Dieta dla mózgu
Reklamy co rusz zachęcają nas do kupowania różnych suplementów diety, jednocześnie informacje zamieszczone na opakowaniach tego rodzaju produktów przypominają, że spożywanie ich nie może zastąpić dbałości o racjonalną i zróżnicowaną dietę. Niestety, żyjąc w biegu, często o tym zapominamy, starając się wierzyć, że jedna tabletka zapewni nam lepszą kondycję i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki będziemy zawsze pełni wigoru, dynamiczni, skoncentrowani i przygotowani do realizowania różnych, codziennych zadań.
Tymczasem pierwszym z nich powinno być ułożenie zdrowego menu na cały dzień. Niektórym może się to wydawać niewykonalne, jeśli nie są w stanie w spokoju zjeść nawet najważniejszego posiłku – śniadania. Nie łudźmy się, że wchodząc w nowy dzień bez odpowiedniego zapasu dobrej, zdrowej energii, będziemy w stanie efektywnie pracować i uczyć się, a nawet… odpoczywać.
Nie może być mowy o sprawnym funkcjonowaniu bez elementarnej dbałości o kondycję organizmu. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że szczególne miejsce w hierarchii narządów zajmuje nasz centralny komputer – mózg. Czy wiesz jak powinna wyglądać odpowiednia dieta dla mózgu?
Stawiamy na naturalne „odżywki”
Nie tylko skóra, włosy i paznokcie potrzebują odżywek, najlepiej naturalnych – na co dzień rzadziej myślimy o tym, aby odpowiednio odżywiać cały organizm, w tym jego centrum dowodzenia, czyli mózg. Co ciekawe, wiele substancji odżywczych kojarzonych głównie z dbaniem o urodę, sprawdzi się też doskonale jako „super-pokarm” dla mózgu.
Len. Znajdziemy go w składzie wielu kosmetyków, a popularne siemię lniane służy nam często jako balsam do włosów, czy maseczka na spierzchnięte dłonie. Wiemy też, że len wspomaga różne dolegliwości związane z trawieniem. Na tym jednak jego rola się nie kończy. Len, szczególnie w postaci tłoczonego na zimno oleju, okazuje się doskonałym „nośnikiem” dobrej energii dla mózgu. Decydują o tym wyjątkowo cenne dla kondycji całego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, które w dużej ilości znajdziemy również w rybach. Pamiętajmy o tym, żeby nie zabrakło tych produktów w naszym codziennym menu!
Orzechy, pestki słonecznika i dyni, płatki owsiane. To kolejny zestaw naturalnych odżywek znanych ze „świata” zdrowej kosmetyki. Wszelkiego rodzaju orzechy znajdziemy w składzie wielu kosmetyków, wiemy też doskonale, że mimo dość znacznej kaloryczności, są niezastąpione w codziennej diecie. Nie zawsze jednak kojarzymy, że usprawniają też pracę mózgu, głównie dzięki zawartości witamin z grupy B, równie cennej dla mózgu witaminy E i magnezu. Orzechy, pestki dyni czy słonecznika usprawniają pracę mózgu.
Nie zapominajmy również o płatkach owsianych, które znajdują zastosowanie np. w maseczkach – doskonale odżywiają skórę. Koniecznie spożywajmy też owsiankę (najlepiej w towarzystwie owoców). Zapewnimy sobie dobrą energię na cały dzień. Taka smaczna i kolorowa mieszanka to prawdziwy zdrowotny koktajl – pełen szczególnie cennych również dla pracy mózgu witamin (C, B, A i E) błonnika pokarmowego, mikro- i makroelementów.
Owocowy (i warzywny) zawrót głowy. Na szczęście zupełnie nieszkodliwy i wręcz pożądany, aby głowa pracowała jak należy! Owartości owoców nikogo nie trzeba przekonywać. W towarzystwie warzyw, powinny gościć w naszym codziennym jadłospisie, nawet pięć razy dziennie.
Właśnie dzięki regularnemu dostarczaniu organizmowi małych i łatwych do strawienia porcji, pobudzamy go do działania, dając dobrą energię. Wybierajmy zawsze owoce i warzywa sezonowe, a jeśli, tak jak teraz, zbliża się zima, nie strońmy od przetworów, które wyprodukowane zostały w okresie zbiorów.
Dobrym rozwiązaniem są również mrożonki. Jeśli chcemy dostarczyć sobie jak najwięcej witamin – spożywajmy te owoce i warzywa, które wyróżniają się intensywnością koloru (jagody, truskawki, aronię, wiśnie, paprykę, brokuły, marchew, czerwoną cebulę, natkę pietruszki i wiele innych).
Do owocowo-warzywnego koktajlu dodajmy też koniecznie cynk, żelazo, potas, białko i węglowodany. Znajdziemy je w nabiale (dla mózgu szczególną wartość mają jajka, najlepiej takie, które oznakowano jako zawierające Omega 3) pełnoziarnistym pieczywie, płatkach zbożowych, kaszach, które są prawdziwą kopalnią dietetycznych skarbów- warto jeść różne kasze (szczególnie gryczaną i jaglaną, chociaż najpopularniejsza – jęczmienna – jest również nieocenionym darem dla zdrowia).
Do pełnego zestawu produktów wyjątkowo wartościowych dla zdrowia mózgu musimy też dołączyć rośliny strączkowe, które są wspaniałym źródłem wielu witamin i białka – z tego względu polecane są szczególnie osobom na diecie wegetariańskiej. Urozmaicą jednak jadłospis wszystkich, o ile tylko mogą je jeść. Fasole, groch, soczewica są dość ciężkostrawne, ale nie wolno z nich rezygnować.
Jeśli wydaje się nam, że trudno dla nich znaleźć zastosowanie w kuchni, obok popularnych – fasolówki czy grochówki – umieśćmy w naszym menu przeróżne pasty kanapkowe, które można szybko wykonać na ich bazie. Pasty są kolorowe, wielosmakowe i bardzo, bardzo zdrowe – jeśli w ich składzie znajdą się dodatkowo inne warzywa i olej (np. lniany, który traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze, idealnie sprawdza się natomiast w pastach i sałatkach).
„Zasilany” w ten smaczny, kolorowy i pachnący sposób mózg, na pewno będzie sprawnie pracował przez cały dzień. A nocą nieco odpocznie, o ile będziemy pamiętać o tym, by ostatni posiłek spożyć maksymalnie na dwie godziny przed snem.
Źródło: http://www.medbiz.pl/