Czysty skład – jedz zdrowo, żyj zdrowo
Spis treści:
Dieta to jeden z ważniejszych czynników, który wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Jak wybierać produkty, żeby cieszyć się pełnią energii oraz ciągle być w dobrym humorze? Co warto jeść, a co powinno się wykluczyć ze swojej diety? Na te i inne pytania istnieje wiele odpowiedzi, które nie zawsze są poprawne. W niniejszym artykule dowiecie się, czego powinniście się wystrzegać, patrząc na etykiety produktów w sklepach, a także czym jest czysty skład.
Czysty skład – etykieta
Zanim zaczniemy, to warto zapoznać się z terminem clean label. Jest to nic innego jak etykieta, która niczego nie ukrywa. Nie znajdziemy na nich substancji zapisanych jako liczby z przedrostkiem E. Z reguły produkty naturalne posiadają clean label.
Czysta tabela powinna być czytelna i klarowna dla konsumenta, który niekoniecznie zna się na wszystkich skróconych nazwach, ani na liczbowym oznaczeniu składników.
Czysty skład – cukry
Jest to składnik, który nie tylko często wykorzystuje się do produkcji jedzenia sklepowego, lecz także wykorzystujemy go sami w domu. Cukry, które cieszą się złą opinią, to przede wszystkim przetworzony cukier biały oraz syrop glukozowo-fruktozowy (występuje on pod skrótem HFCS). Są one najgorsze ze wszystkim cukrów, ale ich zdrowsze alternatywy nie są o wiele zdrowsze. Cukier trzcinowy, kokosowy, ryżowy lub syrop z agawy co prawda mają minerały i witaminy, ale nie są to ilości, które faktycznie przełożą się na nasze zdrowie.
Nadmierne spożywanie cukrów prowadzi do:
- Problemów z wagą,
- problemów stomatologicznych,
- występowania przewlekłych chorób.
Cukry można zastąpić zdrowszymi alternatywami, takimi jak chociażby syrop klonowy.
Czysty skład – emulgatory
Warto zacząć od tego, że emulgatory spożywane w rozsądnych ilościach nie są szkodliwe. Jednak spożywanie ich w dużych ilościach może prowadzić do reakcji alergicznych i wzdęć.
Czym tak naprawdę są emulgatory? Substancje te pozwalają połączyć się wodzie z olejem. Znajdziemy wśród nich lecytyny, które są naturalnym składnikiem komórek organizmu, chociażby człowieka, oraz syntetyczne tłuszcze, takie jak np. monoglicerydy.
Czysty skład – słodziki
Często słodziki są zamiennikami dla cukrów, ale czy ich stosowanie ma korzystne skutki dla zdrowia? Są one mniej kaloryczne od zwykłych cukrów i słodsze w smaku. Zacznijmy od tego, że słodziki możemy podzielić na dwie grupy ze względu na pochodzenie:
- naturalne (poliole),
- syntetyczne.
Poliole to naturalne substancje słodzące, które są mniej kaloryczne od cukrów. Ich indeks glikemiczny jest również niższy. Co najważniejsze – nie podnoszą one gwałtownie poziomu glukozy we krwi.
Wokół słodzików powstało wiele teorii mówiących o ich potencjalnej rakotwórczości, szczególnie wokół aspartamu, który rozkłada się na aminokwasy i szkodliwy metanol. Są to jednak śladowe ilości, które nie powinny szkodliwie wpływać na nasz organizm.
Czysty skład – olej palmowy
Olej palmowy to roślinny tłuszcz, który jest często używanym składnikiem w wielu produktach ogólnie dostępnych na półkach sklepowych. W nieprzetworzonej postaci jest bogaty w karotenoidy i koenzym Q10. Jednak w przemyśle spożywczym stosowany jest rafinowany olej palmowy, który nie ma żadnych wartościowych składników dla naszego zdrowia.
Olej palmowy to na pewno coś, czego nie powinien mieć czysty skład.