Kwiat Nasturcji faszerowany na kremie truskawkowym

nasturcja_faszerowanaSezon truskawowy prawie już  za nami. Aby godnie pożegnać pachnące i aromatyczne truskawki, proponujemy Wam ten przyrządzenie tego niezwykłego deseru z truskawkami

Składniki:

– 8 x kwiat nasturcji

– 200g twarogu półtłustego Bieluch

– plasterek imbiru marynowanego

– pęczek bazylii

– 1litr jogurtu typu greckiego Bieluch

– 1kg truskawek

– 6 biszkoptów

– mięta do dekoracji

– cukier puder

– cytryna

– 1 łyżeczka cynamonu

– 40g cukru brązowego

 

Wykonanie:

  1. Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy z bazylią.
  2. Następnie truskawki łączymy używając łyżki z jogurtem greckim Bieluch
  3. Doprawiamy cukrem pudrem, cynamonem oraz kroplą cytryny.
  4. Odstawiamy do schłodzenia.
  5. Twaróg półtłusty Bieluch i brązowy cukier rozcieramy widelcem, dodajemy drobno pokrojony imbir i pokruszone biszkopty.
  6. Nasturcje myjemy, suszymy a następnie faszerujemy je przygotowanym twarogiem.
  7. Na talerz wykładamy schłodzony krem truskawkowy, a na nim układamy kwiaty nasturcji i dekorujemy listkami mięty.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (170 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  1 lipca 2014 10:55

    Nie jadłam jeszcze żadnych kwiatków, ale nazwa tego deseru jest piękna i zachęcająca.

    Odpowiedz
  2. bbo  1 lipca 2014 20:48

    To już wyższy poziom kulinarny!

    Odpowiedz
  3. as_sa  1 lipca 2014 22:51

    Pięknie to wygląda. A kwiat nasturcji to taki zwykły normalny? to można bez obaw jeść? 🙂

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  15 lutego 2015 09:32

    Wygląda bardzo apetycznie.

    Odpowiedz
  5. mama_kazala  14 lipca 2015 13:01

    dziwne, ale ciekawe i pociągające!

    Odpowiedz
  6. Melrose  19 lutego 2016 23:19

    Ciekawy, chociaż całkiem prosty przepis. Jeswm ciekawa dziwię dostać kwiaty nasturcji, bo nigdy nie miałam do czynienia z kwiatami w potrawach. Cała reszta składników łatwo dostępna, więc ostatecznie chyba te kwiaty można pominąć 😉

    Odpowiedz
  7. efffciaa  7 marca 2016 13:35

    Kuchnia „kwiatowa” zrobiła się ostatnio bardzo modna . We wszystkich szanujących się restauracjach można w karcie znaleźć dania zawierające kwiaty , jednak mimo , że ładnie to wygląda to nie dla mnie .

    Odpowiedz
  8. stokrotkapolna  18 lutego 2017 00:43

    Nasturcja to popularna roślina jednoroczna,sadzę ją na działce, zwłaszcza w pobliżu zagospodarowanej części dla dzieci,gdyż bez obaw mogą ją zrywać i jeść jej kwiaty,które są nie tylko śliczne ale i jadalne. używam w sezonie do dekoracji potraw.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany