Dania z nowalijek – wiosenne przysmaki

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Pierwsze promienie słońca, coraz wyższe temperatury oraz budząca się do życia przyroda zachęcają nie tylko do wymiany garderoby na lżejszą, ale także do wprowadzenia zmian w codziennym menu. Pierwsze dni wiosny to czas, aby odstawić na półkę przetwory, zrezygnować z ciężkich, tłustych dań, a zamiast nich na nowo powitać dary natury – wiosenne nowalijki. Na ich bazie możemy wyczarować wiele smakowitych dań, dzięki którym wiosna zagości nie tylko za oknem, ale także na naszym talerzu.

 

 

Czym są nowalijki i jakie warzywa warto kupować wczesną wiosną?

Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa, którymi matka natura obdarowuje nas zwykle na przełomie marca i kwietnia. Kupić je można m. in. na lokalnych straganach, sklepach ze żywnością ekologiczną oraz w supermarketach, które zaczynają oferować świeże, regionalne warzywa po zimowej przerwie. Do nowalijek zaliczają się takie popularne produkty, jak m. in. pomidory, sałata, marchewka, kapusta, pietruszka, ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i wiele innych.

Młode warzywa co roku spotykają się z entuzjastycznym przyjęciem miłośników zdrowego odżywiania, którzy w końcu mogą uzupełnić swoją dietę o naturalne dary przyrody. Możemy podzielić je na dwie kategorie – gruntowe, czyli uprawiane w gruncie oraz szklarniowe, czyli warzywa hodowane w szklarniach. Zazwyczaj na samym początku sezonu, w sprzedaży dostępne są wyłącznie te drugie, z biegiem czasu i wraz ze stopniową poprawą warunków pogodowych, są jednak zastępowane przez gruntowe.

Na początku wiosny zaleca się, aby wybierać nowalijki, których spożywa się górną część (tę wystającą ponad glebę) – jest to podyktowane faktem stosowania nawozów, które najsilniej oddziałują na warzywa korzeniowe. W marcu i kwietniu poleca się kupowanie m. in. ogórków, sałaty, szczypiorku, botwinki, pomidorów, natki pietruszki, kopru, kapusty oraz szpinaku. W kolejnych miesiącach, możemy już natomiast z powodzeniem sięgać także po młode buraczki, marchew, seler, rzodkiewkę, cebulę, pora oraz pozostałe warzywa korzeniowe. Nowalijki zostają z nami do maja-czerwca, warto więc jak najlepiej wykorzystać tę ich stosunkowo krótką obecność na sklepowych półkach.

 

Dlaczego warto przygotowywać dania z nowalijek?

Nowalijki to bardzo popularne produkty, którymi zainteresowanie jest w pełni uzasadnione. Są bowiem nie tylko smaczne i pożywne, ale dają także szerokie możliwości kulinarne, które możemy wykorzystać podczas przygotowywania codziennych posiłków. Nowalijki pozwalają uzupełnić codzienną dietę w warzywa, których tak brakowało nam w okresie zimowym, dostarczają witamin i minerałów, na których niedobory większość z nas cierpi po zimie, a także pomagają skutecznie zrzucić zbędne kilogramy. Młode warzywa są bowiem lekkostrawne i niskokaloryczne, przez co stanowią niezwykle pożądany element menu dietetycznego.

Nie sposób nie wspomnieć także o innych, cennych walorach zdrowotnych nowalijek – pierwsze wiosenne warzywa są bowiem w stanie dodatkowo wzmocnić naszą naturalną odporność sprawiając, że na przełomie zimy i wiosny jesteśmy mniej narażeni na infekcje pojawiające się w wyniku wahań temperatury i zmiennych warunków atmosferycznych.

