Czy dieta 1000 kalorii jest zdrowa?
Choć trudno w to uwierzyć, ale wielkimi krokami zbliża się lato. Ci, którzy zimą pozwolili sobie na większe łakomstwo niż zwykle, zapewne nie mają powodów do zadowolenia. Podczas plażowania trudno im będzie ukryć nadmierne „fałdki” i dodatkowe kilogramy. Aby wrócić do swojej „przedzimowej” wagi, wiele osób decyduje się na prawdziwie drakońskie metody: dieta baletnicy, dieta kapuściana to tylko przykłady. Jednak prym wśród nich wiedzie „Dieta 1000 kalorii”. Ale czy dieta 1000 kalorii jest zdrowa? Pytamy eksperta
Dieta 1000 kalorii ma wiele zwolenniczek, ponieważ w teorii pozwala na szybkie pozbycie się zbędnych kilogramów. Co ciekawe, właśnie ten sposób jest najczęściej poszukiwanym w ostatnich tygodniach przez użytkowników internetowej porównywarki diet – Cateromarket.pl. Jednak czy to na pewno rozsądny wybór?
Eksperci z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa odpowiedzialnego za politykę żywieniową w Stanach Zjednoczonych opracowali zestawienie, w którym określili minimalny poziom niezbędnego zapotrzebowania na kalorie dla kobiet w różnym wieku. Z ich analizy wynika, że 1000 kalorii to wartość odpowiednia dla aktywnej 2-latki i mniej aktywnej 3-latki…
Niepracujące fizycznie kobiety powyżej 20 roku życia powinny dziennie dostarczać organizmowi od 1800 do 2400 kalorii. Tylko takie wartości – wg amerykańskich ekspertów – są w stanie zagwarantować wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju dorosłych kobiet. Wyraźnie zatem widać, że obniżenie podaży energetycznej do 1000 kalorii może wiązać się z niedostarczeniem naszemu organizmowi nawet 50% niezbędnych wartości odżywczych.
Niektórzy dietetycy idą nawet o krok dalej i zwracają uwagę, że dzienne zapotrzebowanie na 1800 kalorii nie oznacza, że powinniśmy „zjeść”… 1800 kalorii.
– Niestety mało kto zdaje sobie sprawę, że spożywając 1800 kalorii bardzo często dostarczamy organizmowi o wiele mniej. W skrajnych przypadkach, nawet połowa zjadanego przez nas pokarmu nie zostaje wchłonięta – podkreśla Łukasz Sot, twórca pierwszej w Polsce internetowej porównywarki diet pudełkowych Cateromarket.pl.
Finalna liczba kalorii, jaką nasz organizm przyswoi jest na ogół mniejsza niż to co znajduje się na talerzu. Przyczyn takiego zjawiska może być co najmniej kilka. Najczęstsze z nich to m.in. choroby autoimmunologiczne, alergie i nietolerancje pokarmowe, spożywane leki czy przetworzona, biologicznie tzw. „martwa” żywność.
– Organizm człowieka nie dba tak naprawdę o liczbę kalorii, ale o wartości odżywcze jakie się mu dostarczy. Przecież nie chodzi o to, aby zjeść osiem słodkich batoników i wyczerpać dzienne zapotrzebowanie kaloryczne 30– letniej kobiety – dodaje Sot.
Rzadko wskazywaną przyczyną zaburzonego wchłaniania pokarmów jest także niewłaściwe łączenie produktów w trakcie jednego posiłku. Najlepszym przykładem jest brązowy ryż. Część ekspertów żywieniowych wskazuje go jako znakomity produkt, bogaty w liczne minerały i dobre wartości odżywcze.
Inni z kolei zauważają fakt, że ten gatunek ryżu jest wyjątkowo bogaty w kwas fitynowy, który wiąże i wydala w niewchłoniętej postaci żelazo, cynk, wapń, magnez, a także może blokować wydzielanie enzymów potrzebnych do prawidłowego strawienia białek. Obecność kwasu fitynowego sprawia zatem, że organizm może nie wchłonąć wartości odżywczych, które zawiera brązowy ryż, ani tych, które pochodzą ze spożywanych równolegle innych produktów.
Utrzymanie odpowiednio zbilansowanej diety nie jest rzeczą prostą. Wymaga odpowiedniego podejścia, poświęcenia, ale i określonej wiedzy. Nie trzeba nikogo przekonywać, że zaburzenia odżywiania mogą mieć bardzo poważne konsekwencje dla zdrowia – prowadzić do zaburzenia równowagi hormonalnej, a w konsekwencji groźnych chorób, na które narażone są przede wszystkim kobiety.
Dieta 1000 kcal w większości przypadków kończy się efektem jojo. Dlatego ważna jest fundamentalna zmiana nawyków żywieniowych oparta na dobrze zbilansowanej i zaplanowanej diecie. Tylko taki sposób daje gwarancję osiągnięcia trwałego efektu w postaci szczupłej sylwetki.
– Dieta powinna być stosowana nie po to, aby szybko stracić wagę, ale po to, aby być zdrowym. A efektem „ubocznym” zdrowego organizmu będzie na pewno zgrabna figura – podsumowuje ekspert Cateromarket.
Trzeba cały rok się racjonalnie odżywiać to nie będzie problemu.Taką dietą można rozregulować cały organizm i nabawić się porządnych niedoborów.Poza tym efekty nie będą trwale a organizm wygłodzony i pozbawiony ważnych substancji odżywczych zacznie magazynować tkankę tłuszczową i zachęcać nas do nadrobienia strat.
Wszystkie diety mocno ograniczające ilość spożywanych pokarmów są bardzo szkodliwe dla organizmu. Lekkie obcięcie kalorii, rozsądne dobieranie składników i niewielkie zmniejszenie nakładanej porcji + regularny ruch. Niczego więcej nie trzeba do zdrowego zrzucenia wagi.
Zgadzam się!
Dokładnie 🙂
Z pewnością nie. Można się na takiej diecie wykończyć fizycznie i psychicznie. W ogóle ograniczanie się z jedzeniem rzeczy, które się lubi, na dłuższą metę jest niewypałem, bo przecież dożywotnio trudno jest nie zjeść czegoś „niezdrowego.” Poza tym jaki to ma sens? Jedzenie jest przyjemnością i raz na jakiś czas można sobie pozwolić na coś nadzwyczajnego.
Dokładnie tak zgadzam się po co sie katować
Sama stosuję dietę 1000 kcal, i czuję się dobrze. Niczego mi nie potrzeba. Ale.. nie to, że nic nie jem.. Jem praktycznie normalnie, ale słodyczy dosłownie zero 😉
A dlaczego miałaby być niezdrowa, jeśli dostarczałaby organizmowi wszystkiego co najważniejsze? Sama stosuję dietę 1000 kcal w postaci cateringu dietetycznego Wygodna Dieta i dobrze się z tym czuję. Sprawnie zrzucam zbędne kilogramy, a przy tym bez problemu zaspokajam głód. 😉