Czym zastąpić świeże owoce zimą?

Mimo, że sezon na świeże owoce już za nami, nie zapominajmy, że także zimą każdy z nas ich potrzebuje. Owoce dostarczają nam witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dzienna dawka owoców dostarcza nam składniki regulujące procesy biologiczne organizmu, przez co korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Czym zastąpić świeże owoce zimą?

czym-zastapic-swieze-owoce-zima

fot. Fotolia

W tej chłodniejszej porze roku w sklepach nie dostaniemy już świeżych owoców, takich jak truskawki, maliny czy czereśnie. Jak więc zimą możemy dostarczyć sobie owocowej bomby witaminowej, szczególnie potrzebnej zważywszy na fakt, że jest to sezon infekcji i przeziębień? Mamy dla Was 3 porady dotyczące tego, jak jeść owoce mimo że ich (teoretycznie) nie ma.

1.      Cytrusy – zimowa bomba witaminowa

Świeże owoce, które zimą możemy znaleźć na sklepowych półkach, to głownie cytrusy. Warto po nie sięgnąć – są bardzo dobrym źródłem witaminy C, a ponadto dostarczają nam m.in. wapnia. Szczególnie cenne są pomarańcze, które poza dzienną dawką witaminy C, dostarczają nam beta karoten, który dobrze wpływa na kolor skóry, ale przede wszystkim – neutralizuje rodniki w organizmie, dzięki czemu zapobiega infekcjom oraz dobrze wpływa na nasz wzrok. Ponadto pomarańcze zawierają witaminy z grupy B. Organizm człowieka nie jest w stanie sam sobie ich dostarczyć, dlatego należy pamiętać o spożywaniu produktów bogatych w te witaminy. Uczestniczą one w wielu istotnych procesach w obrębie organizmu (m.in. w metabolizmie), a ich niedobór może skutkować chorobami. Kolejnym owocem, po który warto sięgać zimową porą, jest grejpfrut. To bardzo niskokaloryczny owoc, zalecany w szczególności podczas różnego rodzaju diet. Ponadto zawarte w grejpfrucie kwasy doskonale wpływają na kondycję naszej skóry – nawilżają ją, oczyszczają, normalizują i odprężają. Nie zapominajmy także o popularnej cytrynie. Najlepiej spożywać ją z herbatą czy wodą mineralną. Poza witaminą C, cytryna zawiera także wapń, magnez i potas. Wspomaga ona pracę układu pokarmowego oraz pomaga zwalczać problemy z krążeniem krwi.

quicker2.      Z liofilizacją za pan brat!

Od niedawna na polskim rynku pojawiły się produkty oraz dania przygotowywane metodą liofilizacji. Metoda ta jest bardzo dobrze znana przede wszystkim sportowcom, dla których zdrowe i racjonalne odżywianie jest  bardzo ważnym elementem. Liofilizowane dania owocowe idealnie sprawdzają się zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców sezonowych. – Liofilizacja to proces, dzięki któremu owoce zachowują nie tylko swój kształt i aromat, ale także znaczną część witamin i minerałów. Właśnie dlatego liofilizowane dania śniadaniowe będą idealne na drugie śniadanie w sezonie, kiedy nie dostaniemy w sklepie świeżych wiśni czy malin. – mówi technolog marki Quicker, produkującej dania liofilizowane – Artur Sobkiewicz. Liofilizowane danie w kubku to doskonała przekąska, którą można wziąć ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Owoce połączone z płatkami zbożowymi wystarczy zalać jogurtem albo kefirem.

3.      Na zimowe wieczory – domowe przetwory!

Szczęśliwi Ci, którzy na zimę przygotowali się zawczasu i przyrządzili przetwory z owoców sezonowych. Domowe dżemy, marmolady, konfitury i kompoty mają tę przewagę nad produktami ze sklepowych półek, że sami decydujemy, ile znajdzie się w nich cukru. Nie dodajemy też szkodliwych dla zdrowia składników, które znaleźć możemy w kupnych przetworach, takich jak wywołująca alergie żółcień pomarańczowa czy negatywnie wpływający na przewód pokarmowy błękit brylantowy. Przygotowujemy je też ze świeżych owoców, podczas gdy producenci dżemów najczęściej używają w tym celu tzw. pulpy. Smak i jakość domowych przetworów znacznie przewyższają te ze sklepowego asortymentu. Dlatego wszystkim tym, którym udało się uchwycić smak lata w słoiki, życzymy smacznego!

przetwory-domowe

Fot. Fotolia

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (152 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  5 listopada 2014 11:39

    Liofilizowanych dań nie widziałam jeszcze w sklepach.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  5 listopada 2014 12:22

    Teraz jest dużo świeżych owoców przez cały rok.

    Odpowiedz
  3. bbo  5 listopada 2014 20:15

    Cytrusy kupuję, ale domowe przetwory to jet to!

    Odpowiedz
  4. luna341  22 lutego 2016 14:30

    Z Liofilizowanych dań widziałam tylko batoniki Frupp. Na szczęscie mam własny ogród ,w którym rosnie wiele owocowych drzew i krzewów.Robię własne soki z porzeczek i malin,kompoty i konfitury,Zimą to dawka witamin dla mojej rodziny

    Odpowiedz
  5. xtina120  9 czerwca 2016 19:11

    Nie ma to jak świeże owoce ale gdy ich zabrakie to oczywiście warto ich czymś zastąpic. Ja uwelbiam domowej roboty dżemy i konfitury, soki oraz kompoty…te ze sklepu zawsze mniej mi smakują.

    Odpowiedz
  6. magda  18 października 2017 10:40

    Bardzo lubię wszelkie przetwory! Najsmaczniejsze do tej pory znalazłam w Eterno. Moje ulubione konfitury to te z pigwą i czekoladą 🙂

    Odpowiedz
  7. kasiaaaa  10 listopada 2017 10:51

    Ile kosztują te konfitury?

    Odpowiedz
  8. magda  17 listopada 2017 09:52

    Ceny różnią się od rodzaju konfitury, ale średnio 15-16zł za słoiczek.

    Odpowiedz
  9. mario  4 grudnia 2017 09:27

    Czy przetwory eterno smakują jak domowe? Szukam fajnych słoiczków na prezent dla babci. U nas już nikt nie robi przetworów, ale wszyscy lubimy 🙁

    Odpowiedz
  10. EwaM  24 grudnia 2017 18:44

    Tak, eterno ma wyjątkowo udane konfitury. Ja uwielbiam te tradycyjne, ale lubię też np konfiturę carską figa z makiem. Bardzo fajne połączenie smaków.

    Odpowiedz
  11. maryla  2 stycznia 2018 09:56

    W jakich cenach są tam konfitury?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany