Kwiat Nasturcji faszerowany na kremie truskawkowym
Sezon truskawkowy prawie już za nami. Aby godnie pożegnać pachnące i aromatyczne truskawki, proponujemy Wam ten przyrządzenie tego niezwykłego deseru z truskawkami
Składniki:
– 8 x kwiat nasturcji
– 200g twarogu półtłustego Bieluch
– plasterek imbiru marynowanego
– pęczek bazylii
– 1litr jogurtu typu greckiego Bieluch
– 1kg truskawek
– 6 biszkoptów
– mięta do dekoracji
– cukier puder
– cytryna
– 1 łyżeczka cynamonu
– 40g cukru brązowego
Wykonanie:
- Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy z bazylią.
- Następnie truskawki łączymy używając łyżki z jogurtem greckim Bieluch
- Doprawiamy cukrem pudrem, cynamonem oraz kroplą cytryny.
- Odstawiamy do schłodzenia.
- Twaróg półtłusty Bieluch i brązowy cukier rozcieramy widelcem, dodajemy drobno pokrojony imbir i pokruszone biszkopty.
- Nasturcje myjemy, suszymy a następnie faszerujemy je przygotowanym twarogiem.
- Na talerz wykładamy schłodzony krem truskawkowy, a na nim układamy kwiaty nasturcji i dekorujemy listkami mięty.
fot. mat. nadesłane