Lukier do pierniczków i dekorowanie – krok po kroku

Zobacz jak zrobić lukier do pierniczków. Poza idealnym przepisem pokazujemy także krok po kroku jak udekorować wypieki w postaci pierniczków by wzbudziły zachwyt u wszystkich i były ozdobą świątecznie udekorowanego stołu. Nie zapomnij także na swój świąteczny stół postawić pachnące świece, wykonane własnoręcznie stroiki czy papierowe ozdoby świąteczne.  Przygotuj profesjonalnie udekorowane pierniczki używając tylko kilku narzędzi i odrobiny wyobraźni. Zaczynamy!

Lukier do pierniczków - świąteczne pierniczki

Lukier do pierniczków – przygotowanie

Krok 1.

Przygotuj lukier królewski – najlepszy do dekoracji, trwały i niezawodny. Możesz go łatwo przygotować samodzielnie.

Składniki:

  • 0,5 kg cukru pudru
  • 3 duże białka jajek
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w mikserze i ucieraj na niskich obrotach miksera, dopóki nie powstanie gładki i gęsty lukier.

Lukier do pierniczków - jak zrobić

Aby zagęścić lukier, używany do konturów, dodaj więcej cukru pudru – powinien mieć konsystencję pasty.

Lukier do pierniczków - jak zrobić

Krok 2.

Podziel lukier na części w osobnych miskach i dodaj do każdej barwnik spożywczy w wybranych kolorach i dokładnie wymieszaj. Aby uzyskać jaśniejsze i ciemniejsze odcienie tego samego koloru lukru, przygotuj je osobno, dodając mniej lub więcej barwnika.

Lukier do pierniczków - jak zrobić

Lukier do pierniczków – dekorowanie

Krok 3.

Najpierw wykonaj kontur. Pamiętaj, że pierniczki do dekoracji powinny być całkowicie wystudzone. Gęstszy lukier nałóż do rękawa cukierniczego z tylką o malutkim otworze i powoli, dokładnie wykonaj obrys kształtu, który ma być kolorową powierzchnią. Możesz użyć innego koloru lukru, jeżeli chcesz uzyskać kontrastowy kontur.

Lukier do pierniczków - jak ozdobić pierniczki

Rękaw z lukrem trzymaj w tym ręku, którym zazwyczaj piszesz, zaś drugą ręką podtrzymuj i prowadź końcówkę. Delikatnie ściskaj rękaw od góry, aby wycisnąć odpowiednią ilość lukru. Potem odstaw ciastka do całkowitego zastygnięcia lukru.

Lukier do pierniczków - jak ozdobić pierniczki

Krok 4.

Aby wypełnić kontur, użyj rękawa cukierniczego z tylką o dużym otworze lub wręcz łyżeczki. Konsystencja lukru musi być zbliżona do gęstego sosu, aby dosłownie zalać nim powierzchnię wewnątrz konturów i aby lukier sam się rozpłynął.

Lukier do pierniczków - jak ozdobić pierniczki

Jeżeli powstaną nierówności lub dziury, wygładź je od razu szpatułką, póki lukier jest miękki. Ponownie odłóż ciastka aż do całkowitego zastygnięcia lukru. Jeżeli chcesz na tym etapie użyć do dekoracji ozdobnych posypek, przyklej je ostrożnie do powierzchni lukru, zanim zastygnie.

Lukier do pierniczków - jak ozdobić pierniczki

Krok 5.

Używając gęstego lukru do konturów i rękawa cukierniczego z tylką o małej średnicy otworu, wykonaj pozostałe dekoracje i ornamenty.

Lukier do pierniczków - jak ozdobić pierniczki

Kropli lukru możesz użyć do dodatkowego ozdobienia gwiazdek.

Lukier do pierniczków - jak ozdobić pierniczki

Twoje pierniczki są już gotowe!

 

Poradnik przygotował dla nas kanał Polsat Food Network

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (181 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. sylwiawes  18 grudnia 2015 11:11

    Świetne rady , na pewno skorzystam 🙂

    Odpowiedz
  2. mama_kazala  18 grudnia 2015 11:46

    strasznie dziwnie wyglada ten niebieski na ciasteczku, ale cioekawie!

    Odpowiedz
  3. Aneta  18 grudnia 2015 11:55

    Chyba nie jestem aż tak zdolna 😀

    Odpowiedz
  4. Żanett  18 grudnia 2015 11:57

    Trzeba poświęcić temu trochę czasu 🙂

    Odpowiedz
  5. Wusia  18 grudnia 2015 13:02

    Ja do barwienia lukru używam naturalnych barwników- np. kurkumy ,soku z buraków

    Odpowiedz
  6. martucha180  18 grudnia 2015 14:43

    Wolę jeść 😉

    Odpowiedz
  7. macierzanka  18 grudnia 2015 15:27

    Ładnie wyglądają te kolorowe pierniczki.

    Odpowiedz
  8. Kropka  18 grudnia 2015 17:16

    super!

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  18 grudnia 2015 20:18

    Pięknie. Pracochlonnie:-)

    Odpowiedz
  10. AnnStyl  19 grudnia 2015 08:44

    Ajajaj ale śliczne! Moje już dawno upieczone, ale czekają na ozdabianie. Część jednak rozeszła się po ludziach, więc dopiekam nowe i nie mogę dokończyć ozdabiania.

    Odpowiedz
  11. Jaworka  19 grudnia 2015 15:39

    Śliczne dekoracje ale ja niestety nie mam czasu ani chęci się w to bawić wolę gotowe

    Odpowiedz
  12. ava  20 grudnia 2015 14:39

    Przydatny tutorial 🙂

    Odpowiedz
  13. bbo  20 grudnia 2015 20:58

    I wszystko jasne! Do roboty!

    Odpowiedz
  14. as_sa  21 grudnia 2015 18:02

    Za mało tutaj zdjęć udekorowanych już pierniczków, a myślałam, że znajdę jakąś inspirację do ozdabiania

    Odpowiedz
  15. Patriszia  27 grudnia 2015 21:56

    Ładnie wyszły 🙂 Lubię dekorować pierniczki 🙂

    Odpowiedz
  16. czarna578  29 grudnia 2015 08:46

    super poradnik szkoda ze dopiero teraz znalazłam ,ale przyda się na przyszły rok 🙂

    Odpowiedz
  17. Anett13  27 lipca 2016 16:36

    Uwielbiam pierniczki i najchetniej jadałabym je nie tylko w czasie swiąt Bozego Narodzenia. Ale o ile z pieczeniem sobie radzę, to moje dekoracje wygladają koszmarnie. Chyba przy najbliższej okazji skorzystam z tych rad

    Odpowiedz
  18. A. czy  8 grudnia 2016 16:44

    Cudnie ozdobione ciasteczka <3 Jadłabym…albo nie bo by mi ich szkoda było XD Chyba bym je zostawiła jako element dekoracji świątecznej 😛

    Odpowiedz
  19. ViCkk  28 października 2019 19:35

    Do każdego koloru używa się osobnych rękawów? :/

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany