Dieta dla 20-latek (zawiera przepisy dla tej diety)

dieta 20 latki

Jeśli jesteś zadowolona ze swojej figury, powinnaś zwracać uwagę na to co jesz. Nie utrwalaj złych nawyków. Tą dietę możesz powtarzać raz w miesiącu. Jedz 4-5 posiłków dziennie w niedużych porcjach i najlepiej o stałych porach. Spożywaj je powoli, siedząc, dokładnie przeżuwaj. Skup się na jedzeniu, nie czytaj gazety i nie oglądaj telewizji w trakcie posiłków.  Jeśli masz ochotę na hamburgera, zjedz go raz na jakiś czas, ale powinnaś zrezygnować z frytek. Nie każdy ma genetycznie zapisaną idealną figurę. W Twoim wieku aktywność fizyczna da znacznie lepsze rezultaty niż głodówka. Ćwiczenia i właściwa dieta uformują doskonałą sylwetkę. W tym wieku ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości żelaza, białka pochodzącego z białego mięsa, witaminie B12 oraz kwasu foliowego. Dla zdrowia i ładnej cery najlepiej jest zrezygnować z batoników, chipsów, hot-dogów.

JEDZ DUŻO:

– białka: jedz chude mięso, mleko i jego przetwory – wybierając produkty niskotłuszczowe;
– węglowodanów: znajdziesz je w makaronie, ryżu, ziemniakach;
– tłuszczów: masło, oliwa – w niedużych ilościach;
– owoców i warzyw: bez żadnych ograniczeń.
Chudniesz 2 kg w 5 dni.

TWOJA DIETA

Dzień pierwszy

Śniadanie:
– Pół kubeczka serka wiejskiego (100 g) ze szczypiorkiem,
– Kromka ciemnego pieczywa.

Drugie śniadanie:

– Kubeczek jogurtu i kiwi.

Obiad:

– Zupa jarzynowa z ziemniakami,
– Pikantne udko kurczaka z ryżem i sałatką z pomidorów.
przepis- udko kurczaka, 1 łyżeczka jarzynki, 3 łyżki jogurtu – Jarzynkę wymieszać z jogurtem; posmarować kurczaka, ułożyć w aluminiowej folii; wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30 min w temp. 200°C.

Podwieczorek:

– 2 świeże marchewki.

Kolacja:

– 2 plasterki szynki drobiowej,
– Kromka pieczywa z masłem,
– Sałatka z mieszanych warzyw.

Dzień drugi

Śniadanie:
– 1 jajko na miękko,
– Pomidor ze szczypiorkiem,
– Kromka razowego chleba posmarowanego masłem.

Drugie śniadanie:

– Jogurt owocowy.

Obiad:

– Łosoś w porach.
Przepis – 1 stek ze świeżego łososia (20 dag), 1 por, sól, pieprz, pół cytryny, 1 łyżka masła, natka – Rybę skropić sokiem z cytryny, ugotować na parze; pora pokroić, poddusić na maśle, przyprawić; na porze położyć rybę, posypać pieprzem, ozdobić cytryną.
– 1 ugotowany ziemniak,
– Truskawki w galaretce (świeże lub mrożone).

Podwieczorek:

– Duże jabłko lub mandarynka.

Kolacja:

– 2 plasterki chudej pieczeni,
– Bigos z sezonowych warzyw,
– Kromka pieczywa.

Dzień trzeci

Śniadanie:
– 10 dag twarożku z rzodkiewkami, szczypiorkiem i jogurtem,
– Kromka pieczywa z masłem.

Drugie śniadanie:

– 1 banan.

Obiad:

– Zupa krem z pieczarek,
– Omlet z fasolką szparagową.
Przepis – 2 jajka, sól, pieprz, olej, fasolka szparagowa, łodyga świeżego czosnku – Fasolkę ugotować; jajka ubić z solą, pieprzem i 2 łyżkami wody; wylać na rozgrzany olej; gdy się zetną, zsunąć omlet z patelni; włożyć fasolkę i pokrojony czosnek, podsmażyć, ułożyć na omlecie, złożyć.
– 1 szklanka soku owocowego.

Podwieczorek:

– 1 ogórek lub pomidor.

Kolacja:

– Sałatka jarzynowa z 2 łyżkami majonezu light,
– 1 kromka pieczywa.

Dzień czwarty

Śniadanie:
– 10 dag sera feta (najlepiej niskotłuszczowego, w żółtym kartoniku),
– Kromka chleba z żytniej mąki cienko posmarowana masłem.

Drugie śniadanie:

– Pomarańcza lub mandarynka albo pół grejpfruta

Obiad:

– Schab pieczony z morelami i ryżem.
Przepis – 15 dag schabu, 4 połówki moreli z puszki wraz z sokiem, mieszanka ziół, sól, pieprz – Kotlet natrzeć ziołami, solą i pieprzem, obficie skropić sokiem z moreli; zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny; włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 min; mięso wyjąć, ułożyć na talerzu, obok położyć morele, podać z ryżem.
– Zielona sałata z sokiem z cytryny

Podwieczorek:

– Budyń na odtłuszczonym mleku 0,5%.
Kolacja:

– Sałatka z różnych owoców sezonowych bez żadnych dodatków,
– Szklanka mleka 0,5% tłuszczu.