Aby czerpać maksimum korzyści z nowalijek, warto kupować je ze sprawdzonych źródeł. Jak wspomnieliśmy powyżej, przy uprawie młodych warzyw często są wykorzystywane sztuczne nawozy. Mają one przyspieszyć wzrost warzyw oraz nadać im atrakcyjniejszego wyglądu. Stosowanie sztucznych nawozów nie jest jednak obojętne dla naszego zdrowia, warto więc uważnie wybierać nowalijki. Najlepiej kupować je ze sprawdzonych źródeł – np. w lokalnych sklepach z produktami ekologicznymi. Prawdziwe, uprawiane w ekologiczny sposób nowalijki rozpoznamy po charakterystycznym zapachu i naturalnym kolorze, typowym rozmiarze oraz braku plam i przebarwień na liściach.

 

Przepisy z nowalijek, czyli co smacznego można stworzyć na bazie młodych warzyw?

Naturalne, uprawiane w ekologiczny sposób nowalijki to jeden z najcenniejszych darów, jakie przygotowała dla nas przyroda na wiosnę. Na ich bazie przygotujemy wiele ciekawych i zdrowych dań, w tym sałatek i zup. Nowalijki są także świetnym dodatkiem do makaronów, ryżów, ziemniaków oraz dań mięsnych i rybnych. Zdecydowanie warto więc je wykorzystywać w kuchni, dopóki są dostępne w sprzedaży. Specjalne z myślą o wszystkich osobach, które zainteresowały dania z nowalijek, przygotowaliśmy dwa, warte wypróbowania przepisy, dzięki którym młode warzywa na dobre zadomowią się w kuchni.

Sałatka wiosenna z łososiem, jajkiem, selerem naciowym i sezamem

Nasza pierwsza wiosenna propozycja to sałatka ze świeżych warzyw, która świetnie sprawdzi się na śniadanie, lunch oraz lekką kolację. Do jej przygotowania potrzebujemy: 3 łodyg selera naciowego, 2 szt. jajek ugotowanych na twardo, pół ogórka, pół cebuli, 3 garście mixu sałat i 2 łyżek rzeżuchy. Smak sałatki podkreślą przyprawy i dodatki – szczególnie polecamy dodanie do niej soli morskiej, czarnego mielonego pieprzu oraz odrobiny oliwy z oliwek.

Sałatka jest bardzo prosta do przygotowania. Na dużym talerzu lub w szerokiej misce układamy sałatę, obieramy jajka oraz kroimy na kawałki pozostałe składniki. Układamy je na sałacie, posypujemy sezamem, skrapiamy oliwą z oliwy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu możemy dodatkowo ułożyć rzeżuchę i świeże zioła.

Zielone szparagi smażone z czosnkiem

Wiosna to czas, kiedy na naszych stołach zaczynają gościć szparagi. Są na tyle smaczne i zdrowe, że zdecydowanie warto je wypróbować. Szparagi zielone z czosnkiem świetnie sprawdzą się na obiad lub wczesną kolację. Do przygotowania tego dania z nowalijek potrzebujemy: pół kg szparagów zielonych, 2-3 łyżek oliwy z oliwek, 2-3 ząbków czosnku i 2-3 łyżek masła. Dodatkiem, o którym nie należy zapominać, jest sól morska jodowana, która wydobędzie ze szparagów prawdziwą głębię ich smaku.

W pierwszej kolejności dokładnie myjemy szparagi i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Rozgrzewamy na patelni oliwę, obsmażamy szparagi i lekko je solimy. Polewamy warzywa gorącą wodą do połowy wysokości i dusimy na patelni 3-4 min. Dodajmy czosnek, mieszamy i czekamy aż woda odparuje. Na sam koniec dodajemy masło i mieszamy całość do czasu aż warzywa delikatnie się zarumienią. Gotowe danie można podać z ziemniakami posypanymi koperkiem lub dowolnym sosem.

Sprawdź inne pomysły na dania z nowalijek na przykład na: doradcasmaku.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (39 głosów, średnia: 4,90 z 5)
zapisuję głos...