Dieta bulionowa – sposób na schudnięcie, które pokochały gwiazdy! Dowiedz się, co to jest dieta bulionowa, jakie są jej zasady i poznaj przykładowe przepisy
Nowy Rok to doskonały moment na zmiany. Choć niektórzy dość ironicznie traktują tę granicę, my uważamy, że zamknięcie starego roku i otwarcie nowego jest ogromnie motywujące. Wiele z Was zapewne na liście swoich noworocznych postanowień umieściło “zrzucenie kilku kilogramów”. Nowa dieta i chęć schudnięcia to jedne z najpopularniejszych postanowień. Istnieje mnóstwo diet, które pomogą Ci osiągnąć cel. Ostatnio jednak ogromne zainteresowanie wzbudza dieta bulionowa. Co to jest, na czym polega, jakie są jej zasady?
Spis treści:
Dieta bulionowa to w ostatnim czasie jedna z najpopularniejszych diet, również wśród gwiazd. Niegdyś nazywana była z tego powodu dietą hollywoodzką. Dieta bulionowa była szczególnie zachwalana przez takie aktorki jak: Salma Hayek, Halle Berry, czy Gwyneth Paltrow. Jakie są zasady diety bulionowej? Ile można na niej schudnąć? Na czym polega sekret jej popularności?
Czym jest dieta bulionowa?
Dieta bulionowa, jak sama nazwa wskazuje, w swoim jadłospisie przewiduje posiłki oparte na bulionach. Dieta ta została spopularyzowana przez gwiazdy Hollywood oraz dzięki publikacji dr Kellyann Petrucci „Dieta bulionowa”. Metoda żywienia oparta na diecie bulionowej jest połączeniem diety i filozofii Paleo oraz oczyszczających właściwości bulionu. Oryginalnie dieta bulionowa trwa 21 dni, podczas których zdrowo redukujemy nadmierne kilogramy i oczyszczamy organizm. Aktualnie wiele osób korzystających z diety bulionowej rezygnuje z oryginalnego schematu skracając sobie czas trwania do kilku dni i przeplatając je dniami ze standardowymi posiłkami.
Dieta bulionowa – zasady
Oryginalnie dieta bulionowa polega na 21-dniowym planie żywieniowym, który zakłada spożywanie wyłącznie bulionów. Można je taką dietę odpowiednio zmodyfikować tak, żeby było nam wygodnie, np. przeplatać dni z pełną dietą bulionową z dniami ze standardowymi posiłkami. Możemy też w ciągu dnia spożywać np. 3 posiłki bulionowe i 2 standardowe. Dieta bulionowa składa się z bulionów oraz wywarów z kości – drobiowych lub wołowych. Buliony powinny być wzbogacane warzywami, które dostarczą organizmowi składników odżywczych. W trosce o dobro naszego organizmu, najlepiej sięgać po warzywa sezonowe, które są zawsze świeże. Dieta bulionowa dostarcza organizmowi składników odżywczych, a przy tym jest syta i dodaje energii. To idealne rozwiązanie na okres jesienno-zimowy – wspiera odporność i rozgrzewa organizm. Bulion to danie z kategorii comfort food.
Dieta bulionowa, a właściwości odmładzające
Co ciekawe, dieta bulionowa jest nie tylko skuteczna w odchudzaniu, ale ma również właściwości odmładzające. Esencjonalny bulion gotowany na kościach jest bogaty w kolagen, który odpowiada za jędrność i elastyczność tkanek. Dzięki kolagenowi skóra wolniej się starzeje. Oprócz tego, że pozbędziemy się “oponki”, schudniemy kilka kilogramów, możemy też poczuć się młodziej! Kolagen ze spożywanego bulionu jest łatwiej przyswajalny niż ten z suplementów diety. Bulion na kościach to o wiele bardziej zdrowsza alternatywa niż tradycyjny bulion na mięsie, który spożywany w nadmiernej ilości może przyczynić się do podwyższonego cholesterolu i powstaniu miażdżycy. Warto jednak pamiętać, że dieta bulionowa nie przyniesie nam długotrwałych efektów odmładzających. Żeby takie osiągnąć należy zadbać o stałe “dostawy” kolagenu. Jeśli więc zależy nam tylko na takim efekcie, to zamiast intensywnej diety bulionowej, która jest prawdziwą bombą kolagenową, pamiętajmy o regularnym spożywaniu bulionów (niekoniecznie codziennie!)
Ile można schudnąć na diecie bulionowej?
