Lukier do pierniczków i dekorowanie – krok po kroku
Zobacz jak zrobić lukier do pierniczków. Poza idealnym przepisem pokazujemy także krok po kroku jak udekorować wypieki w postaci pierniczków by wzbudziły zachwyt u wszystkich i były ozdobą świątecznie udekorowanego stołu. Nie zapomnij także na swój świąteczny stół postawić pachnące świece, wykonane własnoręcznie stroiki czy papierowe ozdoby świąteczne. Przygotuj profesjonalnie udekorowane pierniczki używając tylko kilku narzędzi i odrobiny wyobraźni. Zaczynamy!
Lukier do pierniczków – przygotowanie
Krok 1.
Przygotuj lukier królewski – najlepszy do dekoracji, trwały i niezawodny. Możesz go łatwo przygotować samodzielnie.
Składniki:
- 0,5 kg cukru pudru
- 3 duże białka jajek
- ½ łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w mikserze i ucieraj na niskich obrotach miksera, dopóki nie powstanie gładki i gęsty lukier.
Aby zagęścić lukier, używany do konturów, dodaj więcej cukru pudru – powinien mieć konsystencję pasty.
Krok 2.
Podziel lukier na części w osobnych miskach i dodaj do każdej barwnik spożywczy w wybranych kolorach i dokładnie wymieszaj. Aby uzyskać jaśniejsze i ciemniejsze odcienie tego samego koloru lukru, przygotuj je osobno, dodając mniej lub więcej barwnika.
Lukier do pierniczków – dekorowanie
Krok 3.
Najpierw wykonaj kontur. Pamiętaj, że pierniczki do dekoracji powinny być całkowicie wystudzone. Gęstszy lukier nałóż do rękawa cukierniczego z tylką o malutkim otworze i powoli, dokładnie wykonaj obrys kształtu, który ma być kolorową powierzchnią. Możesz użyć innego koloru lukru, jeżeli chcesz uzyskać kontrastowy kontur.
Rękaw z lukrem trzymaj w tym ręku, którym zazwyczaj piszesz, zaś drugą ręką podtrzymuj i prowadź końcówkę. Delikatnie ściskaj rękaw od góry, aby wycisnąć odpowiednią ilość lukru. Potem odstaw ciastka do całkowitego zastygnięcia lukru.
Krok 4.
Aby wypełnić kontur, użyj rękawa cukierniczego z tylką o dużym otworze lub wręcz łyżeczki. Konsystencja lukru musi być zbliżona do gęstego sosu, aby dosłownie zalać nim powierzchnię wewnątrz konturów i aby lukier sam się rozpłynął.
Jeżeli powstaną nierówności lub dziury, wygładź je od razu szpatułką, póki lukier jest miękki. Ponownie odłóż ciastka aż do całkowitego zastygnięcia lukru. Jeżeli chcesz na tym etapie użyć do dekoracji ozdobnych posypek, przyklej je ostrożnie do powierzchni lukru, zanim zastygnie.
Krok 5.
Używając gęstego lukru do konturów i rękawa cukierniczego z tylką o małej średnicy otworu, wykonaj pozostałe dekoracje i ornamenty.
Kropli lukru możesz użyć do dodatkowego ozdobienia gwiazdek.
Twoje pierniczki są już gotowe!
Poradnik przygotował dla nas kanał Polsat Food Network