Diabelskie Pappardelle

SKŁADNIKI:

  • Makaron Lubella Pappardelle 1 opakowanie
  • cienko pokrojona polędwica wołowa 300g
  • masło 20g
  • duża cebula drobno posiekana 1 sztuka
  • koniak (lub brandy / burbon) 90ml
  • chili 2 – 3 dobre szczypty
  • śmietana 36% 300ml
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub szałwia do posypania
  • parmezan (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Makaron gotuj 7 minut w dużej ilości osolonej wody.
  2. W międzyczasie…

Wlej olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodaj do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodaj polędwicę wołową.

Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obróć kawałki na drugą stronę i dodaj do nich cebulę. Smaż razem przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj chili i podlej koniakiem.

  1. Po 30 sekundach dolej śmietanę, dodaj sól i pieprz, a następnie gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodaj do niego makaron Lubella. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (284 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  28 marca 2017 21:28

    Za ostre.

    Odpowiedz
  2. Wusia  29 marca 2017 08:53

    Prosto, szybko i mniamnuśnie!

    Odpowiedz
  3. sylwiawes  29 marca 2017 11:56

    Wygląda apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  4. Aneta  4 kwietnia 2017 10:24

    Aż ślinka cieknie! 🙂

    Odpowiedz
  5. efffciaa  11 października 2017 11:20

    Bardzo fajny przepis 🙂 Ostatnim czasy zauważyłam tendencję do dodawania alkoholu do różnego rodzaju dań . Wygląda apetycznie . Z pewnością wypróbuję przepis .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany