Dieta dla osób z krwią grupy B

dieta dla osób z grupa krwi b

fot. Freepik

Osoby, u których płynie krew grupy B powinny jeść dziczyznę, mięso królików, jagnięcinę i baraninę, natomiast zdecydowanie powinny unikać drobiu. Mogą też wprowadzić w swojej diecie produkty mlecze oraz owoce i warzywa. Niestety powinny zrezygnować z niektórych zbóż i roślin strączkowych. Jest to najbardziej urozmaicona dieta.  Poniżej przedstawione są produkty, które należy spożywać i te, których powinno się unikać, posiadając krew grupy B.

MIĘSA I DRÓB
Zalecane : baranina, dziczyzna, indyk, jagnię, królik.
Unikać : bekonu, cielęciny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków,przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny

OWOCE MORZA
Zalecane : aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, tuńczyk, plamiak, sola.
Unikać : barakudy, bieługi, homara, halibuta, ostryg, ośmiornicy, raka,
kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okońa morskiego, sardeli, skrzydelnika, omułków jadalnych, ślimaków, węgorza, żółwia, żab, ośmiornicy, szarej soli,

JAJA I NABIAŁ
Zalecane : chude lub 2% mleko, jogurty, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
Unikać : lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string.

OLEJE I TŁUSZCZE
Zalecane : olej z oliwek.
Unikać : oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, oleju canola.

ORZECHY I PESTKI
Zalecane : Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B.
Unikać : masła sezamowego (tahini), masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu.

FASOLE I INNE ROŚLINY STRĄCZKOWE
Zalecane : fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata.
Unikać : fasoli aduke, azuki, czarnej, „czarne oczko”, garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

ZBOŻA
Zalecane : orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany.
Unikać : amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, siedem zbóż, żyta.

CHLEB I GRZANKI
Zalecane : chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa.
Unikać : bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek, pełno pszennego chleba.

ZIARNA I MAKARONY
Zalecane : mąka z owsa, mąka ryżowa.
Unikać : dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, mąki couscous, mąki glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum.

WARZYWA
Zalecane : bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie ziemniaki.
Unikać : awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu.

OWOCE
Zalecane : ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona.
Unikać : granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów, rabarbaru.

SOKI I NAPOJE
Zalecane : sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok  z żurawiny.
Unikać : soku pomidorowego.

PRZYPRAWY

Zalecane : curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
Unikać : cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.

HERBATKI ZIOŁOWE
Zalecane : imbir, likrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej
róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń.
Unikać : aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki,
kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, tasznika pospolitego, kukurydzy.

UŻYWKI
Zalecane : zielona herbata.
Unikać : coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody Selzera, wody sodowej.

INNE PRZYPRAWY
Zalecane : Przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup.
Unikać : ketchupu.

FORMA ĆWICZEŃ
– umiarkowany wysiłek (jazda na rowerze, wycieczki piesze, sztuki walki)

Przeczytaj więcej na temat: diety odchudzające – i wybierz inną dietę z naszego spisu diet: Diety odchudzające – rodzaje, przepisy

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (171 głosów, średnia: 4,53 z 5)
loading... zapisuję głos...