Dieta dla osób z krwią grupy A

Dieta dla osób z krwią grupy A

fot. freepik

Osobom , które mają grupę krwi A zdecydowanie służy dieta wegetariańska, która jest bogata w zboża i rośliny strączkowe, ale poza pszenicą, owoce, warzywa oraz niewielkie ilości drobiu i ryb. Jeśli masz krew grupy A zastąp mięso białkami roślinnymi, a swoją dietę uzupełniaj rybami. Powinieneś jeść więcej roślin strączkowych i różnego rodzaju zbóż. Poniżej zostały przedstawione Produkty, które należy spożywać i te które należy wyeliminować z jadłospisu.

MIĘSA I DRÓB
Zalecane : Najlepiej dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.
Unikać : baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

OWOCE MORZA
Zalecane: dorsz, karp, łosoś, makrela, nawet żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń. Ryby nie powinny być wędzone.
Unikać : barakudy, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, suma, śledzia, tuńczyka, węgorza, żółwia, żab.

JAJA I NABIAŁ
Zalecane: mleko sojowe, ser sojowy.
Obojętne : kefir – zsiadłe mleko.
Unikać : mleka w każdej postaci, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.

OLEJE I TŁUSZCZE
Zalecane: oleje tłoczone na zimno w tym olej z oliwek, olej z siemienia lnianego oraz z soji.
Unikać : oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.

ORZECHY I PESTKI
Zalecane: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
Unikać : orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.

FASOLE I INNE ROŚLINY STRĄCZKOWE
Zalecane: czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch „czarne oczko”, strączkowe czerwone, zielone.
Unikać : fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.

ZBOŻA
Zalecane: amarant, gryka, kasza.
Unikać : kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi, ziemniaków.

CHLEB I GRZANKI
Zalecane: chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb  z mąki sojowej, wafle ryżowe.
Unikać : angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełno-pszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.

ZIARNA I MAKARONY

Zalecane: gryka, kasza, makaron z karczocha, makaron, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies.
Unikać : makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.

WARZYWA
Zalecane: botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak.
Unikać : bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.

OWOCE
Zalecane: ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina.
Unikać : bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych,
pomarańczy, rabarbaru.

SOKI I NAPOJE
Zalecane: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z winogron, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, sok z ananasa, sok grejpfrutowy, woda (z cytryną).
Unikać : soku pomarańczowego, soku pomidorowego, soku z papai.

PRZYPRAWY
Zalecane: czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.
Unikać : kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny.

HERBATKI ZIOŁOWE
Zalecane: aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeńszeń.
Unikać : cayenne, czerwonej koniczyny, kocimiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.

UŻYWKI
Zalecane: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.
Unikać : coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.

INNE PRZYPRAWY
Wskazane: musztarda.
Unikać : ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire

FORMA ĆWICZEŃ
– ćwiczenia relaksacyjne, (joga, spacery, tai-chi)

Przeczytaj więcej na temat: diety odchudzające – i wybierz inną dietę z naszego spisu diet: Diety odchudzające – rodzaje, przepisy

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (160 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...