To, ile możemy schudnąć na danej diecie bywa kwestią indywidualną. Wiele zależy od naszego organizmu oraz od tego, jakie mamy zapotrzebowanie kaloryczne w ciągu dnia. Dieta bulionowa zalicza się do diet redukcyjnych, ponieważ bulion, który jest jej bazą jest niskokaloryczny, ale sycący. Nie potrzebujemy więc go dużo. Nie jest to jednak na tyle zdrowa dla naszego organizmu dieta, żeby na stałe wprowadzić ją do swojego jadłospisu. Polecamy raczej jednorazowe zastosowanie jej, następnie prowadzenie zdrowego jadłospisu, który pomoże nam utrzymać efekty. Co jakiś czas można wrócić np. na kilka dni do diety bulionowej. Dlaczego nie zachęcamy Was do długotrwałego stosowania diety bulionowej? Wbrew pozorom ma też ona kilka wad, które na dłuższą metę mogą źle wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu.
Wady diety bulionowej
Największą wadą diety bulionowej jest oczywiście brak różnorodności. Stosując się sztywno do oryginalnych zasad diety bulionowej, spożywalibyśmy codziennie w kółko te same posiłki. Część osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy z pewnością jest na tyle zdeterminowanych, że są w stanie wytrwać w takiej diecie. Dla większości osób może być to trudne. Po kilku dniach z niesmakiem patrzymy na kolejny talerz zupy. Dieta bulionowa to również deficyt witaminy C i błonnika. Witamina C zazwyczaj w naszych posiłkach pochodzi ze świeżych warzyw i owoców. Jedząc codziennie gotowane buliony raczej nie uzupełnimy codziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Brak błonnika w diecie to utrudnione trawienie i oczyszczanie organizmu. Dieta bulionowa nie jest też zalecana osobom, które cierpią na reumatoidalne zapalenie stawów.
Dieta bulionowa – opinie
Jeśli chodzi o dietę bulionową, to można powiedzieć, że ile osób, tyle opinii. Dietetycy raczej podchodzą do niej sceptycznie ze względu na brak różnorodności. Wiele osób – w tym wspomniane gwiazdy Hollywood – niesamowicie chwalą sobie efekty takiej diety. My zalecamy przeplatanie jej ze standardowymi posiłkami. Efekt może będzie mniej spektakularny, ale będzie to rozwiązanie zdrowe dla naszego organizmu. Pdmładzający bulion na kościach, który jest podstawą diety bulionowej, sprawdzi się również jako dodatek, a nie podstawa odżywiania.
Przykładowy przepis na bulion – dieta bulionowa
Przygotowałyśmy dla Ciebie specjalny przepis na bulion na kościach kurczaka, na którym może bazować dieta bulionowa. Jeśli nie decydujesz się na wprowadzenie pełnej diety bulionowej, to i tak raz na jakiś czas możesz przygotować dla siebie taki wywar. Bulion rozgrzewa organizm, wzmacnia odporność i dostarcza kolagenu.
Przepis na bulion na kościach kurczaka
Składniki:
- ok. 1,5 kg surowych kości z kurczaka,
- kilka kurzych łapek (ok. 7),
- ok. 10 nóżek, ud lub skrzydełek z kurczaka,
- ¼ szklanki octu jabłkowego,
- woda (do przykrycia mięsa i kości w garnku),
- kilka marchewek obranych i grubo pokrojonych,
- cebula,
- seler naciowy,
- pieprz,
- pęczek pietruszki
Przygotowanie:
- Włóż kości i mięso do garnka, dodaj wodę i ocet tak, żeby mięso i kości były przykryte wodą.
- Zagotuj wodę z mięsem i kośćmi pod przykryciem na średnim ogniu.
- Dodaj warzywa i pieprz i zmniejsz ogień na najmniejszy. Bulion będzie się powoli gotował kilka godzin. Co jakiś czas (co 2-3 godziny) zdejmuj pojawiające się na wierzchu szumowiny (biała lub szara piana). Kości powinny zawsze znajdować się pod wodą. Jeśli woda się redukuje, dodawaj delikatnie niewielką ilość. Na godzinę przed końcem gotowania, dodaj pęczek pietruszki.
- Kiedy bulion będzie gotowy (co jakiś czas oceniaj to samodzielnie kosztując łyżkę bulionu) usuń wszystkie kości i mięso (możesz na ich bazie przygotować inny posiłek). Następnie przelej bulion przez sitko. Możesz podawać.