Deserek słoiczkowy z chia, sezamem i DAIM MINI

deserek_sloiczkowy_z_chia_sezamem_i_batonikami_daim_mini_1Składniki na: Deserek słoiczkowy z chia, sezamem i DAIM MINI

  • · 1 szt. jogurt naturalny
  • · Garść orzechów
  • · 5 g masła
  • · 5 g mąki
  • · 10 g cukru brązowego
  • · Mini batoniki Daim (ok. 4-5 szt.)
  • · Owoce sezonowe: maliny, jeżyny

Na ciasteczko:

  • · 5 łyżeczek cukru brązowego
  • · 3 łyżeczki chia
  • · 3 łyżeczki białego sezamu
  • · 5 g masła
  • · Mięta bądź melisa do przystrojenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od wykonania ciasteczka. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy cukier, dodajemy masło. Wsypujemy sezam, chia i wszystko dokładnie mieszamy. Na arkusz papieru do pieczenia wykładamy masę, przykrywamy ją drugim arkuszem i całość wałkujemy na grubość ok. 2 mm. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Orzechowa ziemia:

Orzechy siekamy drobno i wrzucamy do miski. Do miski dodajemy także 5 g masła, 5 g mąki i 10 g cukru. Mieszamy wszystko ręką na kruszonkę. Jeśli będzie za mało „krusząca” dodajemy trochę mąki. Rozkładamy kruszonkę na papierze do pieczenia na blaszce, wkładamy do pieca rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 10 min aż zbrązowieje. Następnie oczyszczamy owoce – delikatnie je „odmuchując” (bez mycia), a Mini batonik Daim siekamy drobno.

W słoiczkach (mogą być po jogurcie) układamy warstwami: wystygniętą ziemię, warstwę jogurtu naturalnego, pokrojone Mini batoniki Daim, a na końcu owoce sezonowe. Ciasteczko z chia kruszymy na większe kawałki i posypujemy deser. Na koniec dekorujemy deser Mini batonikiem Daim (wbitym w całości na wierzchu) oraz przystrajamy miętą bądź melisą. Przed podaniem schładzamy ok. 1 godzinę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (243 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. blogujemytestujemy  13 września 2016 10:46

    Pyszności w tych słoiczkach..Na weekend muszę coś w podobnego zaserwować moim najbliższym.

    Odpowiedz
  2. martucha180  13 września 2016 10:51

    Aż ślinka cieknie!

    Odpowiedz
  3. marra  13 września 2016 12:32

    Gdzie można zakupić chia, w jakimś specjalnym sklepie ze zdrową żywnością ? 🙂

    Odpowiedz
  4. A. czy  13 września 2016 12:51

    Miniam mniam 🙂 to jest to co lubie najbardziej – smacznie i do tego fajnie wygląda XD

    Odpowiedz
  5. nungal  13 września 2016 14:15

    fajny przepis 🙂

    Odpowiedz
  6. macierzanka  13 września 2016 19:35

    Apetyczny deserek.

    Odpowiedz
  7. Hidari11  13 września 2016 20:40

    Jadłam ostatnio tego cukierka Daim- czekolada (chuda warstwa) dobra, a pod spodem coś twardego i klejącego, wchodzącego w zęby. Nie polecam akurat tego.

    Odpowiedz
  8. racuszek  13 września 2016 22:01

    Super!

    Odpowiedz
  9. agasam9  13 września 2016 22:33

    na pewno pyszne, ale trochę skomplikowane w przygotowaniu

    Odpowiedz
  10. kasia87g  16 września 2016 08:53

    super pomysł

    Odpowiedz
  11. Jaworka  18 września 2016 19:49

    Bardzo ciekawa propozycja ale ja bym to przygotowała i podała w pucharkach myślę że bardziej efektownie by wyglądał taki deserek ale na pewno pychotka mniam

    Odpowiedz
  12. Aneta  27 września 2016 12:03

    O mamusiu! *_*

    Odpowiedz
  13. mama_kazala  7 grudnia 2016 12:04

    muszę przestać to oglądać bo głodna się robie!

    Odpowiedz
  14. Agata  13 kwietnia 2017 22:56

    Brzmi pysznie! 😀

    Odpowiedz
  15. AnnStyl  15 kwietnia 2017 21:08

    Trochę zachodu ale ciekawy przepis. Chipa to u mnie jest od wielu lat codziennie na stole ale takich ciasteczek jeszcze nie robiłam. Muszę je przy okazji wypróbować. Pewnie będą pyszne nawet same bez tego deseru. A takie małe słoiczki nawet mam po jogurtach, więc może się skuszę i na takie deserki 🙂

    Odpowiedz
    • AnnStyl  15 kwietnia 2017 21:13

      Oczywiście Chia jest u mnie codziennie na stole 🙂 Jakiś błąd się wkradł. Zapisałam przepis.

      Odpowiedz
  16. efffciaa  11 maja 2017 16:26

    Ostatnimi czasy desery słoiczkowe są bardzo modne i popularne , jednak ja specjalnie nie przepadam za takimi rozwiązaniami , no chyba , że gotowymi jako szybka przekąska .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany