Diabelskie Pappardelle
SKŁADNIKI:
- Makaron Lubella Pappardelle 1 opakowanie
- cienko pokrojona polędwica wołowa 300g
- masło 20g
- duża cebula drobno posiekana 1 sztuka
- koniak (lub brandy / burbon) 90ml
- chili 2 – 3 dobre szczypty
- śmietana 36% 300ml
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki lub szałwia do posypania
- parmezan (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Makaron gotuj 7 minut w dużej ilości osolonej wody.
- W międzyczasie…
Wlej olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodaj do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodaj polędwicę wołową.
Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obróć kawałki na drugą stronę i dodaj do nich cebulę. Smaż razem przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj chili i podlej koniakiem.
- Po 30 sekundach dolej śmietanę, dodaj sól i pieprz, a następnie gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodaj do niego makaron Lubella. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.