłospisu te grupy produktów, które nie służą naszemu zdrowiu i mogą niekorzystnie wpływać także na kondycję włosów. Jakość skóry i jej przydatków, czyli włosów i paznokci, jest w rzeczywistości odzwierciedleniem tego co dostarczamy do organizmu wraz ze spożywanymi posiłkami. Warto więc prawidłowo zbilansować jadłospis i pozbyć się z niego jak najwięcej wysoko przetworzonych produktów i tych, które szkodzą naszym włosom. – podsumowuje trycholog, Anna Mackojć z Instytutu Trychologii.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (48 głosów, średnia: 4,73 z 5)
loading... zapisuję głos...