Dzień piąty

Śniadanie:
– Sałatka z 1/2 jajka na twardo, 2 łyżek twarożku, rzodkiewek, szczypiorku i 3 łyżek jogurtu,
– Kromka razowego chleba.

Drugie śniadanie:

– Ogórek.

Obiad:

– Filiżanka bulionu z makaronem,
– Zapiekanka warzywna z mięsem,
– 1 szklanka soku.

Podwieczorek:

– 2 krakersy z dżemem.

Kolacja:

– Pomidory w cieście naleśnikowym.
Przepis – 2 pomidory, 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka 0,5%, 1/2 jajka, sól, pieprz, natka pietruszki, łyżeczka oleju – Mąkę połączyć z mlekiem, jajkiem i olejem; pomidory pokroić, oprószyć pieprzem, maczać w cieście; usmażyć bez tłuszczu, ozdobić natką.
– Zielona sałata.

Przeczytaj więcej na temat: diety odchudzające – i wybierz inną dietę z naszego spisu diet: Diety odchudzające – rodzaje, przepisy

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (141 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Olga  16 stycznia 2012 09:36

    jak dla mnie idealna:)

    Odpowiedz
  2. Agnieszka Kłeczek  22 stycznia 2012 16:16

    wygląda ciekawie, na pewno wypróbuje:)

    Odpowiedz
  3. oolifkaoo  18 lutego 2012 10:33

    Wykluczylabym ziemniaki a zwykly makaron zastapila razowym.

    Odpowiedz
  4. mc963852741  18 lutego 2012 11:14

    Dieta ta wydaje się być bardzo prosta i niekoniecznie radykalna, a więc dobra dla niezbyt wytrwałych. Poza tym trwa tylko 5 dni, co zachęca do wypróbowania nawet najbardziej sceptycznych. Co więcej, opiera się na zasadach, które każdy właściwie zna, czyli 5 małych porcji, powoli, bez żadnej „rozpraszajki” – chodzi o to, żeby nie tylko nasz żołądek wiedział, że nie jesteśmy głodne, ale także nasz mózg.
    Zastanawiają mnie tylko owoce bez ograniczeń – niektóre zawierają dużo cukru, a to nie sprzyja żadnej diecie. Poza tym sugerowałabym spożywanie posiłków na mniejszych niż zwykle, niebieskich talerzach – to kolejny chwyt psychologiczny:).
    Podsumowując, na pewno warta wypróbowania.

    Odpowiedz
  5. Fobia89  19 lutego 2012 19:44

    Niestety nie mam czasu jesc 4 czy 5 posiłków dziennie. Zazwyczaj dwa wielkie. No i smutno mi gdy nie moge pupy w spodnie wcisnac 🙁

    Odpowiedz
  6. paula1219  22 lutego 2012 20:49

    Dieta świetnie ułożona. Odpowiednia dla wieku. Trzeba dodać tylko aktywność fizyczną minimum 30 minut dziennie i efekty mogą być znakomite.

    Uważałabym tylko z niektórymi owocami: banany, czereśnie i winogrono zawiera bardzo dużo cukru a więc ma dużo kalorii. Najlepsze byłby grejfruty i ananasy gdyż pomagają spalać tłuszcz 😉

    ogólnie polecam

    Odpowiedz
  7. sloncezpomaranczy  28 marca 2012 14:51

    Jak tylko wyleczę się z przeziębienia i nabiorę sił do aktywności fizycznej to chętnie wypróbuję:)

    Odpowiedz
  8. monissia1881  12 kwietnia 2013 15:56

    ja juz od miesiaca stosuje ta diete i cwicze 20 minut dziennie i widze efekty:) jestem bardzo zadowolona z tej diety jest idealna dla tego wieku:)

    Odpowiedz
  9. Fabryka Formy  3 grudnia 2013 14:14

    Szanowni Państwo,

    w wieku 20 lat metabolizm jest na najwyższych obrotach, dlatego dość łatwo jest nam dbać o zachowanie odpowiedniej masy ciała. Wydawać by się mogło, że nie trzeba wówczas przykładać zbytniej wagi do tego, jak się odżywiamy. Nic bardziej mylnego. To, co jemy i ile się ruszamy dzisiaj, ma istotny wpływ na nasze samopoczucie i sprawność ruchową w przyszłości. Ważne jest, by w diecie 20-latków znalazły się produkty bogate w wapń, jak ser, mleko, zielona fasolka, groszek, brokuły oraz produkty bogate w witaminę C – sok pomarańczowy, zielone warzywa, słodkie ziemniaki. Równie ważne są systematyczne treningi. W tym wieku wskazana jest na pewno duża ilość pracy wydolnościowej związanej z uprawianiem takich dyscyplin, jak bieganie, jazda na rowerze czy pływanie, a także zajęcia grupowe poprawiające koordynację ruchową, stabilizację i równowagę oraz elastyczność mięśni. Dzięki nim 20-latki budują fundamenty do dalszych treningów. To najlepszy okres na to, by nauczyć się „dobrego” ruchu.

    Fabryka Formy

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany