Dieta dla 20-latek (zawiera przepisy dla tej diety)
Jeśli jesteś zadowolona ze swojej figury, powinnaś zwracać uwagę na to co jesz. Nie utrwalaj złych nawyków. Tą dietę możesz powtarzać raz w miesiącu. Jedz 4-5 posiłków dziennie w niedużych porcjach i najlepiej o stałych porach. Spożywaj je powoli, siedząc, dokładnie przeżuwaj. Skup się na jedzeniu, nie czytaj gazety i nie oglądaj telewizji w trakcie posiłków. Jeśli masz ochotę na hamburgera, zjedz go raz na jakiś czas, ale powinnaś zrezygnować z frytek. Nie każdy ma genetycznie zapisaną idealną figurę. W Twoim wieku aktywność fizyczna da znacznie lepsze rezultaty niż głodówka. Ćwiczenia i właściwa dieta uformują doskonałą sylwetkę. W tym wieku ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości żelaza, białka pochodzącego z białego mięsa, witaminie B12 oraz kwasu foliowego. Dla zdrowia i ładnej cery najlepiej jest zrezygnować z batoników, chipsów, hot-dogów.
JEDZ DUŻO:
– białka: jedz chude mięso, mleko i jego przetwory – wybierając produkty niskotłuszczowe;
– węglowodanów: znajdziesz je w makaronie, ryżu, ziemniakach;
– tłuszczów: masło, oliwa – w niedużych ilościach;
– owoców i warzyw: bez żadnych ograniczeń.
Chudniesz 2 kg w 5 dni.
TWOJA DIETA
Dzień pierwszy
Śniadanie:
– Pół kubeczka serka wiejskiego (100 g) ze szczypiorkiem,
– Kromka ciemnego pieczywa.
Drugie śniadanie:
– Kubeczek jogurtu i kiwi.
Obiad:
– Zupa jarzynowa z ziemniakami,
– Pikantne udko kurczaka z ryżem i sałatką z pomidorów.
przepis- udko kurczaka, 1 łyżeczka jarzynki, 3 łyżki jogurtu – Jarzynkę wymieszać z jogurtem; posmarować kurczaka, ułożyć w aluminiowej folii; wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30 min w temp. 200°C.
Podwieczorek:
– 2 świeże marchewki.
Kolacja:
– 2 plasterki szynki drobiowej,
– Kromka pieczywa z masłem,
– Sałatka z mieszanych warzyw.
Dzień drugi
Śniadanie:
– 1 jajko na miękko,
– Pomidor ze szczypiorkiem,
– Kromka razowego chleba posmarowanego masłem.
Drugie śniadanie:
– Jogurt owocowy.
Obiad:
– Łosoś w porach.
Przepis – 1 stek ze świeżego łososia (20 dag), 1 por, sól, pieprz, pół cytryny, 1 łyżka masła, natka – Rybę skropić sokiem z cytryny, ugotować na parze; pora pokroić, poddusić na maśle, przyprawić; na porze położyć rybę, posypać pieprzem, ozdobić cytryną.
– 1 ugotowany ziemniak,
– Truskawki w galaretce (świeże lub mrożone).
Podwieczorek:
– Duże jabłko lub mandarynka.
Kolacja:
– 2 plasterki chudej pieczeni,
– Bigos z sezonowych warzyw,
– Kromka pieczywa.
Dzień trzeci
Śniadanie:
– 10 dag twarożku z rzodkiewkami, szczypiorkiem i jogurtem,
– Kromka pieczywa z masłem.
Drugie śniadanie:
– 1 banan.
Obiad:
– Zupa krem z pieczarek,
– Omlet z fasolką szparagową.
Przepis – 2 jajka, sól, pieprz, olej, fasolka szparagowa, łodyga świeżego czosnku – Fasolkę ugotować; jajka ubić z solą, pieprzem i 2 łyżkami wody; wylać na rozgrzany olej; gdy się zetną, zsunąć omlet z patelni; włożyć fasolkę i pokrojony czosnek, podsmażyć, ułożyć na omlecie, złożyć.
– 1 szklanka soku owocowego.
Podwieczorek:
– 1 ogórek lub pomidor.
Kolacja:
– Sałatka jarzynowa z 2 łyżkami majonezu light,
– 1 kromka pieczywa.
Dzień czwarty
Śniadanie:
– 10 dag sera feta (najlepiej niskotłuszczowego, w żółtym kartoniku),
– Kromka chleba z żytniej mąki cienko posmarowana masłem.
Drugie śniadanie:
– Pomarańcza lub mandarynka albo pół grejpfruta
Obiad:
– Schab pieczony z morelami i ryżem.
Przepis – 15 dag schabu, 4 połówki moreli z puszki wraz z sokiem, mieszanka ziół, sól, pieprz – Kotlet natrzeć ziołami, solą i pieprzem, obficie skropić sokiem z moreli; zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny; włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 min; mięso wyjąć, ułożyć na talerzu, obok położyć morele, podać z ryżem.
– Zielona sałata z sokiem z cytryny
Podwieczorek:
– Budyń na odtłuszczonym mleku 0,5%.
Kolacja:
– Sałatka z różnych owoców sezonowych bez żadnych dodatków,
– Szklanka mleka 0,5% tłuszczu.
Dzień piąty
Śniadanie:
– Sałatka z 1/2 jajka na twardo, 2 łyżek twarożku, rzodkiewek, szczypiorku i 3 łyżek jogurtu,
– Kromka razowego chleba.
Drugie śniadanie:
– Ogórek.
Obiad:
– Filiżanka bulionu z makaronem,
– Zapiekanka warzywna z mięsem,
– 1 szklanka soku.
Podwieczorek:
– 2 krakersy z dżemem.
Kolacja:
– Pomidory w cieście naleśnikowym.
Przepis – 2 pomidory, 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka 0,5%, 1/2 jajka, sól, pieprz, natka pietruszki, łyżeczka oleju – Mąkę połączyć z mlekiem, jajkiem i olejem; pomidory pokroić, oprószyć pieprzem, maczać w cieście; usmażyć bez tłuszczu, ozdobić natką.
– Zielona sałata.
Przeczytaj więcej na temat: diety odchudzające – i wybierz inną dietę z naszego spisu diet: Diety odchudzające – rodzaje, przepisy
jak dla mnie idealna:)
wygląda ciekawie, na pewno wypróbuje:)
Wykluczylabym ziemniaki a zwykly makaron zastapila razowym.
Dieta ta wydaje się być bardzo prosta i niekoniecznie radykalna, a więc dobra dla niezbyt wytrwałych. Poza tym trwa tylko 5 dni, co zachęca do wypróbowania nawet najbardziej sceptycznych. Co więcej, opiera się na zasadach, które każdy właściwie zna, czyli 5 małych porcji, powoli, bez żadnej „rozpraszajki” – chodzi o to, żeby nie tylko nasz żołądek wiedział, że nie jesteśmy głodne, ale także nasz mózg.
Zastanawiają mnie tylko owoce bez ograniczeń – niektóre zawierają dużo cukru, a to nie sprzyja żadnej diecie. Poza tym sugerowałabym spożywanie posiłków na mniejszych niż zwykle, niebieskich talerzach – to kolejny chwyt psychologiczny:).
Podsumowując, na pewno warta wypróbowania.
Niestety nie mam czasu jesc 4 czy 5 posiłków dziennie. Zazwyczaj dwa wielkie. No i smutno mi gdy nie moge pupy w spodnie wcisnac 🙁
Dieta świetnie ułożona. Odpowiednia dla wieku. Trzeba dodać tylko aktywność fizyczną minimum 30 minut dziennie i efekty mogą być znakomite.
Uważałabym tylko z niektórymi owocami: banany, czereśnie i winogrono zawiera bardzo dużo cukru a więc ma dużo kalorii. Najlepsze byłby grejfruty i ananasy gdyż pomagają spalać tłuszcz 😉
ogólnie polecam
Jak tylko wyleczę się z przeziębienia i nabiorę sił do aktywności fizycznej to chętnie wypróbuję:)
ja juz od miesiaca stosuje ta diete i cwicze 20 minut dziennie i widze efekty:) jestem bardzo zadowolona z tej diety jest idealna dla tego wieku:)
Szanowni Państwo,
w wieku 20 lat metabolizm jest na najwyższych obrotach, dlatego dość łatwo jest nam dbać o zachowanie odpowiedniej masy ciała. Wydawać by się mogło, że nie trzeba wówczas przykładać zbytniej wagi do tego, jak się odżywiamy. Nic bardziej mylnego. To, co jemy i ile się ruszamy dzisiaj, ma istotny wpływ na nasze samopoczucie i sprawność ruchową w przyszłości. Ważne jest, by w diecie 20-latków znalazły się produkty bogate w wapń, jak ser, mleko, zielona fasolka, groszek, brokuły oraz produkty bogate w witaminę C – sok pomarańczowy, zielone warzywa, słodkie ziemniaki. Równie ważne są systematyczne treningi. W tym wieku wskazana jest na pewno duża ilość pracy wydolnościowej związanej z uprawianiem takich dyscyplin, jak bieganie, jazda na rowerze czy pływanie, a także zajęcia grupowe poprawiające koordynację ruchową, stabilizację i równowagę oraz elastyczność mięśni. Dzięki nim 20-latki budują fundamenty do dalszych treningów. To najlepszy okres na to, by nauczyć się „dobrego” ruchu.
Fabryka Formy